Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Подготвя се сухопътна евакуация на български граждани от Украйна

Наши дипломати от Полша, Румъния и Молдова ще бъдат на граничните пунктове, за да осигуряват безпроблемно преминаване на сънародниците ни

| обновено на 24.02.22 в 12:37
Снимка: БГНЕС

Затворено е въздушното пространство на Украйна, поради което ще започне сухопътна евакуация на български граждани от страната, в координация с останалите чуждестранни дипломатически мисии, с които поддържаме контакт, съобщи за Радио България говорителят на Министерството на външните  работи Митко Димитров. Вече над 110 са българските граждани изявили желание за евакуация:

„Тя ще се осъществи с лични моторни превозни средства. Отделно има близо 4 хиляди души, които живеят в Украйна и са изявили желание да дойдат в България, става въпрос за хора, различни от български граждани. Външният министър разпореди наши дипломати от Полша, Румъния и Молдова да бъдат на граничните пунктове, за да осигуряват безпроблемно преминаване на нашите сънародници - след като започне сухопътната евакуация те ще бъдат конвоирани.

Митко Димитров

Българското посолство в Киев е създало оперативен щаб, който е в постоянен контакт с нашите сънародници и записват актуални данни и местоположение, за да имат директен контакт с тях. Нашата препоръка към сънародниците ни е все още да останат по своите домове.“

Информацията, с която разполага Министерството на външните работи е, че в някои райони на Украйна токът е спрян и се очаква мобилните оператори също да преустановят работа. 

Българските граждани могат да се свържат с дипломатическите представителства на България в Украйна на следните телефонни номера: Посолство на Република България в Киев: +38044 2354389; +380442352202; дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672; Embassy.Kiev@mfa.bg; Генерално консулство на Република България в Одеса: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58 ; +38 048 746 63 75; дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380682930048; Е-mail: Consulate.Odessa@mfa.bg

Българските институции работят координирано, като приоритет номер едно е извеждането на българските граждани от Украйна, подчерта по-рано днес премиерът Кирил Петков, след разговорите проведени в президентството.

„С Министерството на транспорта организираме сухопътен транспорт. За приемането на посочените 4 хиляди човека. Ще организираме и с Министерството на туризма бази, които да използваме, така че да можем да приемем този голям брой от хора. Едновременно с това работим с МВР и ДАНС да организираме бързо обработване на данни на тези хора, за да можем да ги приемем."

Премиерът заяви категорично българската позиция: „Осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо и България ще говори в един глас с ЕС и НАТО.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24