Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Проф. Ивайло Дичев

Българинът и апартаментът

Българинът и апартаментът, ние и „Апартаментгейт“. Доста особено отношение имаме към апартаментите и историята на това отношение започва още след 1944 г. Мислехме, че с падането на режима нещата ще се нормализират, но уви, друго се получи. За сагата ни..

публикувано на 05.04.19 в 19:05

„Сардиния“ в кутия

„В цялата къща сме само ние двамата, но се разполагаме в спалнята и голямата баня до нея. На нас не ни трябва друго. Леглото е толкова голямо - почти колкото едната стая в жилището ни в една друга страна...“ – това е началото на текста, който фотографката..

публикувано на 03.04.19 в 10:52

Занаятът влиза в Махалата

Тази събота занаятът влиза в махалата. Пловдивската фондация „МетаАрт“ организира благотворителен базар на творби, създадени от деца и младежи от пловдивското училище „Никола Й. Вапцаров“. Творбите са създадени в резултат на серия от творчески работилници с..

публикувано на 29.03.19 в 19:05

Визуалният образ на социализма

СОЦМУЗ e визуален музей на социализма, който представя различни области на българския графичен дизайн от това време. Проектът е фокусиран изцяло върху художествената стойност на творбите, а не върху историческия, или политическия им контекст. В блога си..

публикувано на 25.03.19 в 14:54

Световноизвестният режисьор Биле Аугуст ще снима филм за цар Борис III

Датската легенда Биле Аугуст ще снима филм за цар Борис III в София. Носителят на „Оскар“, „Златен глобус“ и две награди „Златна палма“ сподели приятната за кинолюбителите новина след като прие наградата „ФИПРЕССИ Платинум 90“ – отличие, с което през..

публикувано на 15.03.19 в 19:05

Шведска художничка сред пионерите на абстракционизма?

„Рядко се случва в историята на изкуството една изложба да наложи пренаписване на учебниците, но е вероятно това да е последствието от обширната ретроспектива на шведската художничка Хилма аф Клинт в музея Гугенхайм в Ню Йорк“ – смята проф. Стоян Сгурев,..

публикувано на 15.03.19 в 18:05

„Последният (вечен) мим“ във фотографиите на Христо Русев

100 страници и 77 фотографии ни представят живота на световноизвестния мим Герасим Дишлиев. Или педагогическият асистент на Марсел Марсо, както го наричат всички. Фотографиите са част от книгата „Последният (вечен) мим“ на фотожурналиста Христо Русев. Тази..

публикувано на 08.03.19 в 19:25

„Награда за кино 355“ на фондация „Стоян Камбарев“

3-ма млади кинорежисьори имат 5 дни за снимки и постпродукция на 5-минутен игрален филм. Накрая един от тях ще бъде първият носител на новата „Награда за кино 355“ на фондация „Стоян Камбарев“. С това предизвикателство ще бъде отбелязана 10-годишнината на..

публикувано на 08.03.19 в 19:05

Учредиха Асоциация на младите български писатели

Тази седмица беше първата среща от новоучредената Асоциация на младите български писатели. Асоциацията ще организира курсове по творческо писане и срещи не само с известни автори, но и с хора от всяко друго изкуство – фотографи, композитори, художници и..

публикувано на 03.03.19 в 10:10
Добрин Векилов - Дони

„Кукла“ в учебниците по музика

Песента „Кукла“ на група „Атлас“ влезе в учебниците по музика за седми клас. Българският хит от години се пее от децата в училище, но вече е част и от задължителната им програма. Песента е създадена през 1991 година и още тогава остава рекордни 64 седмици в..

публикувано на 03.03.19 в 09:15