Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реалността в разгара на летния сезон - късен старт,спад на източните пазари и малък ръст на западните - и още данни от Иван Кирязов във „Виа Понтика“


Както вече констатирахме в предаването за туризъм на БНР -Бургас - реално летният сезон започна едва преди седмица, и въпреки очевидния спад на туристи по нашето Черноморие , Министерството на туризма представя доста „розова“ статистика  , а именно за 10% ръст през този летен сезон!? Не се знае от къде ще се намерят толкова туристи за да оправдаят тези цифри, но реалните данни са други. За това и потърсихме за коментар един от нашите специалисти - представител на Бургаската регионална туристическа камара и туроператор, с който често коментираме и представяме проблемите в туризма ни, и с който миналата събота ви запознахме с реалната обстановка към момента.
А данните съвсем се различават от посочваните ! Ето и част от тях: 
Отлив и спад на източните пазари - за месец юни - минус 5,6% на туристи от Русия; същото и на пазарите в Украйна.
Но има и добри новини от близките до нас западни пазари: Ръст с 15 % за юни на туристите от Полша, с 10% на чешките туристи , и почти като миналогодишния поток на туристи от Словакия.
В същото време в разговорът ни Иван Кирязов информира за проблеми и спънки,които се случват пред превозвачи, с които да се развива пазар - Казахстан, но от всичко това става ясно, че вместо да си обикалят плажовете по морето - ресорното министерство трябва да насочи внимание и усилия към тези пазари, които носят по-добрите показатели и интерес, за да ги задържим и да спомогне да развием нови, защото за следващото лято , ако нищо не се направи - данните ще бъдат още по-лоши, а сезона както ще започне, така и ще свърши. 
Но , чуйте повече от коментарите, данните и посочените за поредно лято проблеми с визи и др. във звуковия файл от предаването „Виа Понтика“ излъчено на 22.07.2017г.с госта ни Иван Кирязов:


Дано опасенията - и за слаб месец август не се сбъднат, но от друга страна българските туристи могат да очакват още по-атрактивни предложения от хотелиерите по нашето Черноморие за август и септември.
И за още един фрапиращ факт сигнализира в нашето предаване Иван Кирязов: 


Как украински туроператори плащат по 100 евро на месец за използването на платформата и поддръжката на софтуера на нашето консулство в Украйна..!?
Ето чуйте подробностите,:



Ще очакваме какъв ще бъде отговорът на Външното ни министерство , който все още очакват туроператорите и ще ви информираме.
Тази събота ще обърнем внимание на културният ни туризъм, който всяка година - все го „развиват“, откриват се все по-уникални находки, а достъпа до тях ,интереса и рекламата са все така малки…!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 11 юли:

Жега е и в политиката, и навън. Предлагаме Ви приятна информационна прохлада в следобедния ефир на БНР Бургас.  Какво ще чуете при нас: - Какво се случва с ДПС и парламентарната група; -  Как да преодоляваме високите температури в колата и извън дома здравословно; - Защо над полицай, който е упражнил насилие е имало чадър? От ПП-ДБ по казуса..

публикувано на 11.07.24 в 14:57

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ! Дори сутрешният бриз се усеща, като да си отворил фурната, за да провериш печеното… Добро утро в четвъртък! 11-ти юли се очертава поредният горещ ден. Разхлаждаме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Жегата е..

публикувано на 11.07.24 в 06:48

Булевард "Демокрация" на 10-ти юли

Лятото се оказва натоварен сезон не само за автобусите от и за морето, но и за тези от и към Айтос. След сигнал оказва се в част от микробусите местата не достигат. В първия час на предаването ще чуем и двете гледни точки - на пътниците - някои, от които са принудени да стоят прави, и на превозвача, според който подобни случаи са изключение. Какви са..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 10 ЮЛИ!

Добро утро на вълните на БНР-Бургас с пожелание за безоблачна сряда! Петя Янакиева пред микрофона и Свобода Атанасова с новините сме ваша ефирна компания. Ето и част от акцентите до 10 часа. От какво има нужда Бургас, за да развие потенциала си? Коментарът е на Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Записа го Калина Енчева. Защо все..

обновено на 10.07.24 в 07:05

Булевард "Демокрация" на 9-ти юли

Първият час е политически, за възможните сценарии коментира депутата от ПП-Демократична България, избран от Бургас, Димитър Найденов. Освен това - днес започна делото за убийството на учителката Рада Гешева. Обвинен за случая е синът й, който преди време призна, но потвърди днес в съда - ще чуем също в първия час.  Бургас е включен в националната..

публикувано на 09.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 9 ЮЛИ:

Не знаем какво ще бъде утре. Работата ни е да сме щастливи днес. Добро утро  във вторник! Време за чаша любимо кафе, лека закуска и целувка за любимия човек. Екипът ни днес - звукорежисьор е  Ваня Желева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа:   -   В..

публикувано на 09.07.24 в 06:30

Темите в „Булевард Демокрация“ на 8 юли

След като ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа за правителство на малцинството и миналата седмица парламентът отхвърли проекта на кабинет на номинирания за премиер Росен Желязков, предстои идните дни президентът Румен Радев да обяви кога ще продължи конституционната процедура около съставянето на кабинет. Вторият мандат ще получи Движението за права и..

публикувано на 08.07.24 в 14:36