Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 114 години независимост

Д-р Светослав Живков: Независимост – сякаш в онези години политическият елит е бил по-единен

Снимка: Свобода Атанасова

22 септември 1908 година – денят, в който България обявява своята независимост с манифеста на българския княз Фердинанд, слага край на последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независимо царство, начело с коронования вече Цар Фердинанд.

Годината и датата за обявяването на независимостта на младата българска държава никак не са случайни. Българската дипломация по това време отчита благоприятна международна обстановка, а българският княз се срещнал във Виена лично с император Франц-Йозеф и поискал подкрепа от Австро-Унгария – една от Великите сили, наложили Берлинския договор.

Независимостта на България е обявена от княза в старата столица Велико Търново като знак за приемственост и почит към столицата на Второто българско царство. Но независимостта не идва само с произнасянето на един паметен царски манифест, от тук нататък следва нелекият път за международното признаване на този стремеж към държавна независимост.

“22 септември е символен ден. Факт е, че на тази дата през 1908 г. България обявява своята независимост от Османската империя, но до този символичен акт се стига постепенно“, казва в “Нашият ден“ д-р Светослав Живков, историк и преподавател в СУ “СВ. Климент Охридски“, експерт по “Изборни системи“, и допълва:

“Още в предишните години България е постигнала до голяма степен своята независимост, преди да я обяви официално. Като дело Независимостта е постижение на кабинета на Александър Малинов и Фердинанд, но заслугата тук е и на предхождащите управляващи в България – най-вече с управлението на Стамболов и Стоилов от края на ХIХ в.“.

Какво означава васална държава?

“Още в училище се учи, че това е държава, която трябва да плаща някакъв данък. Подобно нещо съществува като клауза в Берлинския договор, но тъй като сумата в него не е уточнена, впоследствие България не плаща и лев от този васален данък.

Като васална държава България няма право на пълноправни международни отношения – нямаме посланици, нямаме пълномощни министри, нямаме консули до 1908 г. Но постепенно в нарушение на Берлинския договор още Стамболов започва да изпраща български дипломатически представители в страни, които не са ни съседки. По логиката на Берлинския договор България е можела да изпрати такива дипломати единствено в съседните държави, но Стамболов започва да изпраща и в други. Впоследствие неговите наследници започват да изпращат и в Русия, Париж и Лондон. Към навечерието на Независимостта България поддържа дипломатически отношения с всички основни европейски държави, а вече и със САЩ."

Независимостта повишава самочувствието на българите и в международен, и във вътрешен план. Годините между 1908 – 1910 г. са най-успешното време за българската държава и българското общество до Първата световна война. Не ставаме много по-икономически развити, но има един много положителен тренд както в икономиката, така и в модернизацията на обществото“, посочва още д-р Живков в интервю за БНР.

Как изглежда България тогава?

“Не се наемам да твърдя дали сме били по-независими тогава от сега. Ако сме от хората, които гледат носталгично към миналото, бихме казали колко сме зле сега на фона на тогавашната ситуация в страната. И тогава има икономически и външнополитически зависимости. Сякаш в онези години политическият елит е бил по-единен“, казва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05