Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Светите Седмочисленици

Снимка: pravoslavieto.com

„С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог...“. 

Така днес, в тропар за празника, Православната църква възпява паметта на Светите Седмочисленици - Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. През IX век, изгонени от Моравия, славянските просветители били приети с разтоврени обятия в България, за да посеят вярата и просветата сред народа. 

На днешния ден през 916 година е починал първият от тях - Свети Климент (916 г.). Почитат се заедно на 27 юли. 

Храмов празник има една от емблемите на София – църквата „Свети Седмочисленици“


Наред със Светите Седмочисленици и Успението на Свети Климент Охридски, на 27 юли, Православната ни църква почита и Свети великомъченик Пантелеймон

Съставил: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45