Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До няколко години налагаме нов бранд – „Черноморска кухня“,заедно със страните от Черноморския басейн

Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните  и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.

Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.

А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:


Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:


А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :


Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:


И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:


Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а  благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти -  съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.

Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Булевард Демокрация“ на 26 декември:

От сутринта сме започнали в ефира на БНР Бургас, с предупрежденията за опасно време в цялата област. За това предупреждават синоптиците. Силен вятър и обилни дъждове. Но пък е празник, останете си у дома, или където сте в момента на по-топло, вторият ден на Рождество Христово е. Знаете, че по стар български обичай на този ден, както и утре..

публикувано на 26.12.24 в 14:55

Отвори очи с БНР Бургас от 8 до 10 часа на 26-ти декември

Добро утро на втория ден от Коледа!  Днес отбелязваме Деня на Бащата. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите. Според народните обичаи на 26 декември продължава празничната атмосфера. Богатите трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия... също. И не забравяйте, на този ден никой не трябва да работи! Имен ден имат всички, които..

публикувано на 26.12.24 в 08:00

"Булевард Демокрация" на 25 декември

Темите в празничното предаване: За пътя към храма и за избора да станеш свещеник ще ни разкаже отец Йордан Петров. Той е архиерейски наместник на Малкотърновска околия и служи в Ахтопол. Спасение е да носиш името на Христос, това твърди актьорът Христо Мутафчиев. Артистът ни гостува с разказ за това как празнува той имения си ден и на кого е..

публикувано на 25.12.24 в 14:22

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 25 ДЕКЕМВРИ:

Бог се роди, Коледо! Честито Рождество Христово!  Това е един от най-големите църковни празници в християнския свят, ние българите го наричаме Коледа ,  Голяма Коледа ,  Божич ,  Божик . С него се чества рождението на Исус Христос. Ето и темите в празничната ни програма от 8 до 10 ч.: -   Ще ви разкажем за традицията на празника, който..

публикувано на 25.12.24 в 07:00

"Булевард Демокрация" на 24 декември

Ой, Коладе, мой Коладе! Тебе пеем, Бога славим! Така ще пеят тази вечер добри гости, коледари, наричайки за здраве и берекет. Днес, на Бъдни вечер традицията повелява на трапезата да сложим нечетен брой постни ястия. А бъдникът да гори цяла вечер. Преди време се е гадаело и предсказвало на този ден. Така например, при чупенето..

публикувано на 24.12.24 в 14:44

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 8 до 10 на 24-ти декември

Коледните празници са време за уют и топлина.  Добро утро на 24-ти декември, ден преди да посрещнем Рождество Христово. Бъдни вечер е изпълнена с обичаи, традиции и вкусни гозби. Семейната атмосфера ни обгръща и ни провокира да сме по-добри и смирени. А ето какво ще ви предложим на вълните на БНР Бургас днес във времето до 10. Както знаем на..

публикувано на 24.12.24 в 07:20

ПО "БУЛЕВАРД ДЕМОКРАЦИЯ" НА 23 ДЕКЕМВРИ

В последния работен ден преди празниците крачим по „Булевард Демокрация“-предаването, което търси пулса на деня и коментарите на новините. До последно делника не ни пуска с неговите теми: Кметът на Средец Иван Кичев ще чуем в първия час на предаването с притеснения за бюджета на Средец и средствата за капиталова програма, социални дейности,..

публикувано на 23.12.24 в 14:45