Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Караколев:

Украинската помощ: "58 хил. души са като просяци"

| Интервю
Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

"В момента има 58 хил. души, които са буквално като просяци". Това заяви пред БНР съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев във връзка с очаквания втори транш от украинската помощ.

Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства за втори транш от т.нар. украинска помощ, но остават още 125 млн. лв., за които към момента има само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на ноември.

"На този етап това са само думи, хвърлени в различни формати. Нищо официално няма. Това е причината да поискаме официална среща с министъра на финансите и ако се наложи – и с министър-председателя", декларира Караколев.

По думите му случващото се в момента е неприятно и нередно

"Когато държавата поеме един ангажимент пред определен сектор – тези средства ги очакват 58 хил. и повече земеделски производители - да се случва това нещо, е неприемливо".

Симеон Караколев

В предаването "Преди всички" Караколев напомни, че в декларацията им от миналата седмица, в която изразяват протестна готовност, засягат не само украинската помощ, но и други плащания, както и процедури, за които земеделците настояват да бъдат съкратени като срокове.

Той даде пример с Швейцария, които са направили референдум и така са казали кое е приоритетно за държавата, като за приоритета винаги трябва да се намират пари, а за останалото – когато и колкото има.

От срещата с финансовия министър земеделците ще очакват 2 неща:

"Ясни гаранции – какво правим, как го правим и кога го правим. /…/ Искаме да чуем това не от министъра, който борави с вече преведени пари, а искаме да чуем този, който превежда парите, защото в един момент самият министър на земеделието може да стане заложник".

Симеон Караколев разглежда тези помощи като "подаяния".

Земеделците ще настояват т.нар. украинска помощ да бъде твърдо заложена в бюджета за следващата година, потвърди още той и подчерта, че такива средства ще бъдат поискани.  

Цялото интервю на Веселина Миланова със Симеон Караколев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

ГИТ отчита нов ръст на разрешенията за наемане на работа на непълнолетни

Главната инспекция по труда отчита нов ръст в дадените разрешения за наемане на работа на непълнолетни. От началото на годината досега те са 15100, което е с почти 1900 повече в сравнение с миналата година.  Непълнолетните се наемат най-вече в хотелиерството, ресторантьорството и търговията. Инспекторите провеждат информационна кампания сред..

публикувано на 08.10.24 в 15:28
Електрическа тротинетка

Борислав Зарев: От началото на 2024 са станали 31 ПТП-та с елтротинетки, има и загинал

Родителите носят отговорност, ако водачът е до 18 години, при ПТП с електрическа тротинетка. За тези превозни средства има правила в Закона за движение по пътищата и основните са, че трябва да се движат само по велоалеи и улици, където допустимата скорост е до 50 км/ч.   Това предупреди инспектор Борислав Зарев от "Пътна полиция" на СДВР в..

публикувано на 08.10.24 в 15:14
Цветозар Томов

Гласуването зад граница: 719 избирателни секции в 57 държави

За предсрочните избори ще бъдат открити 719 секции зад граница в 57 държави. Днес изтича срокът за тяхното образуване от ръководителите на дипломатическите и консулските ни служби. Секции за гласуване извън дипломатическите представителства в Алжир, Австрия, Норвегия и Швейцария Цветозар Томов, заместник- председател на Централната избирателна..

публикувано на 08.10.24 в 14:55
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г

Израелската армия обяви, че е започнала сухопътна операция в Югозападен Ливан

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха официално началото на сухопътна операция в Югозападен Ливан. "Продължаваме с ограничените и целенасочени операции", се казва в изявлението на израелската армия.  Година след 7 октомври 2023-та Близкият изток продължава да се движи по спиралата на насилието Израелските военни заявиха, че увеличават..

публикувано на 08.10.24 в 14:43
Андрей Райчев

Андрей Райчев: Седмите избори ще са съвсем друг вид

Седмите избори ще са съвсем друг вид, 6-те дотук много си приличаха . Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев в коментар за предстоящите на 27-и октомври предсрочни парламентарни избори. "Сега ще са съвсем друг избори. Много е напрегнато, много по-озлобено е всичко, народът ръмжи съвсем истински, не в целостта си, а в горната си част -..

публикувано на 08.10.24 в 14:18

Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън печелят Нобеловата награда за физика

Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън печелят Нобеловата награда за физика, съобщи Кралската шведска академия на науките.  Наградата им се присъжда за "за основополагащи открития и изобретения, които позволяват машинно обучение с изкуствени невронни мрежи.“ Общата сума, която ще получат двамата за Нобеловото отличие, е 11 милиона шведски крони..

публикувано на 08.10.24 в 14:06

Секции за гласуване извън дипломатическите представителства в Алжир, Австрия, Норвегия и Швейцария

За предстоящия вот ще бъдат открити секции за българските граждани в Алжир, Австрия, Норвегия и Швейцария и извън дипломатическите и консулските представителства. От Министерството на външните работи съобщиха, че е получено съгласие от съответните държави. ЦИК провежда консултации с политическите сили в НС за съставите на СИК в чужбина ЦИК..

публикувано на 08.10.24 в 14:06