Катя Тодорова: МВнР много сериозно се отнася към задължението да се осигурят условия на всички български граждани от чужбина да гласуват

Снимка: МВнР

Министерството на външните работи много сериозно се отнася към задължението да организира изборите извън страната и да съдейства за прозрачен и демократичен начин за организиране на вота, при който да се осигурят условия на всички български граждани, които са заинтересувани, да гласуват. Това е категоричната позиция на зам.-външния министър Катя Тодорова, която ръководи Работната група в Министерството на външните работи за организация на парламентарните изборите в чужбина на 5 октомври. В специално интервю за Радио България тя представи усилията, които полага нашето външно ведомство за улесняване на изборния процес в чужбина.

Към този момент се очаква да бъдат открити 360 секции по света. Тъй като в изборния процес участва и приемащата страна, зам.-министър Тодорова информира, че към момента има съгласие от 63 държави, и с уведомителен, и с разрешителен режим, за провеждането на извънредните парламентарни избори на тяхна територия. Германия е една от държавите с разрешителен режим. Бе изпратена вербална нота до Федералното министерство на външните работи с искане за разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на ФРГ в дипломатическите и консулските представителства в Берлин, Мюнхен и Франкфурт, както и в офисите на почетните консули на Република България в Хамбург, Дармщат, Магдебург и Щутгарт. В съответствие с исканията на Временните обществени съвети на българите в чужбина, българското посолство поиска допълнително – по изключение, и разрешение за разкриване на избирателни секции в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург и Фрайбург. Зам.-министър Катя Тодорова заяви, според последната информация от нашето посолство, че предстои да ни бъде дадено разрешение за всички поискани места. Това се случва за първи път. Макар и още очакван, това ще бъде успех, с който се увенчават усилията и на Временните обществени съвети на българите в чужбина, и на Министерството на външните работи. Този факт зам.-министър Тодорова посочи като пример за добро взаимодействие с нашите сънародници по света.

Г-жа Катя Тодорова беше любезна да отговори на въпроси, зададени чрез Радио България от българи от чужбина, свързани с изборния процес.

Цялото интервю със зам.-министър Катя Тодорова чуйте в звуковия файл.


Още от рубриката

Вето на президента върху новото финансиране на партиите свежда нагласите до само „за“ и „против“

Отлагателно вето, наложено от президента Румен Радев върху неотдавнашните промени в модела за финансиране на партиите,  изправи  парламентарните сили пред изпитанието да потвърдят или отстъпят от досегашните си позиции по въпроса. Още преди дебатът на..

публикувано на 18.07.19 в 12:30

Смяна на модела за финансиране на партиите очерта нови разделителни линии в политическия живот

Скоро след европейските избори и около три месеца преди местните наесен, в България се възроди идеята за радикално орязване на партийните субсидии. Конкретен повод даде финансова проверка, според която не само парламентарните, но и..

публикувано на 10.07.19 в 10:47
проф. д.и.н Иван Илчев

Проф. д.и.н Иван Илчев: София и Скопие се нуждаят от по-добро общуване

През 2017 г. България и Северна Македония подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Оздравяването на отношенията е задължително условие за започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. С договора..

публикувано на 09.07.19 в 09:05