Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Снимка: БТА

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Заявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място.

Най-много заявления от наши сънародници са подадени от Турция - над 17 хиляди, следвани от тези в Германия - над хиляда и 600, както и от Великобритания и Северна Ирландия - хиляда и 400.

За изборите за евродепутати нашите сънародници зад граница са подали малко над 6 хиляди електронни заявления за гласуване.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан е машинист, заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1-ви юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Под ръководството на Окръжната прокуратура в..

публикувано на 05.06.24 в 16:05

Съдът върна обвинителния акт за инцидента в тунел "Ечемишка", при който загина жена

Софийският окръжен съд върна на Прокуратурата обвинителния акт за инцидента в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус". Съдът решава дали да гледа по същество делото за инцидента в тунел "Ечемишка" преди 7 години Преди седем години лампа от осветителната система на тунела падна върху преминаващ автомобил и причини смъртта на 64-годишна жена,..

публикувано на 05.06.24 в 15:48

Градушка унищожи 2 хил. декара със земеделска продукция в севлиевското село Кормянско

След градушката, която удари Севлиево и селата в последните два дни, в Кормянско са унищожени около 2 хиляди декара със земеделска продукция. Селото се оказало в епицентъра на бурята, от която има нанесени малки щети и по домовете и автомобилите на местни жители. Земеделската продукция по плодородните ниви на Кормянско, разположено на 6 км от..

публикувано на 05.06.24 в 15:47

Смолян получи бюлетините за изборите

В Смолян пристигнаха бюлетините и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите две в едно на 9-ти юни.  95 100 броя е тиражът на бюлетините за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, а за изборите за народни представители тиражът е 96 200 броя. Специализиран транспорт с охрана достави..

публикувано на 05.06.24 в 15:19
Джо Байдън пристига в Париж, 5 юни 2024 г.

Байдън е във Франция за годишнината от Десанта в Нормандия

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна във Франция за тържествата по случай 80-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия. В рамките на тридневните чествания той ще се срещне с френския си колега Еманюел Макрон. При извънредни мерки за сигурност американският президент Джо Байдън беше посрещнат в Париж, докато в Нормандия започнаха..

публикувано на 05.06.24 в 15:19

Над 390 000 бюлетини за изборите в Русенска област бяха доставени днес

394 300 бюлетини за предстоящия вот 2 в 1 тази неделя бяха доставени днес в Русе. 193 700 от тях са предназначени за изборите за Европейски парламент, а други 200 600 са за народни представители. Веднага след разтоварването бюлетините бяха поставени в помещение с постоянна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на..

публикувано на 05.06.24 в 15:05
Итамар Бен-Гвир

Израелски министър заплаши Нетаняху с оставка

В Израел крайнодесен министър във военновременния кабинет заплаши да излезе от управляващата коалиция, ако премиерът Бенямин Нетаняху не разкрие подробности за бъдещото споразумение за Газа. Това не е първата заплаха, която отправя Итамар Бен-Гвир, който отговаря за вътрешната сигурност на Израел, но разкрива задълбочаващия се разрив във..

публикувано на 05.06.24 в 14:41