Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Подготвя се сухопътна евакуация на български граждани от Украйна

Наши дипломати от Полша, Румъния и Молдова ще бъдат на граничните пунктове, за да осигуряват безпроблемно преминаване на сънародниците ни

| обновено на 24.02.22 в 12:37
Снимка: БГНЕС

Затворено е въздушното пространство на Украйна, поради което ще започне сухопътна евакуация на български граждани от страната, в координация с останалите чуждестранни дипломатически мисии, с които поддържаме контакт, съобщи за Радио България говорителят на Министерството на външните  работи Митко Димитров. Вече над 110 са българските граждани изявили желание за евакуация:

„Тя ще се осъществи с лични моторни превозни средства. Отделно има близо 4 хиляди души, които живеят в Украйна и са изявили желание да дойдат в България, става въпрос за хора, различни от български граждани. Външният министър разпореди наши дипломати от Полша, Румъния и Молдова да бъдат на граничните пунктове, за да осигуряват безпроблемно преминаване на нашите сънародници - след като започне сухопътната евакуация те ще бъдат конвоирани.

Митко Димитров

Българското посолство в Киев е създало оперативен щаб, който е в постоянен контакт с нашите сънародници и записват актуални данни и местоположение, за да имат директен контакт с тях. Нашата препоръка към сънародниците ни е все още да останат по своите домове.“

Информацията, с която разполага Министерството на външните работи е, че в някои райони на Украйна токът е спрян и се очаква мобилните оператори също да преустановят работа. 

Българските граждани могат да се свържат с дипломатическите представителства на България в Украйна на следните телефонни номера: Посолство на Република България в Киев: +38044 2354389; +380442352202; дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672; Embassy.Kiev@mfa.bg; Генерално консулство на Република България в Одеса: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58 ; +38 048 746 63 75; дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380682930048; Е-mail: Consulate.Odessa@mfa.bg

Българските институции работят координирано, като приоритет номер едно е извеждането на българските граждани от Украйна, подчерта по-рано днес премиерът Кирил Петков, след разговорите проведени в президентството.

„С Министерството на транспорта организираме сухопътен транспорт. За приемането на посочените 4 хиляди човека. Ще организираме и с Министерството на туризма бази, които да използваме, така че да можем да приемем този голям брой от хора. Едновременно с това работим с МВР и ДАНС да организираме бързо обработване на данни на тези хора, за да можем да ги приемем."

Премиерът заяви категорично българската позиция: „Осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо и България ще говори в един глас с ЕС и НАТО.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01