Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сложен ще бъде ребусът на властта, смята социологът

Елена Дариева: Взаимният блокаж между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е игра с нулев резултат

"Колкото по-многобройни са частите, толкова по-трудно е да се нареди пъзелът. Изискват се познания, мъдрост и култура"

| Интервю
Елена Дариева
Снимка: Личен архив
Чуй новината! Чуй новината:

Взаимният блокаж между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е игра с нулев резултат и за двете формации. Това заяви пред БНР Елена Дариева - управител на социологическа агенция "Насока" и колективен член на Българската социологическа агенция. 

"Понятна е стратегията да се мобилизират и нахъсват партийните ядрата и подкрепящите тези коалиции в този предизборен момент, но не трябва да се губи мярката, защото после разговорите стават много трудни. Сложен ще бъде ребусът на властта, особено ако новият парламент бъде още по-фрагментиран, каквото се очаква. Колкото по-многобройни са частите, толкова по-трудно е да се нареди пъзелът. Изискват се познания, мъдрост и култура", коментира тя.

В предаването "Преди всички" социологът подчерта, че около 4-процентната бариера гравитират поне 3 формации. По думите ѝ потенциал да я прескочат имат 1 или 2. Ако 2 от тях я прескочат и се стигне до 9-партиен парламент, това дава отражение върху мандатите, които взема всяка партия, посочи тя и обясни, че тогава първият понася най-голяма щета. 
По думите ѝ разликите, които се отчитат в момента, не позволяват да се каже с категоричност кой би финиширал на 27-и вечерта, след обявяването на края на изборния ден, на втората позиция. Разликата е в рамките на статистическата грешка, каза тя и добави, че има много фактори, които влияят и в двете посоки.

"От една страна в полето, в което се е позиционирало "Възраждане", забелязваме все по-остра и ожесточена конкуренция между различни политически субекти, които се борят за този вот. Този вот има една емоционално-наказателна компонента, която е доста трудно уловима. "Възраждане" успяват накрая на кампанията, в деня за размисъл и в самия ден на вота да отбележат някаква мобилизация", отбеляза Дариева. И продължи коментара си:

"От друга страна при ПП-ДБ, чийто електорат е консолидиран в една ниша, в която няма такава остра конкуренция - те са единствен носител на този вот, при тях целта е да успеят да мобилизират своите избиратели и да ги накарат да излязат да гласуват".

Социологът напомни за разочарованието на избирателите на ПП-ДБ от неуспеха на ротацията и партньорството с ГЕРБ. 

По думите ѝ кампанията е ориентирана към твърдите ядра, но те след 3 години надлъгване станаха "много по-чувствителни и реактивни". Според нея политическият елит е усетил това. Поради тази причина доста предпазливо започнаха да обсъждат бъдещи коалиции и планове, изказа мнението си тя.

Елена Дариева не допуска, че може да има друг на втората позиция, освен ПП-ДБ или "Възраждане". Според нея ДПС-Ново начало няма да отиде на второто място. Тя смята, че няма как да очакваме някакъв небивал скок. 

Социологът уточни, че данните, които социолозите събират и огласяват, са на базата на изследвания, които се правят на територията на страната. Не улавяме вота в чужбина, изтъкна тя. По думите ѝ около 50 хил. гласа идват от Турция. А при тази ниска избирателна активност тези гласове могат да окажат влияние върху общия резултат, предупреди Дариева. 

Тя подчерта, че отговорността на социолога е много голяма както при събирането на емпиричните данни, така и при тяхното интерпретиране в медийната среда. Информацията, която подават социологическите агенции, има своето влияние и отражение върху обществено-политическите нагласи на избирателите, категорична бе тя. И увери, че всички агенции надлежно и стриктно огласяват методиката на направените проучвания. 

"Когато огласяваме данни от емпирични изследвания, обръщаме внимание, че това е една моментна снимка и че тя няма как механично да се екстраполира върху данните, които ЦИК отчита в изборния ден, защото картината не е застинала. И тази кампания, която на повърхността да изглежда спокойна, отдолу има много съществена динамика и процеси, които се отразяват върху крайния резултат, който се отчита".

Според нея е чисто спекулативно да се прехвърля на социолозите отговорността за това, което политиците не свършват:

"Ако има някой, който носи отговорност за това да може да мобилизира, да вдъхнови, да извади хората на 27-и да отидат да гласуват и да го направят убедено, то това е отговорност на политическите сили. Не приемам обвиненията това да се прехвърля на социолозите и на изследователите на обществените процеси". 

Цялото интервю на Силвия Великова с Елена Дариева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 99,03% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинните данни на Централната избирателна комисия при обработени 99,03% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 10:58
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Японският премиер остава на поста си след слабото представяне на парламентарните избори

Японският премиер Шигеру Ишиба заяви, че възнамерява да остане на поста си въпреки съкрушителното поражение на партията му на вчерашните избори, като подчерта, че не иска да създава "политически вакуум", предаде АФП. Ишиба свика предсрочни избори след идването си на власт на 1 октомври, надявайки се да засили позициите на своята..

публикувано на 28.10.24 в 10:49
Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон за изборите на 4 април 2021 г.

ПП-ДБ се очертава като победител от вота в Обединеното кралство

ПП-ДБ се очертава като победител на българските предсрочни парламентарни избори, проведени на територията на Обединеното кралство. При сходна активност като на изборите през юни, Коалицията печели 24,80% от гласовете. Благодарение на повишената активност в поледните часове на изборния ден се отчита, че 21 735 българи са упражнили правото си на глас,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45

Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост"

Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост", научи БНР. Сигналът е получен рано тази сутрин. Засега няма данни за самоличността на жената. По неофициална информация са открити следи от насилие. Районът е отцепен от полицията.  Работи се по всякакви версии за случилото се. Очаквайте подробности!

публикувано на 28.10.24 в 10:42

ПП-ДБ изпаднаха на 5-о място в Бургаско

ГЕРБ-СДС са убедителният победител на изборите във 2-ри МИР- Бургас. Това показват резултатите при 100% обработени протоколи. С 10 000 души е повишила резултата си партията в сравнение с изборите през юни. 37 634 души са гласували за ГЕРБ - СДС като разликата с втората партия - "Възраждане" е над 10 000 гласа.  С 16 533 гласа "Възраждане" де..

публикувано на 28.10.24 в 10:29

Без "Величие", всички останали в 51-вото НС с повече гласове спрямо вота през юни

Според настоящите неокончателни данни, всички формации, влизащи в 51-вото Народно събрание, с изключение на партия "Величие", са получили повече гласове на парламентарните избори на 27-и октомври спрямо  гласовете за тях на изборите за 50-тото НС, проведени на 9-и юни 2024 г. Коалицията ГЕРБ-СДС получава малко над 103 000 допълнителни гласа..

публикувано на 28.10.24 в 10:23
Тунел Железница

Катастрофа в тунел "Топли дол" затруднява движението по АМ "Хемус"

Заради катастрофа, станала рано тази сутрин в тунел "Топли дол" на магистрала "Хемус", движението е затруднено, съобщиха от Областната дирекция на МВР в София.  Няма пострадали хора, трафикът се регулира на място от екипи на полицията. Вчера, в рамките на два часа, станаха три катастрофи в този тунел. Катастрофа е причината за ограничаване на..

публикувано на 28.10.24 в 10:17