Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и съоръжения за противовъздушна отбрана. Според него най-голямото предимство за Русия е забраната Украйна да използва оръжия от западните държави за удари на руска територия.

Руските войски успяваха бавно и постепенно да напредват през последните няколко месеца, но постигнаха по-големи успехи по североизточната граница от началото на офанзивата в Харковска област на 10 май, посочва Франс прес. Зеленски обаче подчертава пред агенцията, че Украйна ще удържи отбранителните линии и ще спре какъвто и да било голям руски пробив. "Никой няма да се откаже", категоричен е украинският президент пред Франс прес. Той каза още, че ситуацията в Харковска област е контролирана, но не и стабилизирана.

Относно закона за мобилизацията, който ще влезе в сила днес, Зеленски призна, че има проблем с морала и набирането на войници в украинската армия.

Зеленски призова Китай и страните от развиващия се свят да присъстват на срещата на върха за мир, която ще се проведе следващия месец в Швейцария. Според него държави като Китай имат влияние върху Москва. Русия не е поканена на форума, припомня Франс прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски,..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски отиде в Харков

"Изключително тежка е ситуацията в Харковска област, но Харков в никакъв случай не трябва да пада!".   Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, който посети днес втория по големина град в страната - само на 30-ина километра от границата с..

публикувано на 16.05.24 в 17:50
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 9 май 2024

Зеленски отправи призив за ускоряване на доставките на оръжие

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта. Зеленски говори на съвместна..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Валерий Залужни

Зеленски назначи официално Залужни за посланик във Великобритания

Украинският президент Володимир Зеленски назначи днес бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни за посланик в Обединеното кралство, предаде Ройтерс. Указът беше публикуван на президентския уебсайт. Киев няма посланик..

публикувано на 09.05.24 в 16:10
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Осуетен е заговор за отвличане и убийство на Володимир Зеленски

Украинската служба за държавна сигурност съобщи, че е заловила двама агенти на Русия, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински служители като "подарък" за Владимир Путин, докато във вторник той полагаше..

публикувано на 07.05.24 в 18:13
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са..

публикувано на 05.05.24 в 02:55
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Русия обяви Зеленски и Порошенко за международно издирване

Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски и неговия предшественик на поста Петро Порошенко. В базата данни на издирваните лица на ведомството са публикувани снимките на Зеленски и..

публикувано на 04.05.24 в 16:16

Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за постигането на справедлив мир в Украйна. По време на визита в Киев британският министър на външните работи Дейвид..

публикувано на 03.05.24 в 07:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя,..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да..

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев...

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът..

публикувано на 04.07.24 в 19:31