Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марчела Абрашева: Правителство ще има. Ще се намери конфигурация от 121

| Интервю
Марчела Абрашева
Снимка: Савина Спасова
Чуй новината! Чуй новината:

ГЕРБ-СДС, ДПС и малка партия е "мислимото и възможното мнозинство в този парламент".

Това каза пред БНР социологът Марчела Абрашева, регионален директор на "Кантар".

Тя определи ИТН като "партия с артистични компоненти на ръба на 4-процентовата бариера".

Никоя от другите малки партии не е затворила вратата да бъде част от бъдещо управляващо мнозинство по определени теми, припомни Абрашева.

"Дори да не бъде заявена пряка подкрепа в момента, това не означава, че такава няма да бъде получена. И то не само от ИТН".

"Ще се намери конфигурация от 121, дори ако ИТН реши, че няма да бъде част от споделената отговорност", прогнозира Марчела Абрашева в предаването "Преди всички".

По думите ѝ, "много бързо се разбраха първите две сили по спорни въпроси от миналия парламент".

Абрашева смята, че ще има правителство: "Нека видим как тази конфигурация ще работи и в името на какво".

Социологът подчерта, че след като ПП-ДБ са в сериозен нокдаун, следващият голям конкурент на ГЕРБ и ДПС е президентът.

Марчела Абрашева открои като една от възможните причини за пробива на "Величие" това, че е малка формация, но с твърдо ядро привърженици, което на фона на ниската електорална база и слабата избирателна активност, води до влизането им в парламента.

Социологическите проучвания в изборния ден са форма на контрол на прозрачността на изборите, изрази позицията си социологът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04
Васил Караиванов

Васил Караиванов: Няма проблем с данъците. Да обърнем внимание на разходната част

Дали и след 31 декември ще продължат нулевата ставка за хляба и брашното и 9% ставка за ресторантьорите и храните за бебета и малки деца, ще зависи изцяло от новия парламент. След изборите ще бъде ясно дали ще има нови ставки за тези стоки и услуги и какъв ще бъде бюджетът за следващата година. Това обясни в интервю за БНР икономистът Васил..

публикувано на 02.10.24 в 07:58