Нашият ден

от понеделник до петък
от 7.15 до 10.00 часа

Предаването е разделено на три отрязъка.
Първият въвежда слушателите в деня - календар на деня, събития, личности, преглед на културните сюжети от информационните източници. Вторият час е посветен на публицистиката - експерти и участници в събитията ги коментират, анализират и прогнозират развитието им. Третият час е насочен към културните сюжети - културен афиш, записи от Златния фонд, анонсиране на предстоящи културни събития, разговори с интересни личности.

Екип на предаването: Александър Райчев, Любомира Константинова, Мария Христова, Оля Стоянова, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Грациела Ингелска.

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 964 02 60 (от 7.15 до 10 часа).

За още информация за предаването и връзка с екипа можете да използвате и страницата на предаването във Фейсбук

Публикации
Георги Баев

Да бъдеш изобретател – историята на Георги Баев

Георги Баев е носител на наградата на фондация „Еврика“ в категория млад изобретател за 2017 година. Тя му е присъдена за неговото изобретение „Сателитен спектрофотометър за мониторинг на околната среда“, което е патентовано от Института за космически..

публикувано на 16.03.18 в 13:24

Катя Зографова или за историите, които разкриват архивите

Катя Зографова е литературовед, писател, литературен изследовател, за когото разгръщането на архивите е страст. От дълги години Катя Зографова работи в Националния литературен музей. Тя обича да преоткрива старите забравени писатели. Все едно се опитва да..

публикувано на 16.03.18 в 10:15

Паметникът на Бузлуджа – в класацията на Еuropa Nostra

Преди официалното обявяване на окончателния списък на 7-те най-застрашени от разрушаване паметници в Европа в класацията на европейската организация за културно наследство Europa Nostra, разговаряме с Красен Русев, управител на сдружение „Еврика“ –..

публикувано на 15.03.18 в 13:10

Проф. Ингрид Шикова: Западните Балкани са печатът на Българското европредседателство

Ще има ли приемственост в темите за Западните Балкани между българското председателство на Съвета на ЕС и австрийското след 1 юли 2018 година? – проф. Ингрид Шикова коментира преди работното посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц в България...

публикувано на 15.03.18 в 11:55

Нови образователни платформи за деца с аутизъм

Иновативни образователни платформи за деца и възрастни, разработени от Европейския център по невронауки, преди дни бяха представени в Международното висше бизнес училище. На събитието под надслов „Възможност за всяко дете да разгърне пълния си потенциал“..

публикувано на 15.03.18 в 11:15

И хората от малките селища искат да си избират кмет

Представители на Сдружението на кметовете на малките кметства се срещнаха с всички парламентарни групи миналата седмица и поискаха промени в местното законодателство. Основното им искане е прага за избор на кмет на бъде от 100 души население, а не както е..

публикувано на 15.03.18 в 10:35

За живота на един неграмотен философ

За живота на „един неграмотен философ“ преди философския уъркшоп „Сократ и умението да водим диалог“ в „Нашият ден“ разговаряме с Антонин Винклер, директор на българския клон на философско-доброволческата организация „Новият Акропол“. Повече чуйте в..

публикувано на 13.03.18 в 10:25

АЕЦ „Белене“ – време за окончателно решение

За необходимостта от вземане на окончателно решение за съдбата на проекта АЕЦ „Белене“ в „Нашият ден“ говорим с експерта по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 13.03.18 в 09:55

За българската дипломация около началото на XX век

За българската дипломация около началото на XX в. в „Нашият ден“ говорим с Алека Стрезова от Института за исторически изследвания към БАН, автор на книгата „Българската дипломация – институция и представители. 1879-1918“. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 13.03.18 в 09:40

За „Лицата на Витоша” и защо ходим във високото

„Лицата на Витоша“ e документален филм за любовта към планината. Той представя историите на хора, свързани с Витоша – хижари, спасители, алпинисти, водачи. Филмът разказва за връзката между хората и как те намират своето място във високото. Да, това е..

публикувано на 12.03.18 в 15:40