Катя Тодорова: МВнР много сериозно се отнася към задължението да се осигурят условия на всички български граждани от чужбина да гласуват

Снимка: МВнР

Министерството на външните работи много сериозно се отнася към задължението да организира изборите извън страната и да съдейства за прозрачен и демократичен начин за организиране на вота, при който да се осигурят условия на всички български граждани, които са заинтересувани, да гласуват. Това е категоричната позиция на зам.-външния министър Катя Тодорова, която ръководи Работната група в Министерството на външните работи за организация на парламентарните изборите в чужбина на 5 октомври. В специално интервю за Радио България тя представи усилията, които полага нашето външно ведомство за улесняване на изборния процес в чужбина.

Към този момент се очаква да бъдат открити 360 секции по света. Тъй като в изборния процес участва и приемащата страна, зам.-министър Тодорова информира, че към момента има съгласие от 63 държави, и с уведомителен, и с разрешителен режим, за провеждането на извънредните парламентарни избори на тяхна територия. Германия е една от държавите с разрешителен режим. Бе изпратена вербална нота до Федералното министерство на външните работи с искане за разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на ФРГ в дипломатическите и консулските представителства в Берлин, Мюнхен и Франкфурт, както и в офисите на почетните консули на Република България в Хамбург, Дармщат, Магдебург и Щутгарт. В съответствие с исканията на Временните обществени съвети на българите в чужбина, българското посолство поиска допълнително – по изключение, и разрешение за разкриване на избирателни секции в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург и Фрайбург. Зам.-министър Катя Тодорова заяви, според последната информация от нашето посолство, че предстои да ни бъде дадено разрешение за всички поискани места. Това се случва за първи път. Макар и още очакван, това ще бъде успех, с който се увенчават усилията и на Временните обществени съвети на българите в чужбина, и на Министерството на външните работи. Този факт зам.-министър Тодорова посочи като пример за добро взаимодействие с нашите сънародници по света.

Г-жа Катя Тодорова беше любезна да отговори на въпроси, зададени чрез Радио България от българи от чужбина, свързани с изборния процес.

Цялото интервю със зам.-министър Катя Тодорова чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Мониторингът на България от ЕК – снет и неснет

Европейската комисия обяви, че България е изпълнила всички условия за прекратяване на наблюдението за върховенството на закона и борбата с корупцията, прилаган към страната от присъединяване й към ЕС през 2007г. досега. Предвид факта, че механизмът..

публикувано на 23.10.19 в 12:08

Дипломатическият институт споделя българския опит в преговорите за членство в ЕС

Семинарът за млади албански дипломати за споделяне на българския опит от преговорите за членство в ЕС приключи в Саранда, Албания, с раздаване на сертификати на участниците от организаторите – д- р Клаус Физингер – директор за Югоизточна Европа на..

публикувано на 18.10.19 в 10:11

Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към..

публикувано на 16.10.19 в 11:02