Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французин спечели 12-ия етап от обиколката на Италия

Жулиен Алафилип
Снимка: БТА

Французинът Жулиен Алафилип спечели 12-ия етап от колоездачната Обиколка на Италия, който беше с дължина 193 километра от Мартинсикуро до Фано. Времето на Алафилип е 4:07:44 секунди, като изпревари с 31 секунди Джонатан Нарваес от Еквадор и с 32 Кантен Ерман от Белгия.

Ранният аванс, който Алафилип си направи, реално се оказа ключов за крайната победа. Демонстрирайки издръжливост и сериозна физическа подготовка, състезателят на Soudal Quick-Step смело удържа преследвачите си и не позволи нито един финален спринт да го застраши.

Цялата дистанция по трасето включваше достатъчно изкачвания, за да даде шанс на онези, които желаят да рискуват и да атакуват. Това беше отличен шанс и за спринтьорите, но тактиката на Алафилип се оказа печеливша.

Първоначално той караше заедно с група, нараснала до 10 състезатели, около 130 километра преди финала. Но в един момент излетя заедно с Мирко Маестри и двойката задържа голяма преследваща група зад тях.

Но с течение на етапа Маестри се изчерпа и Алафилип остана сам начело с оставащи с по-малко от 15 км. След това Кантен Ерманс и Джонатан Нарваес започнаха да се приближават, но французинът имаше сила в краката, за да финишира първи. Михаел Валгрен от Дания остана на 4-о място, на 43 секунди, следван от представителите на домакините Кристиан Скарони и Матия Трентин.

Лидерът в главното индивидуално класиране Тадей Погачар завърши днес на 13-о място, изоставайки на 5:25 минути от победителя Алафилин. Това обаче не му попречи да запази и 1-ото място с общо време 45:22:35 часа. След него е Даниел Мартинес (Колумбия) от отбора на BORA – Hansgrohe, изостанал на 2:40, а трети – Герайнт Томас (Уелс) от INEOS на 2:56.
По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Братислав Кръстев: След 10 години ще се мерим с Германия и Белгия в снукъра

На демонстративния турнир по снукър в Пловдив и София преди дни шампионът на България Братислав Кръстев имаше възможността да играе рамо до рамо с легендите Джон Хигинс и Рони О’Съливан. Нашият майстор, сега и треньор, разказа в интервю за БНР за впечатленията си и за развитието на играта у нас. След 10 години ще бъдем водеща сила на..

публикувано на 13.06.24 в 13:25
Лоренцо Музети

Лоренцо Музети на четвъртфинал в Щутгарт

Лоренцо Музети достигна до четвъртфиналите на турнира по тенис на трева в Щутгарт (Германия) с награден фонд 812 хиляди евро. Италианецът, номер 5 в схемата, се наложи с 6:7 (9), 7:6 (5), 6:3 срещу представителя на домакините Доминик Кьопфер. Музети пропусна пет сетбола в първата част и след това навакса изоставане от 3:5 във втория сет,..

публикувано на 13.06.24 в 07:50
Тиаго Мота

Тиаго Мота е новият треньор на Ювентус

Тиаго Мота беше назначен за старши треньор на футболния Ювентус, съобщават от италианския клуб. 41-годишният специалист заменя на поста Масимилиано Алегри. Договорът на Мота с гранда от Торино е до лятото на 2027 година. През последната кампания италиано-бразилският треньор за първи път изведе Болоня до участие в Шампионската лига. "Много съм..

публикувано на 13.06.24 в 07:43
Щафети 4 по 100 метра

Олимпийският шампион Италия с титлата в щафетата на 4 по 100 метра за мъже

Олимпийският шампион Италия спечели титлата в щафетата на 4 по 100 метра на Европейското първенство по лека атлетика, което приключи в Рим. "Адзурите" в състав Матео Мелуцо, Ламонт Джейкъбс, Лоренцо Пата и Филипо Торту завършиха за 37.82 секунди и не оставиха шансове за своите конкуренти. Нидерландия и Германия се класираха на второто и..

публикувано на 13.06.24 в 07:39
Пламена Миткова

Пламена Миткова с личен рекорд и 7-мо място в Рим

Пламена Миткова постигна личен рекорд и зае 7-ото място във финална в скока на дължина при жените на Европейското първенство по лека атлетика в Рим. Тя преодоля 6.80 метра при втория си опит. Миткова започна много лошо и при първия си опит записа фаул, но веднага след това демонстрира страхотна воля, която я нареди сред първите три във..

публикувано на 12.06.24 в 23:40
Станислав Генчев

Генчев: Левски има един почти готов трансфер, закъсняващ играч ще бъде глобен

Левски трябва да изгради собствен стил на игра, с който да се съобразяват неговите противници, а не обратното. Това заяви старши треньорът на 26-кратните футболни шампиони Станислав Генчев на пресконференция преди началото на лятната подготовка на "сините". В първото си интервю като нов треньор на Левски, Генчев заяви, че "сините" трябва да играят..

публикувано на 12.06.24 в 18:15
Владимир Ботев и Марио Нейков  със сребърни медал от ЕП в Полша

Марио – трето поколение медалист в семейството на Румяна и Свилен Нейкови

Пред няколко дни Владимир Ботев и Марио Нейков спечелиха  сребърни медали в дисциплината  двойка скул на европейското първенство по гребане за юноши до 19 години в Крушвица (Полша). Във финала синът на олимпийската шампионка в скифа от Игрите в Пекин през 200-а  Румяна Нейкова и неговият партньор бяха  победени единствено от гърците Константинос..

публикувано на 12.06.24 в 14:50