Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако партиите не бяха толкова нефелни, нямаше да сме в тази ситуация"

Теодор Славев: Политиците търсят общ работник за служебен премиер

Сегашната ситуация би отказала почтени хора с експертиза да се кандидатират за вакантните постове, смята той

| Интервю
Теодор Славев
Снимка: БТА

Ако партиите не бяха толкова нефелни, нямаше да сме в тази ситуация.

Тази позиция изказа в интервю за БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ). 

"Радев каза – свършете си вашата работа по Конституция, защото те в момента ограничават и неговите ограничени правомощия. Когато НС или МС не започнат действия, те спират и него да упражнява правомощията си."

В тази задънена улица политиците започват да търсят общ работник, който едновременно да става за омбудсман или председател на Сметната палата, но и за министър-председател, коментира Теодор Славев в предаването "Преди всички".

Сегашната ситуация би отказала почтени хора с експертиза да се кандидатират за вакантните постове, смята той.

"Толкова грозна стана ситуацията! (…) Процедурата е важна, но субстанцията зад нея е политическото решение. Не мога да разбера защо така и не се внесоха процедурни правила за вакантните позиции в момента. Те чакат първо да се договорят и чак след това да стартират процедурата. Нека някой внесе процедура и тя да тръгне!"

Вариантите на Радев са два – или да избере от сегашните, или да чака парламента, но оттам няма никакъв отговор, добави Теодор Славев.

В случая с Главчев има сериозни юридически и конституционни основания: първо, дали може да се върне на позицията председател, второ – дали може да бъде избран отново, изрази мнение Славев. По думите му, ако не се активира проверка за несъвместимост, той остава възможен вариант за служебен премиер.

"С Чобанов ще сме в същия казус – излизайки, трябва да е наясно, че най-малкото е неморално и неетично да се върне отново в БНБ."

Славев вижда в действията на полицаите, подкрепили вътрешния министър Калин Стоянов, "политически екстремизъм" – "полицаи в обедна почивка с палки и оръжия, да демонстрират политически".

Ако е толкова податлива на натиск, как взема решения в дейността си, касаеща огромни публични разходи на държавата, попита Славев относно признанията за Горица Грънчарова – Кожарева за оказан върху нея натиск, докато формира предложенията си за състав на служебния кабинет.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.

Бившият командващ британската армия очаква война с Русия, ако Лондон не възстанови военните си запаси

Войната с Русия е неизбежна, освен ако Обединеното кралство не се запаси със смъртоносни оръжия, предупреди бившият командващ британската армия генерал сър Патрик Сандърс. Той допълни, че въоръжаването на Украйна е направило страната уязвима за отмъстителни атаки от Кремъл.  Патрик Сандърс, който напусна длъжността си през юни, заяви, че ако..

публикувано на 23.08.24 в 13:22

Радев и емирът на Катар обсъдиха енергетиката, иновациите и технологиите

Президентът Румен Радев e разговарял по телефона с емира на Катар. Двамата са обсъдили сътрудничеството между София и Доха в областта на енергетиката, иновациите и технологиите. В разговора президентът Румен Радев е оценил високо усилията на Катар за деескалация на конфликта в Близкия изток, за прекратяване на военните действия и намиране на..

публикувано на 23.08.24 в 13:16

Главчев отдаде почит пред паметта на жертвите на тоталитарните и авторитарните режими

Служебният премиер Димитър Главчев  е отдал почит пред паметта на жертвите на тоталитарните и авторитарните режими пред мемориала в градинката на Националния дворец на културата, като е запалил свещ в  храма "Всички български мъченици". Това става ясно от снимка и публикация във Фейсбук профила на правителството. Главчев отбелязва, че „днес е..

публикувано на 23.08.24 в 13:09
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Шефът на ЦРУ се срещна с премиера на Косово

Ръководителят на Централно разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс разговаря днес с премиера на Косово Албин Курти, съобщиха Радио Свободна Европа и косовското издание "Коха диторе". Ден по-рано Бърнс се срещна в Прищина с президента на Косово Вьоса Османи и ръководителя на Косовската разузнавателна агенция Петрит Айети. След срещите..

публикувано на 23.08.24 в 12:41

ООН: Около 90% от жителите на Ивицата Газа са разселени само през август

Около 90% от общо 2,1 милиона жители на Ивицата Газа са разселени след заповедите за евакуация, които Израел издаде 12 пъти само през август, предаде АП, като се позова на хуманитарен представител на ООН, който отговаря за палестинските територии. Това съобщи БТА. Според Международния спасителен комитет там върлува полиовирус, регистриран за пръв път..

публикувано на 23.08.24 в 12:37

Украйна потвърди унищожението на ферибот с вагони-цистерни в руското пристанище "Кавказ"

Военноморските сили на Украйна потвърдиха, че са унищожили ферибот, натоварен с вагони-цистерни, в руското пристанище "Кавказ" на Керченския пролив. Пожар избухна в руското пристанище "Кавказ" след украинска атака срещу ферибот 13 души от екипажа на ферибота са пострадали, като четирима от тях са в болница. Издирва се един човек...

публикувано на 23.08.24 в 12:28

Борисов: Важно е да бъдат решени проблемите с водоснабдяването в страната

В пряко включване по фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в момента е важно да бъдат решени проблемите на страната с водоснабдяването. В обсъждането на водните проблеми пред картата на България участваха и кметовете на Велико Търново и Свищов - Даниел Панов и Генчо Генчев, в чиито общини има селища с режим на водата.  "Сега понеже..

публикувано на 23.08.24 в 12:00