Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отношенията след 9 юни ще зависят от съотношенията"

Елена Дариева: Повратният момент ще бъде в края на кампанията. Очакват се размествания

Има формации около 4%-ната бариера, чиито шансове не бива да бъдат подценявани, смята социологът

| Интервю
Елена Дариева
Снимка: Личен архив

След провала на ротацията кампанията започна с пълна сила.

Това каза пред БНР социологът от агенция "Насока" Елена Дариева.

"Още в дните преди празниците бяхме свидетели на своеобразен тест на реакциите – скачахме от скандал в скандал и често политическите сюжети се преплитаха с криминални. Такова преплитане е изключително заблуждаващо – замъглява преценката на избирателя, той вече трудно може да следва здравата рационална логика на политически избор. Тя обраства с криминални сюжети."

Създава се впечатление, че ПП са в отбранителна позиция. Синхронът между част от останалите политически сили става все по-видим. Дори използват изключително близки думи, гласи прочитът на Дариева.

"Между ГЕРБ-СДС и ДПС този синхрон става все по-видим."

Комуникационните неблагополучия при ПП-ДБ не са от вчера. Политическите им противници се възползват от тази слабост, посочи Елена Дариева.

Кампанията на ДПС по места е много интензивна и не тече от вчера, отбеляза социологът. "Техните избиратели са изключително мобилизирани. Те са заложили на кампания лице в лице и срещи с избиратели по места."

Фрагментацията в бъдещия парламент ще предполага отново да се седне на масата на преговорите, обясни още социологът.

"Парадоксално, от една страна отношенията след 9 юни ще зависят от съотношенията. Стратегията е разчетена с къс хоризонт, в който огневата мощ е засилена, нападките са яростни. В същото време има диференциация на този огън – ако се критикува, не се критикува политическата сила като цяло, така че да можеш да си оставиш вратичката отворена."

Повратният момент ще бъде изместен към края на кампанията. Повечето социологически агенции ще проведат новата вълна от проучванията си в навечерието на вота. Малко са онези, които ще са на терен в същинската част от кампанията. Очаква се да настъпят размествания, каза Елена Дариева. Според нея е изключително важно колко формации имат шанс да излъчат свои представители, за да може по-голяма част от гласувалите да се чувстват представени.

Относно подредбата на втората, третата и четвъртата политическа сила Дариева подчерта, че е важно "дали тези три формации ще се движат в пакет или една от тях ще се откъсне".

Има малки формации, около 4%-ната бариера, чиито шансове не бива да бъдат подценявани. Такива наблюдаваме както вляво – в лицето на "Солидарна България", така и в дясното политическо пространство: в лицето на "Синя България", допълни тя. 

Делът на нерешилите за кого да гласуват – около 15%, има потенциал да размести съотношенията, изрази мнение Елена Дариева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са местата на памет в съвременния голям град? А на забравата?

"Днес повече от всякога кризите се превръщат в новото нормално, което нарушава градската среда, преобръщайки наличното и третирайки го не като среда на развитие, а като средство за печалба. Зад споровете за различните видове наследство често се крият по-дълбоки политически несъгласия за настоящето, а и за бъдещото развитие на съвместния ни..

публикувано на 13.06.24 в 15:16

Част от реколтата в Сливенско е унищожена след градушката

Град с големината на орех унищожи част от прасковената реколта в Сливенско. Бурята удари селата западно от Сливен и самия град. Най-големите щети са нанесени в село Мечкарево. Там 100% от овощните и земеделските площи са унищожени. Днес стопаните започнаха и първите огледи на унищожените трайни насаждения и посевите. Буря с градушка..

публикувано на 13.06.24 в 15:03
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Нинова няма да си тръгне

" Това, което вероятно ще се случи, е да се състави правителство, като отделни представители на партиите ще бъдат в управлението, но няма да носят отговорност за последиците от решенията, които ще взимат. Това няма да спомогне за това да се провежда политика в интерес на гражданите". Това мнение изказа пред БНР лидерът на "Солидарна България"..

публикувано на 13.06.24 в 14:48

Къде е Агенцията за борба с градушките, недоволстват хората и бизнесът във Великотърновско

В област Велико Търново общинските комисии започнаха огледите и оценката на щетите на пострадалите от снощната буря с градушка, която на места е била с големина на юмрук. Пострадали са много частни, общински и държавни имоти. Унищожена е земеделска продукция, повредени са стотици автомобили. Много са семействата, чиито къщи са с потрошени..

публикувано на 13.06.24 в 14:47

Доц. Л. Киров: Все повече млади хора търсят специализация по обща медицина

Хората, които желаят да сменят личния си лекар през юни, могат да проверят списъка с действащите в тяхното населено място медицински практики на сайта на Здравната каса (НЗОК). От там съветват здравноосигурените да потърсят информация за лекарите, записващи нови пациенти, в съответната Районна каса.  Чрез сайта на Здравната каса могат да се открият..

публикувано на 13.06.24 в 14:32

Бедствено положение за Лясковец и село Драгижево след бурята през изминалата нощ

Кметът на община Лясковец Васил Христов обяви бедствено положение за града и село Драгижево след бурята снощи, която нанесе значителни материални щети в цялата Великотърновска област. Нанесените щети от градушката и бурята снощи са по-големи и общината не може да се справи със собствени сили. Има изтръгнати дограми, много съборени..

публикувано на 13.06.24 в 14:11
Виктория Василева

Виктория Василева, "Величие": Няма как да участваме в управление с ГЕРБ и ДПС

Не сме в ситуация да се оправдаваме, защото няма за какво. Ние сме си пробългарска партия и си обичаме родината и народа. Това заяви пред БНР Виктория Василева от партия "Величие". Тя декларира, че партията няма как да участва в управление с ГЕРБ и ДПС . Ще направим всичко възможно да оправдаем доверието, с което сме изпратени в НС,..

публикувано на 13.06.24 в 14:04