Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

| Интервю
Джевдет Чакъров
Снимка: БГНЕС

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без "Възраждане". "Величие" вече няма.

Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС д-р Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението.

"Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи ще отидат при президента за втория мандат и какво ще представят. Може да си поставят краткосрочни цели с идеи да се състави правителство. Ние ще сме диалогични, така че да кажем на обществеността и аргументите за позицията ни. Но независимо от програмата и целите, сме готови за диалог. Нека да видими дали ще има трети мандат", коментира д-р Чакъров.

Той обясни, че върви оздравителен процес, като позициите на структурите и обръщението на д-р Ахмед Доган показват, че Движението има съпротивителни сили да се пребори с проблемите и да се стабилизира. 

За мафията в ДПС и скандала той коментира:

"Младите хора посочват, че това са внушения и манипулация. Сещам се за Десетте божи заповеди, деветата е "не лъжи и не лъжесвидетелствай против ближните си". Няма да сляза на това ниско ниво, но хората ме познават в качеството ми на лекар, хирург и хуманист и те знаят, че никога не бих използвал подходи, които се визират. Категорично заявявам, че нямам такива отношения с бизнесмени. Държим си на принципите и си взимаме поуките от некратката ни история". 

За срещата си с Ахмед Доган Чакъров заяви, че са обсъждани текущи въпроси и "ние винаги в ДПС сме работили по този начин". 

"Колективните органи дебатират проблемите, партията ни функционира демократично". 

Относно управлението на ДПС като съпредседател д-р Джевдет Чакъров заяви, че "върви нормален процес с подписването на документи – финансовите парафира той".

Според него е нормално присъствието на Мустафа Карадайъ в Росенец. 

"Той е бивш председател на ДПС, не виждам нищо извънредно. Напротив, така се прави, защото имаме европейски подход и добри демократични примери. Всеки има позитивен и негативен опит, а опитът трябва да се споделя". 

Кой да е лидерът на ДПС посочвал Ахмед Доган, но съпредседателят на Движението заяви:

"Не очаквайте аз да давам оценка за това по какъв начин решава нашият почетен председател, към когото всички имаме уважение и признателност. Той е от утвърдените лидери, които първи посочват евроатлантическия път на страната ни още през 1990 г. Кандидатурите се обсъждат от колективните органи, винаги се е тръгвало с добри намерение и планове, но в конкретния случай видяхме едноличния, авторитарен подход на Пеевски и видяхме призива на Доган към всички структури в страната. От всички структури в страната има подкрепа за обръщението и призива на Доган". 

Д-р Джевдет Чакъров коментира и създаването на нова партия от кръга около Делян Пеевски:

"Разумът трябва да надделее, но ние вече сме преживели такива моменти и то не еднократно, и сме видели, че те даже не са успели да влязат в НС. Съпротивителните сили на ДПС са на необходимото ниво и изборът е на колегите. ДПС е преживяло тези моменти. В България има ли партия, отцепила се от основния политически субект, и да е успяла?". 

За дълговете на Доган към ТЕЦ - Варна, д-р Чакъров заяви, че няма информация.

И припомни, че заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС не е имало от 24 февруари т. г., а за ново ръководство на Движението ще заседават колективните органи.

"Като се вземе решение за свикване на колективните органи, цялата общественост ще бъде информирана", обеща д-р Чакъров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21