Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна, заяви Радев

Президентът за срещата на върха на НАТО: Екзистенциална, с решение за войната и мира

Президентът Румен Радев дава брифинг преди участието в церемонията по награждаване на финалистите на конкурса по програмиране CodeIT - 3 юни 2024 г.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Президентът Румен Радев определи като "неуместно" българското правителство да проявява колебание и непоследователност по темата за позицията на страната ни в ООН за геноцида в Сребреница

Позицията на България трябва да бъде ясна и последователна, да утвърждава демократични ценности и принципи в региона, подчерта държавният глава.

"В случая ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН. В тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства. Но това няма да е прецедент.

Вие знаете, че България отстояваше в моя лице на съветите на Европейския съюз една позиция по отношение на правата на нашите сънародници в Република Северна Македония - когато ние наистина префокусирахме вниманието на Европейския съюз, на всички европейски лидери именно към правата на човека и тяхното нарушаване.

След това дойде друго правителство, която реши да заличи тази позиция", коментира президентът.

Вчера беше свикано извънредното заседание на Народното събрание, на което трябваше да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската позиция за геноцида в Сребреница. Причината - публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни. Парламентът обаче не събра кворум за заседанието.

Днес президентът каза още, че правителството трябва да реши кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли:

"Това кой наистина ще представлява страната по закон взема Министерският съвет - това решение, но с всички произтичащи последствия и историческа отговорност за служебния кабинет, защото това е екзистенциална среща на върха, тя не е като другите.

Тук се взема решение за войната и мира. Трябва да отчитаме, разбира се, и самата легитимност на настоящия Министерски съвет. Нека не забравяме, че той е продукт на един парламент, получен с изключително ниска избирателна активност и с катастрофално ниско доверие от българските граждани - по-малко от 10%.

Също така е продукт на, мога да кажа, една гавра с българската Конституция, така че трябва да отчитаме всички тези фактори".

Изопачаването на истината се превръща в трайна черта в българската политика, коментира още президентът Румен Радев и даде пример със ситуацията, свързана с развитието на войната в Украйна:

"Участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна, която все повече става явна. И това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация, а това ще рече и от ядрен Армагедон.

Всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение. Аз категорично не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна.

Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят много добре, че ще бъдат отлъчени, отритнати от обществото - така, както си го получиха при опита да отменят Трети март като национален празник.

Ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада". 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илиев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илиев почина  малко преди да навърши 101 години...

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30