Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария спечели "Евровизия"

| обновено на 12.05.24 в 02:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата.

За Швейцария настоящото първо място е трета победа на страната в музикалния конкурс след триумфа на първата победителка в надпреварата Лис Ася през 1956 г. и след това на Селин Дион през 1988 г.


Конкурсът включваше 37 държави, като Хърватия остана на второ място с песента "Рим Тим Таги Дим" на Бейби Лазаня, а на трета позиция е Украйна с песента "Тереза и Мария".

Цялата седмица на "Евровизия" беше белязана от протести в Малмьо срещу участието на израелски участник в конкурса по време на конфликта в Газа. В крайна сметка Израел достигна пето място на финала благодарение на гласовете на публиката и въпреки малкото точки, дадени по-рано от журито.


Самият финал на песенния конкурс също се проведе на фона на протести срещу войната в Газа. Полицията потвърди, че е използвала сълзотворен газ спрямо над 100 демонстранти, които се бяха събрали пред концертната зала преди и по време на големия финал, вееха знамена и скандираха "Освободете Палестина".

А точно преди финалната конкурсна вечер представителят на Нидерландия беше дисквалифициран след инцидент зад кулисите и обвинения за неуместно поведение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пропалестински митинг срещу участието на Израел в

Протести в Малмьо преди финала на "Евровизия"

Протестите в шведския град Малмьо продължават, броени часове преди началото на финала на песенния конкурс "Евровизия" тази вечер в 22 часа. Събралото се множество скандира лозунга "Евровизия, обединена от геноцида", за да изрази недоволството си срещу..

публикувано на 11.05.24 в 19:49

Италианците с опасения за крайното класиране на Анджелина Манго в Евровизия

От 22 часа тази вечер е финалът на музикалния фестивал "Евровизия", който се провежда в шведския град Малмьо.  Българските зрители ще могат да го гледат на живо в официалния YouTube канал на Евровизия. Joost Klein е дисквалифициран от..

публикувано на 11.05.24 в 19:18

Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала

Нидерландският изпълнител Joost Klein (Йост Клайн) е дисквалифициран от песенния конкурс "Евровизия" след инцидент зад кулисите. Това съобщи Би Би Си. Клайн беше сред фаворитите в тазгодишния конкурс с песента си Europapa. Проевропейският техно..

публикувано на 11.05.24 в 18:49

Около 20 000 демонстранти се очаква да протестират заради участието на Израел на финала на Евровизия

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е тази вечер в шведския град Малмьо. Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес..

публикувано на 11.05.24 в 15:51
Швейцарският изпълнител Немо

Изпълнители се готвят за втория полуфинал на "Евровизия"

Фаворити на букмейкърите за победители на 68-ото издание на "Евровизия" се готвят за втория полуфинал на песенния конкурс в четвъртък. Сред тях са швейцарският изпълнител Немо, италианската звезда от платформата ТикТок Анджелина Манго и Йост Клайн от..

публикувано на 09.05.24 в 10:06

В навечерието на "Евровизия" мъж и жена в Малмьо запалиха Корана

Мъж и жена запалиха копие на Корана в шведския град Малмьо в навечерието конкурса за песен „Евровизия“. Шведската полиция беше критикувана, защото е допуснала инцидента близо до място, на което са планирани събития с масово участие.  Властите обаче..

публикувано на 04.05.24 в 08:06

Испанската рок група "Мегара" ще представи Сан Марино на конкурса "Евровизия"

В република Сан Марино се проведе традиционният песенен конкурс „Una voce per San Marino“ (Един глас за Сан Марино), чийто победител, който може и да е чужденец, представя страната на „Евровизия“. Този път спечели испанската рок група „Мегара“ с..

публикувано на 25.02.24 в 18:07

"Евровизия" - тема на семинар във ФЖМК

" Евровизия" умря. Да живее "Евровизия" е темата на събитие в рамките на научноизследователския проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към Софийския университет.  "Искаме да..

публикувано на 15.05.23 в 18:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Завод

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите изтребители Ф-16

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите Ф-16. Споразумението за това е било подписано от производителя "Локхийд Мартин" и българското предприятие по време Международното изложение "Хемус 2024" в Пловдив. Подчиненото на Министерството на..

публикувано на 05.06.24 в 22:12

Путин: За Русия е без значение кой ще спечели изборите в САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време на 27-ия Международен икономически форум в Санкт Петербуг, че Москва "не се интересува" кой ще спечели изборите в Съединените щати, предаде Ройтерс. "За нас крайният резултат няма голямо..

публикувано на 05.06.24 в 21:39
Вон Гетинг, първи министър на Уелс

Първият министър на Уелс Вон Гетинг загуби вот на доверие в парламента

Първият министър на Уелс Вон Гетинг загуби вот на доверие, гласуван в парламента на тази част от Обединеното кралство. В парламента на Уелс, който е известен още като Сенед, 29 депутати гласуваха в подкрепа на предложението за недоверие към..

публикувано на 05.06.24 в 21:28
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване на "климатичния ад"

Всеки от последните 12 месеца се класира като най-топлия в историята, съобщи Службата за мониторинг на изменението на климата на ЕС "Коперник" в сряда, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване..

публикувано на 05.06.24 в 20:53
Снимката е илюстративна

Задържани са 11 нелегални мигранти край град Килифарево

11 нелегални мигранти от Афганистан, сред които петима непълнолетни, са задържани привечер от великотърновската полиция край град Килифарево. Незаконно пресеклите границата ни чужденци са били превозвани в два леки автомобила, потвърдиха за БНР от..

публикувано на 05.06.24 в 20:17
Министерски съвет

В МС се подписват утре договори за изграждане на Вертикалния газов коридор

В присъствието на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов утре, 6 юни, ще бъдат подписани два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, съобщават от..

публикувано на 05.06.24 в 19:53
Румен Радев

Румен Радев: Нуждата от електрическа енергия ще се покачва рязко до 2050 г.

Президентът Румен Радев заяви пред участниците в международния ядрен форум "Булатом", който се провежда край Варна, че до 2050 г. ще се покачва рязко нуждата от електрическа енергия, което ще важи за всички отрасли на икономиката. Другата..

публикувано на 05.06.24 в 19:35