Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влада Панович:

Народният оркестър на Радио Белград и традициите на сръбската музикална култура

Най-старата електронна медия на Балканите отбеляза наскоро своята 95-годишнина с тържествена програма

3
Народният оркестър на Радио и телевизия Сърбия с ръководител Влада Панович.
Снимка: mp.rts.rs

Акордеонната школа в Сърбия има дългогодишни традиции в полето на народната музика. Акордеонът е предпочитан инструмент, а майсторството на сръбските акордеонисти е признато у нас и по света. В продължение на десетилетия Радио Белград съхранява и разпространява музикалното богатство на страната. Преди 95 години, на 1 октомври 1924 г., с програма от станция „Белград-Раковица“ започва историята на най-старата електронна медия на Балканите. От тогава до днес Сръбското радио се развива като културна и медийна институция и се превръща в активен продуцент на народна музика. Днешните наследници на традицията са музикантите от Народния оркестър на Радио и телевизия Сърбия (РТС).

Историята на състава разказва в интервю за БНР неговият ръководител, акордеонистът Влада Панович: 

„Вече 20 години съм част от този състав и музикалната продукция на РТС, а от 2010 г. съм художествен ръководител. Народният оркестър на Радио Белград е създаден през 1935 г. Първи ръководител е известният цигулар Властимир Павлович Царевац. Той налага една естетика и въвежда народната музика в стила на градската традиция. Този период създава много големи певци, които са легенди на сръбската музика. В последствие оркестъра ръководят Миодраг Яшаревич (1966), изключителен инструменталист, цигулар, кларинетистът Божидар Боки Молошевич (1976). През 1980 г. състава поема Любиша Павкович и го ръководи в продължение на 28 години. След неговото пенсиониране аз застанах начело и до днес разказваме една история, стараем се да запазим традицията на сръбската народна музика. Разбира се, близки са ни Балканите – Румъния, България, Македония. С радост изпълняваме фолклор от съседните страни, но фокусът е върху нашата национална идентичност.“

В творческата работа на Оркестъра за народна музика на РТС (чрез записи и концерти) се наблюдава една традиционна стилистика, към която се придържат изпълнителите и ръководителите – мелодична музика с леки аранжименти, близка до слушателя. В това отношение трябва да се отбележи, че дейността на състава се развива в две направления – изпълнение на народна музика в стила на традицията, нейното записване за фонда на Радио Белград и музикалната продукция, както и телевизионни участия и концерти за забавните програми на РТС. Запис в Студио 6 на Радио Белград показва един работен процес на оркестъра.

Още за функцията на състава и неговото място в сръбската музикална култура, добавя ръководителят Влада Панович: 

„Ние държим на изворната музика, да свирим стилно, а за комерсиалните програми на РТС следваме времето, в което живеем. Днес народният оркестър е единственият, който има и възпитателна роля към младото поколение, ролята на пазител на традицията, да покаже какво и как трябва да се свири и пее. Имаме и млади певци, които формирахме, за да направят записи за следващите поколения. Съставът ни е подмладен с времето, но е запазил дълбоко традициите на предшествениците. Основно на Любиша Павкович, който остави дълбоки следи и има голям принос за нашата музикална култура.“

Влада Панович започва да свири от осемгодишен. Роден е в гр. Кралево, в сръбското Поморавие, от където произлизат големи имена на сръбската музика. Самото място на раждане предопределя неговия професионален път – да се занимава с музика, да свири на акордеон. Има издадени два самостоятелни албума заедно с музиканти от народния оркестър на РТС. Последният компактдиск „Балкански мотиви“ представлява един музикален букет от Балканите: 

„В този албум, който записах за нашата Продуцентска къща за грамофонни плочи, опитах да се разходя из Балканите. Мисля, че компактдискът е интересен и ще го слушате с удоволствие. В момента имаме идея – музикалната продукция на РТС да издаде диск, в който Народният оркестър да запише инструментални и вокални изпълнения на своите инструменталисти и певци и да представи една институция, която съществува вече 90 години. В нашата музикална продукция има и Симфоничен оркестър, Детски хор „Колибри“, Биг бенд, но Народният оркестър е с най-дълга традиция, той е най-старият и в тази традиция е втъкана идеята да се разходим в различни исторически периоди.“

По отношение на музикалните програми, РТС предлага разнообразни форми за представяне на народната музика. Радио Белград има няколко предавания, в които се използва музикалният архив и днешните записи на Народния орекстър. Телевизията излъчва специализиран канал „РТС Коло“, където традиционно се предават и концерти „на живо”. 

„Има доста тематични концерти, публиката е от различни поколения. Мисля, че хората търсят истинската музика. Това е може би единственият оазис на народната музика, където можете да чуете голям оркестър с цигулки, кларинети, с всички онези живи инструменти, няма да чуете изкуствени звуци“, казва Влада Панович.

През 2017 г. той взе участие в концерта „Ритъмът на Балканите“, поредица на Оркестъра за народна музика на БНР. За този момент акордеонистът си спомня: 

„Това беше голямо удоволствие за мен. Гостувах в София няколко дни за концерта в студиото, където имаше църковен орган. Наистина съм изненадан от качеството, с което българският оркестър съпровождаше, звучеше върховно, изпитвам уважение към този състав. Ние винаги сме обърнати към България, защото българският фолклор има много интересни ритми, мелодия и хармония. Поздравявам нашия братски православен народ, нашите български братя. Като идея може да направим един радиофестивал, на който да съберем нашите балканските страни с богат фолклор и да го покажем на света. Едно сътрудничество между Радио Белград и БНР. Имаме голям интерес да си сътрудничим в музиката и да приближим младите към нашата и вашата прекрасна музика.“

На 1 октомври 2019 г. най-старата електронна медия на Балканите отбеляза своята 95-годишнина с тържествена програма „95 години Радио Белград – от век до век“ в Сръбската академия за наука и изкуства – сградата, от която на 24 март 1929 г. Радио Белград започва ежедневно излъчване.

Цялото интервю с Влада Панович и негова музика можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10

Гала на българската култура и музика във Виена

По повод най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, пианистката Донка Ангъчева, заедно с австрийска цигуларка Лидия Байч, организират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура. Концертът ще се състои на 25 май, от 19.30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн, а..

публикувано на 13.05.24 в 16:25

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35