Механичните играчки

| обновено на 11.05.18 в 15:27 БНР Новини
Снимка: wikipedia.org

Тяхната история започва, може би, още от прочутата Александрийска библиотека, където имало движеща се изкуствена сова. В градовете на остров Родос, пък, съществували мраморни статуи, които си движели краката.

Според староеврейска легенда, около трона на цар Соломон били поставени механични животни, които го възхвалявали, а в Древен Китай майстор Лу Бан правел дървени птици, които прелитали от едно място на друго. Над четирите порти на владетелския дворец в арабския град Багдад имало фигури, задвижвани от вятъра, а вътре се разхождали изкуствени скорпиони и змии. Малко по-късно в Индия кукли с човешки размери танцували, свирели на различни инструменти и разигравали сцени от хиндуистката митология.
През X в. в двореца на византийския император Теофил ревели и размахвали опашки дървени позлатени лъвове в естествени размери.

През XV в., се появяват механичните дяволи на италианеца Джовани Фонтана, а след него се включват германските бижутери. Те добавят към часовниковия механизъм новоизобретената пружина от закалена стомана, която запазва енергията, подобно на днешните батерийки. Това позволява на майсторите да създават великолепни произведения, съчетаващи скулптура и механика, като кораба на курфюрст Август в замъка Колдиц.

Как е изглеждал този кораб, ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Коледна приказка в Детското.БНР

Какво да Ви разкажем десет дни преди Коледа, освен коледна приказка! Тя ще бъде специална, защото главни герои в нея са малките помощници на Дядо Коледа – децата. Както във всички приказки, и в тази ще има добри и лоши герои, а също и съкровища. На места ще е малко тъжна, но нали затова са помощниците – за да я променят, така че в нея да има повече..

публикувано на 15.12.18 в 09:05
Весела Фламбурари

Коледните приказки на Весела Фламбурари

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 10 до 14 декември, ще имате удоволствието да слушате приказки от Весела Фламбурари! Дали подготвихте коледните си картички за близки и приятели? А писмата до Дядо Коледа? В понеделник, на 10 декември , се събудете с приказката на Весела Фламбурари „Коледната картичка“. Какви ли врати отключват златните ключове?..

публикувано на 08.12.18 в 10:50
Янг Лин, герой от романа „Водният предел“

Храбрите крадци

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със..

публикувано на 05.12.18 в 09:15

Приказки и истории от любими автори

Ето какво сме Ви подготвили в „Ранобудно петленце“ , в седмицата от 3 до 7 декември , 2018 година! „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин можете да слушате в понеделник, на 3 декември . Във вторник, на 4 декември , се събудете с историята „Домашният лек на мама Муминка“, на финландската писателка Туве Янсон, която всъщност пише на шведски. Тя ще ви..

публикувано на 02.12.18 в 08:30
Вокална група „Радиодеца” в Първо студио на БНР.

Музика и съвременно изкуство в Детското.БНР

Тази неделя, на 2 декември, се пригответе да Ви запознаем с един композитор. Неговото име е Вячеслав Кушев. Той е автор на стотици песни – детски и не само. Поводът да гостува в студиото на Детското.БНР е новият му албум с детска музика „Искам да зная“, песни от който ще слушаме в неделната сутрин. Ще отидем и в Софийския арсенал – музей за..

публикувано на 30.11.18 в 08:20

Пагодата на ароматите

Комплексът „Пагодата на ароматите“ във Виетнам се състои от няколко различни сгради. От двете страни на голямата му порта стоят статуи на коленичили слонове, а по-навътре в постройката е голямата зала за обреди. Следва пагодата „Райската кухня“, известна със своята камбанария, и специалната „Зала на трите скъпоценни камъка“. Там отсядат будистите,..

публикувано на 28.11.18 в 08:30

„Шарена торба с днешни приказки“ – свят от съвременни приказни герои

Имате ли познато магаре, чиято майка непременно иска да го уреди с победа в конни състезания? Ако отговорът ви на този въпрос е положителен, значи можете да си представите колко актуални са историите в книжката с днешни приказки на професор Банко П. Банков. „Пижамата на тигърчето“, „Щурчова мечта“ и „Преди да пораснеш“ са по-предишни книги с приказки от..

публикувано на 27.11.18 в 10:15