Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде е Агенцията за борба с градушките, недоволстват хората и бизнесът във Великотърновско

6
Снимка: Здравка Маслянкова

В област Велико Търново общинските комисии започнаха огледите и оценката на щетите на пострадалите от снощната буря с градушка, която на места е била с големина на юмрук. Пострадали са много частни, общински и държавни имоти. Унищожена е земеделска продукция, повредени са стотици автомобили. Много са семействата, чиито къщи са с потрошени покриви и наводнени.


Валежът във Великотърновска област снощи беше малко, проблеми създаде градушката, която нанесе сериозни материални щети на сгради и земеделска продукция, свидетелстват хората от пострадалите населени места. Разчистват се нападали дървета, започна ремонтът на покрива на една от гимназиите в квартал "Бузлуджа" във Велико Търново, където днес е неучебен ден. За щетите областният управител Ивайло Здравков:

"Има пострадали фасади – СУ „Вела Благоева“, сградата на Областна администрация. Няма бедстващи хора, това е добрата новина. Всички директори на областни дирекции са ми докладвали. Въпрос на материални щети. До късно, до 2-2,30 часа определени селища бяха без ток, всичко е възстановено“.

Едно от най-пострадалите села в областта е Шереметя, на главния път София – Варна. Такова бедствие в селото не се помни, това е тотал щета, казва кметът Георги Горчев:  

"Особено откъм покривни конструкции, наводнени къщи, никой не е пощаден, автомобили. Такова чудо, почти на 70 години съм, не съм виждал. Нямаме бедстващи хора, снощи имахме един сигнал, говорих с хората. Смятаха, че ще спят при роднини и ще се оправят“.


Бедстващи в Шереметя обаче има. Сред тях е 10-членното семейство на Ангел Маринов:

"При нас ураган и градушка като юмрук. Цялата къща е заминала, циглите, всичко е натрошено. Всичко вътре е наводнено. Снощи спах при приятел, довечера не зная какво ще правим. Дано от общината да дойдат да огледат щетите. Къщата не е застрахована, кой да поеме щетите освен нас. Народът е като нас, има ли пари – няма. И да отидем в общинско да спим, там не е удобно, няма легла, на столове ли да спим…“

Сериозно е пострадала и къщата на Мая Стоянова в Шереметя. Вместо да разчиства имота си, тя чисти край кметството, за да помага на селото:

"Четири-пет човека сме. Къщата не е застрахована, на пътя сме. Няма какво да правим. Няма и къде да отидем, на пътя сме. Дават го отново валежи и оставаме на пътя“.  

В Шереметя има 10 автокъщи, в които са нанесени тотални щети на над 400 превозни средства. Автомобили, кемпери и каравани са надупчени, все едно са били обстрелвани, а стъклата са натрошени като удряни с бухалки. Собствениците казват че щетите са за милиони и никой не иска да им застрахова стоката, а щетите, освен материални, са и репутационни. Петьо Стоянов е в бизнеса с автомобили от близо 20 години:

"90 автомобила имам. Нямам нито един автомобил, който да е здрав и да може да се възстанови. Давали сме заявка за застраховки. Новият внос не може. Единствено може застраховка за наводнение. За градушка никой не ми е давал оферта. За щетите – 90 автомобила средно по 10 000 лева, всеки може да направи сметката. Не зная какво ще правя от тук нататък. Всичко е за скрап. Който и да дойде вече на Шереметя ще каже, че колите са градушкови, никой няма да ни повярва, че са редовни коли“.  


Днес и утре всички общини ще обикалят за оценка на щетите, след което ще подадат докладите си в областната управа, посочи областният управител Ивайло Здравков:

"Областната комисия за възстановяване ще разгледаме всичко, което е подадено като материал, и това, което можем да направим, е да сезираме Междуведомствената комисия към Министерски съвет за възстановяване. Възможно е държавата да помогне на частниците за щетите, все пак живеем в социална държава. Това е бизнесът, поминъкът на хората“.

До преди две години на летището в Горна Оряховица бяха дислоцирани три самолета, които се бориха с градушките и успешно защитаваха региона от Велико Търново до Варна, където няма нито една ракетна площадка. Сега самолетите са край Русе, за да работят и в Румъния и регионът остана без противоградова защита. Къде е Агенцията за борба с градушките, недоволстват хората и бизнесът, които във Великотърновско търпят щети при всеки валеж, а градушките от големина на грахово зърно станаха като юмрук.  

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев (в средата), служебния министър на енергетиката Владимир Малинов (втори отляво), посланика на САЩ в България Кенет Мертен (втори отдясно) и други официални лица.

Главчев: Сътрудничеството ни с Американската агенция за търговия и развитие е ключово

Електроенергийният системен оператор и Американската агенция за търговия и развитие подписаха на церемония в Министерския съвет договор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждането на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на проекта е близо милион и половина долара. Планира се проектът да свързва електропреносните..

публикувано на 22.07.24 в 11:47

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след..

публикувано на 22.07.24 в 11:15
Ружа Лазарова

Ружа Лазарова: Огромната политическа криза събуди демокрацията във Франция

" Това е огромна политическа криза, която събуди демокрацията във Франция . Ще видим дали това ще е за добро или зло".  Това коментира пред БНР Ружа Лазарова - френска писателка от български произход. По думите ѝ Еманюел Макрон понася много критики за решението си за разпускане на френския парламент . То обаче, според нея, не е без причина :..

публикувано на 22.07.24 в 11:10
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" искат засегнатите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Според него е недопустимо хората да живеят във фургони, а..

публикувано на 22.07.24 в 10:54
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

Борел: Ще има голяма разлика в отношенията ни със САЩ според това кой е в Белия дом

"Ще има много голяма разлика за отношенията ни според това кой е в Белия дом", така върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел коментира оттеглянето на президента Джо Байдън от надпреварата за държавен глава. Той обаче допълни, че не е негова работа да казва на американците какво да правят. На влизане за Съвет "Външни..

публикувано на 22.07.24 в 10:43
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Решаваща седмица преди изборите във Венецуела на 28 юли

Венецуела влиза в решаващата седмица преди изборите на 28 юли. На тях президентът Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат. Предизборни прояви в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро се организират  в десетки градове на Венецуела. На митингите идват хиляди хора със знамена и портрети на покойния лидер Уго Чавес и на..

публикувано на 22.07.24 в 10:09
Реджеп Ердоган

Ердоган за помощта за пожарите у нас: Ще продължим да бъдем солидарни с приятелите си в трудни времена

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отговори на публикация в социалната мрежа Х на президента Румен Радев, който благодари на Турция за подкрепата при овладяването на пожарите в района на Свиленград. Ердоган подчерта, че Турция ще продължи да бъде солидарна с приятелите си в трудни времена. "От мое име и от името на моя народ..

публикувано на 22.07.24 в 10:02