Адв. Иван Стойнев: "Музикаутор" поставя БНР и слушателите му в по-слаба позиция

Снимка: Ивайло Михайлов

Адвокат Иван Стойнев, който е и преподавател по Европейско и конкурентно право, заяви, че от "Музикаутор" неправомерно са прекратили безсрочен договор, какъвто са имали с БНР за излъчване на музика с авторски права.

Нищо не обосновава необходимостта от прекратяването му, освен да бъдат поставени БНР и неговите слушатели в по-слаба позиция, за да приемат едностранно наложените цени от страна на "Музикаутор", заяви Стойнев. 

В края на миналата година дружеството за управление на авторски права "Музикаутор" реши едностранно да прекрати договора с Радиото след отказа на обществената медия да плаща поисканото трикратно увеличение на средствата за авторски права на музикални произведения. Основният мотив на БНР беше, че бюджетната субсидия за 2017 година не е увеличена и че искането на организацията не се основава на икономическа логика. Оттогава в ефира на Радиото звучи класическа музика, джаз, автентичен фолклор, чиито права са погасени по давност, и музика, правата на която са предоставени на Радиото от нейните автори.

Иван Стойнев подчерта, че вредите за Радиото са имуществени и неимуществени от спирането на музиката. Той обясни:

Делото, което заведе БНР в Софийския градски съд, е за търсене на имуществени и неимуществени вреди вследствие на антиконкурентно поведение на "Музикаутор" и в частност на злоупотреба с господстващо поведение, което то има на пазара на предоставянето на лицензи за излъчване по безжичен път на музика от България и Европа. Тази злоупотреба с господстващо положение ние позиционираме не само в рамките на българския пазар и на нарушение на българския Закон за защита на конкуренцията, а и в контекста на правото на ЕС дотолкова, доколкото действията на "Музикаутор" представляват нарушение на правилата на конкуренцията. От много години правото на ЕС, практиката на съда и на Европейската комисия е еднозначна в това отношение – независимо от факта, че се касае за права за интелектуална собственост, които предоставят една по-висока гаранция на техните носители. Това обаче не означава, че тези права могат да бъдат използвани, за да се извлича неправомерна облага вследствие на силното положение, което те имат на пазара. 

Интервюто с Иван Стойнев можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пенсиите за декември ще бъдат изплащани от 7-и до 19-и

Изплащането на пенсиите за месец декември ще започне на 7 и ще приключи на 19 декември, съобщиха от НОИ.  Заедно с тях ще бъде изплатена и еднократната коледна добавка в размер на 40,00 лв. Такава сума ще получат пенсионерите, чийто пенсии с добавките за месец декември не надвишават определения за тази година праг на бедност от 348,00 лв.  С 40 лева..

публикувано на 30.11.18 в 09:54

400 нови линейки за Спешната помощ в цялата страна

Министерство на здравеопазването очаква до края на следващата година да бъдат закупени общо 400 линейки за Спешната помощ в цялата страна. Това обяви по време на парламентарния контрол здравният министър Кирил Ананиев. Той уточни, че първите автомобили ще бъдат доставени в началото на следващата година: Министерство на здравеопазването очаква..

публикувано на 09.11.18 в 12:35

Откриха птичи грип в Пловдивско

Огнище на птричи грип е регистрирано във ферма за отглеждане на кокошки-носачки в пловдивското село Богданица, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. Всички птици във фермата предстои да бъдат унищожени, а помещенията - дезинфекцирани. На собствениците ще бъдат изплатени обезщетения.  Във всички населени места в радиус от 10 км...

публикувано на 31.10.18 в 14:00

“Булгаргаз“: Цената на руския газ в доклада на ЕК е различна от тази на доставяното от “Газпром“ гориво

Цената на руския газ за страната ни, посочена в доклад на Еврокомисията за второто тримесечие на годината, не отговаря на действителната цена на горивото, доставяно ни от “Газпром“. Това съобщават от “Булгаргаз“, като посочват, че предстои да бъдат изяснени причините за различието в публикуваните данни. В доклада е записано, че доставната цена..

публикувано на 31.10.18 в 12:13

Болницата в Горна Оряховица е намалила просрочените си задължения наполовина

За по-малко от 3  години Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица намали два пъти просрочените си задължения за медикаменти и консумативи до 232 хиляди лева. Втората по големина общинска болница в страната се стабилизира и, за да привлича млади кадри, лечебното заведение пое таксите за обучение на 7 студенти по медицина и лекари..

публикувано на 16.10.18 в 15:23

Първа конференция на свободните адвокати в България

Първата конференция на свободните адвокати в България ще се проведе на 6-и и 7-и октомври в Пловдив. Ще бъдат обсъдени проекти и предложения за реформи в закона за адвокатурата като част от реална съдебна реформа. "Свободните адвокати са независима и самоуправляваща се общност, занимаваща се със защита на правата и свободите на българските граждани",..

публикувано на 01.10.18 в 13:21
СЕМ

Генералният директор на БНР проведе среща със СЕМ по казуса с "Музикаутор"

Актуалните предавания по програма "Хоризонт" спазват плурализма на гледните точки и са в съответствие със Закона за радиото и телевизията.  Това сочи мониторингов доклад на Съвета за електронни медии. Наблюдението е извършено в периода 2-7 февруари и обхваща предаванията: "Преди всички"; "12+3"; "Нещо повече"; "Хоризонт за вас"; "Събота..

публикувано на 23.02.17 в 16:26