Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Гълъбчето" от Иван Желев

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

     Беше началото на лятото. Намерих го случайно, докато се прибирах у дома след игра с приятели. То се луташе пред входа на блока и жално писукаше. Беше най-обикновено сиво гълъбче, малко, беззащитно и ужасно изплашено. Още не можеше да лети, имаше жълто около човката си. Вероятно беше паднало от гнездото и сега не можеше да се върне обратно.

     Огледах се наоколо. Нямаше и следа от майка му. Откъде ли беше дошло самичко? До кофите за боклук седеше дебел черен котарак и внимателно ни следеше. А, не! Няма да му го оставя за закуска! Спуснах се и след кратка гонитба улових птичето. То беше ужасено. Сърчицето му лудо биеше. Заговорих му нежно и го погалих по главичката. 

     Отнесох го у дома. Сложих го в един голям кашон на терасата. Дадох му трошици и водичка, но то не докосна храната. Вечерта мама и татко го видяха и казаха, че няма да мога да се грижа за него, че е диво животно и може да живее само на свобода. Ами черният котарак? Той дали щеше да го остави да живее? Те се съгласиха да го оставим на терасата и да се грижа за него. 
     После дойде чичо. Обичам много чичо ми. Той е весел, забавен и винаги има идеи за всичко. Видя гълъбчето и каза, че ще ми помага с грижите за него. Отвори човчицата му и наля водичка. После му даде и трошички. След като ги опита веднъж, гълъбчето започна да се храни само.

     През следващите дни с него станахме приятели. То не се плашеше от мен, позволяваше ми да го галя по главичката. Даже закачливо кълвеше пръстите ми и играеше с мен. Разбра, че съм приятел и нищо лошо няма да му сторя. Всяка сутрин ме събуждаше с весело гукане, сякаш ме викаше да си играем. Аз скачах от леглото и тичах при него, а пилето смешно търчеше по терасата да се гоним. Аз сядах на стола и то само идваше при мен. Вече ядеше зрънцата просо направо от ръката ми. Беше ми приятно, бях щастлив, че  ми има доверие.

     Постепенно жълтото около човчицата му посивя, пораснаха му дълги, твърди, сиви пера на крилата. Чичо каза, че скоро ще полети. Не исках да го загубя. Помолих го да намерим клетка, в която да продължи да живее.След няколко дни той  донесе от свой приятел голяма метална клетка с решетки. Сложихме гълъбчето в новия му дом. Повече не го чух да пее. Стоеше мълчаливо и тъжно, и не отговаряше на моите закачки. Игрите ни бяха свършили безвъзвратно. То беше мой пленник. 

     Разбирах, че иска да бъде свободно. Трябваше да отиде при своите, да лети на воля и да продължи живота си на диво същество. Сърцето ми се късаше, че ще загубя новия си приятел. Трябваха ми няколко дни, за да взема решението да не бъда егоист. Аз истински го обичах. А щом обичаш, искаш най-доброто за другия. 

     Изчаках чичо да дойде. Казах му, че искам да освободим гълъбчето и той ме похвали. Каза, че постъпвам правилно. Почувствах се горд, макар, че ми беше много мъчно.Отворихме клетката, взех за последен път изненаданото птиче в ръце, целунах го и разтворих длани. То не полетя веднага. Обърна главичка към мен, погледна ме учудено и започна да гука. Беше разбрало, че му връщам свободата. Сигурно ми благодареше на своя език за грижите. После разпери криле и полетя напред. Полетът му беше сигурен и силен. Гледах го мълчаливо, докато се изгуби зад дърветата.  Сърцето ми се сви и очите ми се напълниха със сълзи. Сключих осиротелите  си длани и се почувствах опустошен. Чичо разроши косата ми, прегърна ме и каза:

     - Ти си добър човек! И знаеш как да обичаш.

Иван Желев - 10 г,                         
ОУ „Хр. Смирненски” - Карнобат 
Литературно ателие „Компас” 
ръководител: Виолета Терзииванова


     Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 

     Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 

    Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 


© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2 - ри април

Събувайте пижамите, които са за спане и обувайте пижамите, които са за работа :) Добро утро, на всички, за които делникът е онлайн работа от вкъщи, както и на онези от вас, които вече пресичате опустелите улици и градинки с безхаберни към карантината подаващи се от земята, цветове на пролетта. Посрещаме с нова надежда 2-ри..

публикувано на 02.04.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 1 - ви април

Светът може и да е оцелял, защото се е смял, но само тази част от него, която има солидно чувство за хумор… Добро утро на първи април! Разтворете въображението си и се подгответе с голяма доза шеги! Кой знае, може и да надхитрим вируса…Какво още ни предлага сряда - всичко, което е нужно да знаете, както и най-актуалното от деня очаквайте от ефира на  БНР..

публикувано на 01.04.20 в 06:59

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАРТ!

Мерки за облекчаване на търговците и гражданите, засегнати от извънредното положение, ще обсъди днес местният парламент на Бургас.  Заседанието в 9 часа вместо в Морското казино  ще се състои в спортната зала „Бойчо Брънзов“, където на терена има достатъчно място, за да бъде спазена дистанция между общинските съветници. Какво се предвижда ще разберем в..

публикувано на 31.03.20 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 30 - ти март

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Понеделник на хоризонта! Започва още една седмица, в която можем да правим любимите си неща и да се радваме на живота…от вкъщи. Добро утро на всички, за които трафикът е без значение, защото работите от домашния офис, както и на всички, които давате най-доброто от себе си за благото на всички! Между..

публикувано на 30.03.20 в 06:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 27 - ми март

Слагайте маските, петъкът е пред нас! Животът продължава по новия сценарий, но със старите актьори. Добро утро на 27-ми март – световния ден на театъра! Ако животът е сцена и всички ние сме актьорите, както твърди великият Шекспир, то сюжетът на днешната пиеса зависи от нашите решения. Да ви е ползотворно отварянето на очите, не зависимо дали..

публикувано на 27.03.20 в 06:49

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС 26 МАРТ!

Коранавирус и човещина: Бизнес и частни лица активно помагат на здравните заведения с пари и апаратура. Даренията в борбата срещу заболяването са темата на фокус в ефира днес. Първите, помогнали на здравните заведения в града, ще чуете след 8 часа.  Онлайн награди: Големият победител от националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев е Цвета..

публикувано на 26.03.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 МАРТ!

Как възрастните хора успяват да се справят с ежедневните си задължения,  под натиска на предизвикателството корона вирус  проверяваме в темата на деня. Общините реагираха безпрецедентно бързо и създадоха организация-как помага тя ще ви разкажем след новините в 8 часа. До края на тази седмица в Бургас ще започне да работи кабинет за бързи..

публикувано на 25.03.20 в 06:56