Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Международният ден на джаза - в турския мегаполис Истанбул

Международният ден на джаза събира музиканти и слушатели от цял свят, за да ги срещне под звуците на музиката в турския мегаполис.
На 30 април, под опеката на ЮНЕСКО, за втора поредна година ще се отпразнува Международен ден на джаза. Неговите организатори – легендарният пианист Хърби Хенкок и генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, обявиха Истанбул за основен домакин за 2013 г. На тази дата много други събития, концерти, образователни програми и тържества свързани с джаза ще се провеждат в над 30 страни по цял свят, сред които: Аржентина, Австралия, Корея, Франция, Габон, Малайзия, Тринидад и Тобаго много други.
Денят, посветен на джаза, има за цел да съдейства на междукултурния диалог за премахване на напрежението между расите, осигуряване на равенство между половете и засилване на ролята на младежта в социалните промени. Според организаторите, честването на празника ще разкрие способността на тази музика да събира различни култури и нации.
Грандиозното отбелязване ще стартира още от ранните часове на утрото, под специалното ръководство на Хърби Хенкок и Уейн Шортър. Те ще представят свои изпълнения заедно с ученици от гимназиална възраст. Вечерта, събитието ще се пренесе в храма-музей „Света Ирина“ (Истанбул). На гала концерта, който е предвиден от 21:00 часа, ще вземат участие великите пианисти на джаза: Джон Бийзли, Джордж Дюк, Робърт Гласпър, Хърби Хенкок, както и редица други световноизвестни музиканти.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 25 - ти февруари

Сутрин ставам, проверявам дали съм във Forbs топ 1000 на най-богатите в света и ако не съм там, отивам на работа... Добро утро във вторник и не забравяйте, че ходенето на работа все пак е на пари, а още настроение за приятно събуждане предлагаме в сутрешния   ефир на БНР Бургас -Ето акцентите ни до 10.00 ч. В темата ни днес –..

публикувано на 25.02.20 в 06:53

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" ОТ 7 ДО 10 Ч.

Цветен да ви е поделникът! Добро утро в началото на новата седмица, време е кафе с малко сметана, лесно разсънване и приятна компания с БНР – Бургас на 24 февруари! Ето и темите в предаването ни днес:  - Граждани предлагат ново разширение на „синята зона“ в Бургас. Живущите на три улици в кв. Възраждане искат да бъдат присъединени към..

публикувано на 24.02.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

Когато престанеш да гониш грешните неща, правилните сами влизат в живота ти ! В днешната неделя поканете у дома почивката, приятните емоции, любовта и спкойствието. Отпуснете се, направете си чаша капучино, отделете време за себе си в компанията на БНР – Бургас! Ето с кого ще ви срещнем в предаването ни за релакс и сладки приказки „Ева в..

обновено на 23.02.20 в 12:02

"Булевард Демокрация" - на 21 февруари

Малко глашатаи има в тази държава. Ето, днес премиерът вика, че нямал къща в Барселона. Каза, че го викал от пет години. А без глашатаи върви тихо една скромна дискусийка, за която именно глашатаи трябват. Ще се минем ли с еврото или ще ни минат? Или се повторих… Тук някое експертче каже, че ни очаква светло бъдеще, там някое професорче..

публикувано на 21.02.20 в 14:57

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 21 - ви февруари

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Както знаете, във всяка работа има три положителни неща: петък, заплата и отпуска! Е, днес поне едното е изпълнено – честит ни петък! Да започваме с отмятането на задачите, че да приключим и по-навреме за уикенда! А още настроение за приятно събуждане предлагаме и в сутрешния   ефир на БНР Бургас..

публикувано на 21.02.20 в 07:08

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 НА 20 ФЕВРУРАРИ:

Вижда ли се краят на сагата с Общия устройствен план на Царево? През март предстои обществено обсъждане в морския град. Документите са качени на страницата на регионалното министерство. Какво пише в тях и ще има ли отново недоволни проверяваме в темата на деня след 8 часа. Къщата на благодетеля на Ново Паничарево става музей. В дома на..

публикувано на 20.02.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19 - ти февруари

Утринната роса се образувала от сълзите на хората, които отивали насила на работа… Добро утро и дано работата ви носи удоволствие, особено в деня на заплатата. А новия ден започваме с оптимизма на лъвския скок, чието нарицателно е една от най-светлите личности от българската история – Васил Левски. Днес отбелязваме 147 години от гибелта на..

публикувано на 19.02.20 в 06:54