Словенският Робин Худ

БНР Новини
Замъкът Предяма, Словения
Снимка: postojnska-jama.eu

Живял някога в Предяма, Словения, рицарят-барон Еразъм Люгер. Той мразел неравенството и винаги помагал на бедните. Причаквал богатите, обирал ги и раздавал парите им. Богаташите се съюзили и се опитвали да му направят капан, за да го заловят и тикнат в затвора. Един ден това се случило. Еразъм бил заключен в собствения си замък и там прекарал точно една година и един ден, след което успял да избяга и да се скрие. Замъкът Предяма се намира пред входа на голяма пещера. Докато бил затворен, рицарят понякога успявал да излезе за малко, без никой да го забележи. Минавал по тайните тунели на замъка, които стигали до пещерата, а после по тайни пътеки стигал до селото. Там се срещал със свои приятели, а те го снабдявали с храна, вода и оръжие…

Замъкът на Еразъм Люгер представлява висока пететажна каменна сграда с четири кули и много прозорци. Построен е върху 125-метрова скала, от която се открива прекрасна гледка. Главният вход е с формата на арка. За да се влезе вътре, се минавало по тесен мост, а след това по каменни стълби. Дълги и тесни коридори са прокопани в скалата. От тях се влиза в просторните помещения: рицарската зала, украсена с гербовете на рицаря, стаята за тъкане и предене (предполага се, че в замъка са работели жени от селото), красивата спалня. Други помещения били предназначени за съдилище, затвор, изба и баня.

Най-интересна е залата на оръжията. В нея могат да се видят рицарски доспехи, брони, лъкове, копия, мечове, военни чукове и арбалети.

Предяма е един от най-красивите и запазени ренесансови замъци в Словения. Повече за него можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Коледна приказка в Детското.БНР

Какво да Ви разкажем десет дни преди Коледа, освен коледна приказка! Тя ще бъде специална, защото главни герои в нея са малките помощници на Дядо Коледа – децата. Както във всички приказки, и в тази ще има добри и лоши герои, а също и съкровища. На места ще е малко тъжна, но нали затова са помощниците – за да я променят, така че в нея да има повече..

публикувано на 15.12.18 в 09:05
Весела Фламбурари

Коледните приказки на Весела Фламбурари

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 10 до 14 декември, ще имате удоволствието да слушате приказки от Весела Фламбурари! Дали подготвихте коледните си картички за близки и приятели? А писмата до Дядо Коледа? В понеделник, на 10 декември , се събудете с приказката на Весела Фламбурари „Коледната картичка“. Какви ли врати отключват златните ключове?..

публикувано на 08.12.18 в 10:50
Янг Лин, герой от романа „Водният предел“

Храбрите крадци

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със..

публикувано на 05.12.18 в 09:15

Приказки и истории от любими автори

Ето какво сме Ви подготвили в „Ранобудно петленце“ , в седмицата от 3 до 7 декември , 2018 година! „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин можете да слушате в понеделник, на 3 декември . Във вторник, на 4 декември , се събудете с историята „Домашният лек на мама Муминка“, на финландската писателка Туве Янсон, която всъщност пише на шведски. Тя ще ви..

публикувано на 02.12.18 в 08:30
Вокална група „Радиодеца” в Първо студио на БНР.

Музика и съвременно изкуство в Детското.БНР

Тази неделя, на 2 декември, се пригответе да Ви запознаем с един композитор. Неговото име е Вячеслав Кушев. Той е автор на стотици песни – детски и не само. Поводът да гостува в студиото на Детското.БНР е новият му албум с детска музика „Искам да зная“, песни от който ще слушаме в неделната сутрин. Ще отидем и в Софийския арсенал – музей за..

публикувано на 30.11.18 в 08:20

Пагодата на ароматите

Комплексът „Пагодата на ароматите“ във Виетнам се състои от няколко различни сгради. От двете страни на голямата му порта стоят статуи на коленичили слонове, а по-навътре в постройката е голямата зала за обреди. Следва пагодата „Райската кухня“, известна със своята камбанария, и специалната „Зала на трите скъпоценни камъка“. Там отсядат будистите,..

публикувано на 28.11.18 в 08:30

„Шарена торба с днешни приказки“ – свят от съвременни приказни герои

Имате ли познато магаре, чиято майка непременно иска да го уреди с победа в конни състезания? Ако отговорът ви на този въпрос е положителен, значи можете да си представите колко актуални са историите в книжката с днешни приказки на професор Банко П. Банков. „Пижамата на тигърчето“, „Щурчова мечта“ и „Преди да пораснеш“ са по-предишни книги с приказки от..

публикувано на 27.11.18 в 10:15