Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Акве калиде“ отбелязва своя празник със средновековен лагер и бойни демонстрации

Снимка: Община Бургас

От 22 до 24 септември туристически комплекс "Акве калиде" за поредна година ще отбележи своя празник с много и различни събития. Посетителите ще се пренесат в миналото и ще станат активни участници в български средновековен лагер. Сдружение "Чигот" ще пресъздаде бита на хората, живели по тези земи през Второто българско царство (XII - XIV век).

Днес и утре от 9:00 до 19:00 часа хилядолетната история на Акве калиде ще оживее. Бойни демонстрации, стрелба с лък, музей на открито, представящ средновековно бойно снаряжение, демонстрации на различни занаяти /бродерия, плетене на гайтани и кожарство/, рисуване с къна на типични за времето татуировки ще пренесат посетителите в магията на древността. Малки и големи ще имат възможността да държат в ръка меч, щит и бойна брадва, ще се докоснат до реплики на средновековна керамика и ще се включат в автентични средновековни игри.

В неделя ще бъде творчески и забавен ден за всички посетители на Акве калиде. Арт работилница за обработка на глина, представяне на автентични средновековни прически и облекла са само част от програмата. Любителите на вкусните изкушения ще могат да се насладят на хляб с квас, както и да опитат катми, приготвени на сач.

По време на празника всеки, закупил билет за 3D прожекция, ще има възможност безплатно да стреля с лък  или ще получи характерна за времето татуировка с къна.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силният вятър остави и днес пристанищата в Бургас затворени

Силният вятър остави и днес бургаските пристанища затворени за маневриране, информира Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". От Областно пътно управление съобщиха за БНР Бургас, че в само в района на Малко Търново пътните настилки са мокри, но почистени. Няма снеговалеж и обледени участъци. В момента температурите са от -4 до +1 градус...

публикувано на 07.01.20 в 08:29

Часовете на новите полети за пътниците на фалиралия "Томас Кук" ще се обявяват ден за ден

Пътниците, които бяха задържани с часове на летище Бургас ще бъдат компенсирани от туроператора "Томас Кук", който обяви фалит. Това съобщи Адриана Николова, говорител на летището за БНР Бургас. За двата полета днес е извършена организация и няма да има чакащи, те ще бъдат превозени от "Титан Еъруейс" към летища в Ийст Мидланд и Лондон Гатуик,..

публикувано на 24.09.19 в 11:15

Кръстовден е днес

Въздвижение на Светия кръст Господен или Кръстовден отбелязва православната църква.  По време на богослужението в храма свещеници изнасят кръста  за да се поклонят вярващите, правят се водосвети по домовете, спазва се строг пост „говеее се за кръста“ и не се хапва нищо червено. Според народните вярвания от Кръстовден започва  началото на есенния сезон,..

публикувано на 14.09.19 в 08:27

Мъгла по крайбрежието ограничава видимостта до 50 метра и затвори пристанищата

Всички бургаски пристанища са затворени заради гъстата мъгла, информира Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".  Намалена видимост до 50 метра има по пътя за Поморие,  Бургас и Созопол, съобщи Областно пътно управление. Всички пътища в региона са преобладаващо сухи, няма обледявания, защото температурите са с  положителни стойности...

обновено на 19.02.19 в 09:04

Половин Бургас е без ток заради авария (ОБНОВЕНА)

Бургаският комплекс "Славейков" и части от "Възраждане, "Лазур", "Изгрев", "Братя Миладинови" и "Зорница" са без ток. Причината е възникнала авария в станция на Електроенергийния системен оператор. Стоян Стоянов, ръководител на Мрежови експлоатационен район Бургас към ЕСО обясни, че съоръжението е едно от най-старите в града. "Имаме гръмнала..

обновено на 02.11.18 в 09:37

Изолацията на блок в "Славейков" падна (обновена)

Около 17:00 часа под напора на дъжда в Бургас е паднала част от изолацията на бл.76 в жк."Славейков". Част от изолацията е затиснала паркиран до жилищния блок автомобил, това сподели  в една от групите  на бургаските шофьори в социалните мрежи Слави Славов.  Силният вятър и проливният дъжд събориха две дървета по улица "Индустриална" в кв. "Победа"...

публикувано на 23.07.18 в 17:36

Затварят утре заради ремонт улица в к-с "Славейков"

Във връзка с извършването на ремонтни дейности на асфалтовата настилка на ул. "Лазар Маджаров", в участъка от бул. "Янко Комитов" до кръстовището при бл. 7А и входа на паркинга на Спортен комплекс - Парк "Арена ОЗК", тя ще бъде временно затворена за движение на автомобили. Временната организация на движението ще се въведе от 09:00 ч. до..

публикувано на 13.07.18 в 10:07