Балкански авангардни музиканти в подкрепа на БНР

Ключови независими артисти от Сърбия, Македония, Турция и Гърция предоставиха свои албуми на БНР за излъчване през цялата 2017 г. Сред тях са ню джаз квартетът Eyot от Ниш, лауреати на MIDEM в Кан и на Umbria Jazz Balkanic Windows, първата албанска рокендрол група в света - Blla Blla Blla от Скопие.

Продължаваме с изключително популярните турски даркуейвъри She Past Away (Бурса / Истанбул), електроакустичния микро-оркестър Underwater Chess от Солун, фрий-сърф-джаз квинтетът от Белград Fish In Oil и техните съграждани – прогресив-етно джазмените Naked, които до края на януари са на турне в Чили.

Пост-поп колажистите „Демек“ ще слушаме и на живо на 26 януари по програма „Христо Ботев“, когато ще открият 17-ия сезон на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“.

Първият видео клип на пиесата Stone Upon Stone на Eyot е заснет в Първо студио на БНР през септември 2011 г. Това стана буквално седмици преди началото на световната кариера на групата, която включва турнета из цяла Европа, Русия и Китай и албум (трети поред в дискографията им), записан и продуциран в Бристъл от Джим Бар, басист на Get The Blessing и Portishead. През 2015 г. Деян Илиич, пианист и композитор в Eyot, създаде и свой фестивал за авангардна музика в Ниш, който се нарича Stone Upon Stone. След концерта в БНР през 2011 г. Eyot бяха поканени и от Джаз фестивала в Банско, както и от родопския „Джаз Перелик“. Гостуваха отново и в Първо студио през март 2015 г., а на 20 февруари излиза и новият им албум Innate, чието първо слушане в България ще бъде също по БНР.

Нов албум имат и музикантите от сърф-джаз квинтет Fish In Oil. Той се казва „Три ключа“ и излезе в средата декември 2016 г. Вече може да се слуша по всички програми на БНР, а от концерта на квинтета в Първо студио на БНР от 1 февруари 2016 г. ви предложихме „Маниту на велосипед“ – концертна версия на една от най-емблематичните пиеси от албума.

За гръцката група Underwater Chess, които също свириха в Първо студио на БНР преди пет години, 2017 г. също започна с нов албум – издадения на 1 януари Seriality, който ще можете да слушате първо по програма „Христо Ботев“, а после и по другите програми от следващата седмица.

БНР е единственото радио в България, което последователно следи музикалната сцена в областта на джаза, рокендрола, пост-пънка, електронната музика и съвременната музика в съседните ни страни. За някои знакови днес групи и музиканти в съответните страни именно концертите в БНР са били първа международна изява.

До дни много други групи и артисти от целия Балкански полуостров са ни обещали своя музика и очакваме да я получим до дни. Засега ще издадем, че сред тях са дезърт-блус триото Igralom от Сърбия и Bernays Propaganda от Македония – най-успешната балканска пост-пънк група на последното десетилетие с хиляди почитатели и у нас. Благодарим на нашите съседи!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пенсиите за декември ще бъдат изплащани от 7-и до 19-и

Изплащането на пенсиите за месец декември ще започне на 7 и ще приключи на 19 декември, съобщиха от НОИ.  Заедно с тях ще бъде изплатена и еднократната коледна добавка в размер на 40,00 лв. Такава сума ще получат пенсионерите, чийто пенсии с добавките за месец декември не надвишават определения за тази година праг на бедност от 348,00 лв.  С 40 лева..

публикувано на 30.11.18 в 09:54

400 нови линейки за Спешната помощ в цялата страна

Министерство на здравеопазването очаква до края на следващата година да бъдат закупени общо 400 линейки за Спешната помощ в цялата страна. Това обяви по време на парламентарния контрол здравният министър Кирил Ананиев. Той уточни, че първите автомобили ще бъдат доставени в началото на следващата година: Министерство на здравеопазването очаква..

публикувано на 09.11.18 в 12:35

Откриха птичи грип в Пловдивско

Огнище на птричи грип е регистрирано във ферма за отглеждане на кокошки-носачки в пловдивското село Богданица, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. Всички птици във фермата предстои да бъдат унищожени, а помещенията - дезинфекцирани. На собствениците ще бъдат изплатени обезщетения.  Във всички населени места в радиус от 10 км...

публикувано на 31.10.18 в 14:00

“Булгаргаз“: Цената на руския газ в доклада на ЕК е различна от тази на доставяното от “Газпром“ гориво

Цената на руския газ за страната ни, посочена в доклад на Еврокомисията за второто тримесечие на годината, не отговаря на действителната цена на горивото, доставяно ни от “Газпром“. Това съобщават от “Булгаргаз“, като посочват, че предстои да бъдат изяснени причините за различието в публикуваните данни. В доклада е записано, че доставната цена..

публикувано на 31.10.18 в 12:13

Болницата в Горна Оряховица е намалила просрочените си задължения наполовина

За по-малко от 3  години Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица намали два пъти просрочените си задължения за медикаменти и консумативи до 232 хиляди лева. Втората по големина общинска болница в страната се стабилизира и, за да привлича млади кадри, лечебното заведение пое таксите за обучение на 7 студенти по медицина и лекари..

публикувано на 16.10.18 в 15:23

Първа конференция на свободните адвокати в България

Първата конференция на свободните адвокати в България ще се проведе на 6-и и 7-и октомври в Пловдив. Ще бъдат обсъдени проекти и предложения за реформи в закона за адвокатурата като част от реална съдебна реформа. "Свободните адвокати са независима и самоуправляваща се общност, занимаваща се със защита на правата и свободите на българските граждани",..

публикувано на 01.10.18 в 13:21
СЕМ

Генералният директор на БНР проведе среща със СЕМ по казуса с "Музикаутор"

Актуалните предавания по програма "Хоризонт" спазват плурализма на гледните точки и са в съответствие със Закона за радиото и телевизията.  Това сочи мониторингов доклад на Съвета за електронни медии. Наблюдението е извършено в периода 2-7 февруари и обхваща предаванията: "Преди всички"; "12+3"; "Нещо повече"; "Хоризонт за вас"; "Събота..

публикувано на 23.02.17 в 16:26