Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Ерик Уайнър в Античния театър в Пловдив

Ерик Уайнър ни съветва да забавим темпото

Неговата книга „География на блаженството“ се превърна в истински бестселър у нас, а книгата, върху която работи в момента е насочена към практическата философия – тема, която според него леко стряска хората. Ерик Уайнър, познат като американски..

публикувано на 21.06.19 в 19:10

Поетът Иван Ланджев с „Орфеев венец“

Кое е онова, което остава след притока на информация – злободневна, фалшива, преходна? Коя е онази непрестанна новина и има ли такава изобщо? Подобни въпроси буди новата стихосбирка на поета Иван Ланджев – „Ти, непрестанна новина“. Тя е и повода поетът да..

публикувано на 15.06.19 в 10:20

Професор Иван Лалов: Айнщайн успява да добави много към човешкото познание

„50-60 години след смъртта на Айнщайн негови предсказания продължават да се доказват с абсолютна точност“ – казва професор Иван Лалов, който изнесе лекция на тема „Айнщайн – учен, пацифист, хуманист“ в рамките на честването на 140-годишнина на учения, което..

публикувано на 10.06.19 в 12:59

Платоновият мит за пещерата, побран в „Миша дупка“

„Миша дупка“, новият късометражен филм на онлайн платформата за българско късо кино No Blink, вчера официално беше представен на зрителите. Режисьор и сценарист на филма е Георги Светломиров, един от съоснователите на No Blink. Третият му късометражен..

публикувано на 08.06.19 в 09:05

Морското бягство на Кокимото

Вече повече от седмица пространството за съвременно изкуство UniCredit Studio предлага едно „Морско бягство от действителността“. Негов автор е Калоян Илиев-Кокимото. В серия от картини художникът изобразява морето в различните му състояния. Интересното..

публикувано на 31.05.19 в 19:05

Неперфектната азбука на Тодор Георгиев–Тоцката

От вчера в галерия „УниАрт“ намира място една „Неперфектна азбука“. Изложбата показва нов прочит на българската форма на кирилицата. Трийсетте букви са изработени ръчно, с разнообразни техники и материали – от преоформен уличен знак до безформен звук, който..

публикувано на 25.05.19 в 08:15
Кинокритикът Александър Донев

Има ли българско независимо кино и какво от това?

Тази седмица в Конферентната зала на Софийския университет продуценти, режисьори, актьори и кинокритици се обединиха в един разговор за независимото кино. След 2010 г. насам повече от една трета от българските пълнометражни игрални филми, които са имали..

публикувано на 17.05.19 в 19:10

Answer 51

Осем млади художници, ученици на Андрей Даниел, създават художествената група „Answer 51“, за да търсят заедно отговори на своите въпроси в изкуството. Казват, че нямат нужда от манифест, защото влагат идеите си в картини, рисунки и ескизи. Първата им..

публикувано на 15.05.19 в 14:00
Изложбата „Археология на София и Софийско“ в Регионалният исторически музей - София

Матрица за печатане на монети от римско време показват в Музея на София

Изложбата „Археология на София и Софийско“ в Регионалният исторически музей - София представя за пети пореден път изложбата „Археология на София и Софийско“ с най-важните археологически проучвания през изминалия сезон. Основният обект на изложбата е..

публикувано на 14.05.19 в 16:50

Българският театър и младите

Българският театър и младите е една от темите на форума  за най-младите в театъра „Следата 2019“. Той се провежда в Нов Български университет и има за цел да срещне директорите на българските театри и студенти по актьорско майсторство от департамент..

публикувано на 14.05.19 в 16:06