Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет отмени решението си за строеж на частна детска болница

Адв. Мария Шаркова:Частна болница с педиатрични структури ще задълбочи кадровия проблем

Снимка: Ани Петрова

Министерският съвет снощи отмени решението си за създаване на частна многопрофилна болница „Мама и аз“ в София, съобщи правителствената пресслужба. По-рано през деня служебният премиер Димитър Главчев разпореди да бъде отменено решението, предизвикало гневни реакции от институции, партии и неправителствени организации. “Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес”, коментира президентът Румен Радев. 

Министър-председателят ще потърси отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от кабинета, и ще поиска писмени обяснения от здравния министър Галя Кондева за фактите и обстоятелствата по случая.

Междувременно основният инвеститор “Търговска лига” оповести, че се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.

Решението за създаването на частна детска болница, което снощи беше отменено, е взето в условията на информационно затъмнение, заяви пред БНР адвокат Мария Шаркова, член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница. Тя добави, че съветът ще настоява документите, свързани с решението, да станат публични. 


Мария Шаркова припомни, че в София има излишък на болнични легла с изключение на педиатрични и за продължително лечение. “Откриването на частна болница, в която има педиатрични структури, ще задълбочи кадровия проблем. Освен това тя няма да работи в обществен интерес – за подобряване на детското здравеопазване, а в частен, защото се избират финансово изгодни клинични пътеки и не се приемат тежки случаи, при които лечебното заведение да губи финансови средства”, изтъкна тя. 

В случай, че не възникнат някакви форсмажорни обстоятелства би следвало да имаме Национална детска болница след 3-4 години, каза още адвокатът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24