Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XVI издание на Дни на българското кино в Рим

Български филми завладяват сърцето на Вечния град

Специални гости на фестивала са министърът на културата Кръстьо Кръстев и номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова

Снимка: festacinemabulgaro.com

Тази година традициите не са това, което са и за първи път Дните на българското кино в Рим се случват не в началото, а в края на лятото. Причината е, че мястото на всички прожекции – „Дом на киното“, вече е под ръководство на Фестивала на италианското кино и фондацията към него (Fondazione Cinema per Roma), обясни специално за Радио България Жана Яковлева, основател на форума и директор на Българския културен институт в италианската столица. Сега, след съществен ремонт, едно от най-красивите и емблематични места в сърцето на Вечния град, разположено в градините на „Вила Боргезе“, отново отваря врати за българското кино.

Шестнадесетото издание на фестивала започва в Деня на независимостта на България - 22 септември, и ще продължи три дни. Наред с българските филмови творци и актьори, които лично ще представят творбите си на зрителите, специални гости форума ще бъдат министърът на културата Кръстьо Кръстев и посланикът на България в Италия Тодор Стоянов.

Жана Яковлева

„През всички тези години сме изкачили много стъпала от „стълбата“ и успяваме да се качваме все по-нагоре“, казва ни Жана и споделя за изключително важна среща за родното седмо изкуство.

„Гостуването на министъра на културата на България Кръстьо Кръстев на 22 септември ще започне със среща с Киара Сбариджа, която е Президент на филмовото студио „Чинечита“ и президент на Асоциацията на аудио-визуалните продуценти в Италия. Аз съм много щастлива, че тази среща ще се случи, защото това ще даде на нашето българско кино едно ново лице, нови приятели, с които ще проведем разговор за бъдещото на копродукциите между двете страни. Всичко това е в един много труден момент, когато киното беше замряло, минахме (последните години) през много тежки моменти за културата навсякъде по света. Смятам, че тази среща ще отвори нова врата и нови възможности както за българи, така и за италианци. Също така в събота, на 23 септември, всички зрители ще имат възможност да се срещнат лично с нашата прекрасна актриса Мария Бакалова. Не мога да скрия, че и тук, в Рим, Мария е много очакван гост, който предизвиква огромен интерес. И друг път съм споменавала, но тя преди години, като съвсем млада, участва в кастинга за филма „Гомор“ и стигна до финалния му етап за една от ролите в него. Не я избраха, защото беше твърде млада според екипа. Лично на мен режисьорът Матео Гароне към този момент ми каза – „Как съжалявам, че не се спрях на нея тогава. Как хубаво се разви това момиче“. И сега целият екип на филма искат да дойдат да я видят. Смятам, че и за самата Мария, и за нас – българите, тази среща ще бъде една огромна радост и почитане на българската култура“ – с гордост разказва Жана Яковлева.


Колкото до самата програма на фестивала, тази година тя ще започне с прожекция на филма „Чалга“ на режисьора Мариан Вълев, заснет изцяло с телефон

Любопитен факт е, че в него участва и самата Жана Яковлева. През втория ден ще бъдат показани игралните филми „Български кораб потъва в бурно море“ на режисьора Петринел Гочев и „Добрият шофьор “ на Тонислав Христов.

„В третата вечер ще имаме възможност да видим „Ваклуш“ на Николай Василев. Един много интересен документален филм за Ваклуш Толев, който в последно време провокира интереса към документалното ни кино, което не е добре познато в Италия. Аз много се радвам, че след хубавите филми за нашите оперни певци, които направи Найо Тицин, сега този филм ще разкаже за един българин, който е отдал живота си за нещо, което все още италианците не могат добре да проумеят – свободата. За мен това е изключително важно. Финал тази година ще поставим с българо-италианска премиера на филма „Блок“ на режисьора Тодор Мацанов . Филм, който разказва за времето на локдаун и е заснет точно по време на пандемията. Направен е изцяло от италиански продуцент - Франческо Фратини, който от години живее в България и успява да види възможностите на родното ни кино.“

Какво ще успеят да „видят“ жителите и гостите на Рим от новото българско кино предстои да разберем. Надеждата на Жана Яковлева е само една – всеки един зрител да отнесе в дома си малко топлина и малко повече разбиране за България. Всички прожекции в рамките на Дните на българското кино Рим са с вход свободен до запълване на местата в залата. А българката, начело на Културния ни институт там и днес признава, че въпреки почти трите десетилетия живот в Италия, душата й продължава да бие с България в мислите й, с всичките  проблеми, болки и радости.

„Благодаря и много здраве и усмивки на моята България!“ – пожелава за финал Жана Яковлева на слушателите на Радио България.

Вижте също:

Снимки: festacinemabulgaro.com, Facebook /ЧАЛГА, Facebook /Jana Iakovleva, siff.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40