Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Да уловиш звезда" от Валентин Железов

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

     Беше късна лятна вечер. С мама и татко бяхме на село. Съседите ни бяха на гости до късно. Когато те си тръгнаха, аз и татко помогнахме на мама да разтреби масата. После легнах на хамака в градината на прохлада и се заслушах в нестихващата песен на щурците. Те изпълваха тишината на заспалото село с възторжено спокойствие и уют. Над него беше тъмносивото небе с блещукащи безброй звезди, които примигваха загадъчно. Имаше нещо вълшебно, нереално и магнетично в онази нощ. Сложих ръце под главата си и се загледах в  небето.

     За пръв път забелязах, че звездите всъщност са много различни. Някои бяха малки, други големи, някои светеха с ярка жълта светлина, а други с приглушени, почти оранжеви цветове. Някой примигваха закачливо, а други не помръдваха поглед, вперен в мен. Питах се колко ли са далече, колко са големи в действителност и какво има на тях.

     Изведнъж една звездичка се откъсна и полетя към мен. „Падаща звезда“- помислих си и проследих полета ѝ. Но тя не спираше никъде по пътя си. Идваше все по-близо и по- близо, право над мен, точно към нашата градина. Всичко се случваше толкова бързо, че даже не успях да извикам мама, за да я покажа. Звездичката спря в клоните на ябълковото дърво, съвсем близо до мен. Настани се в основата на короната му и започна да премигва  непрекъснато, сякаш ме викаше. 

     Не чаках дълго, скочих от хамака и се втурнах към дървото. Бързо се покачих по него, но и тя се качи на по- високите клони. Последвах я, а тя закачливо се премести от другата страна на дървото. Искаше да си играем. И на мен ми беше забавно. Където и да я следвах, тя винаги се промушваше между клоните и се опитваше да се скрие между листата и неузрелите плодове. Престорих се на изморен и спрях. Тя обиколи отляво, надникна отдясно и се приближи много близо до мен. Тогава аз скочих изведнъж и я грабнах в ръце. Последва падане и удар в земята, но аз стисках звездичката щастлив от успеха си.

     Седнах на земята и бавно разтворих длани. Тя не отлетя. Светеше с ярка, мека светлина и топлеше ръцете ми. Беше кръгла, мека и гладка. Отвътре пулсираше ярка светлина, която ме омагьосваше. Не знаех какво да правя с нея. Издигнах длани нагоре, станах, завъртях се, сложих я на главата си, но тя не отлиташе. Занесох я при малкото конче, което татко лекуваше в амбулаторията си от няколко дни. Кончето не спеше, сякаш ни чакаше и потропваше нетърпеливо с копито. Сложих звездата на челото му и тя засия още по-ярко. Конче мое звездочело, приказен герой! Сложих му седлото, отвързах го и се метнах на гърба му. 

     И, о, чудото се случи! Кончето препусна лудо, прескочи високата ограда и полетяхме над заспалото село, над полето, над планината… Звездичката осветяваше пътя ни, вятърът свиреше в ушите ми, сърцето ми биеше лудо, не изпитвах никакъв страх, а радост от непознатото преживяване и приключение. Летяхме над  тъмнеещи полета, над градове и села с мъждукащи светлини, над заспали гори, високи планини, покрити със сняг, над някакво огромно море. Приземихме се за малко до красив водопад, където кончето дълго пи вода, а звездата се спусна да се окъпе в малкото езеро. То цялото засия от светлината и стана толкова прозрачно и чисто, че можех да видя дори големите сребърни риби в него. 

     После тя отново се върна на челото на кончето и полетяхме. Този път се издигнахме високо в небето, толкова високо, че земята под нас се превърна в едно малко, светло кълбо. Този път се изплаших не на шега. Страхувах се, че няма да мога да се върна у дома. Летяхме дълго, докато на хоризонта не се появиха бели облаци. Когато ги приближихме достатъчно, звездичката прошепна, че това са Небесните острови, които са нейният дом. Щом пристигнахме и кацнахме, бях изумен от красотата на тази гледка. Високи бели скали, тюркоазено море и бряг, потънал в зеленина. И някъде, от красивата палмова горичка пред нас, изненадан чух  гласа на мама:

     - Вале, Валенце, събуди се, миличък! Заспал си навън! Хайде да се прибираме вече!

     Какво прави мама на Небесния остров? Къде да се прибираме? Къде съм, какво става… Търках очи, в които вече не виждах и светлината на звездичката. Бях на хамака, в градината, а мама нежно се опитваше да ме събуди. Сънувал съм, сън е било. Нямам звезда, нямам конче, няма Небесни острови. Разочарован си легнах в леглото и дълго не можах да заспя. Пред очите ми се въртяха картините от невероятното преживяване.

     Помня този красив сън и до днес. Всяка лятна нощ лежа на хамака, гледам нощното небе и чакам моята звездичка. Защото и до днес не съм сигурен, сън ли беше това приключение, или реалност…

Валентин Железов - 10 г,                         
ОУ „Хр. Смирненски” - Карнобат 
Литературно ателие „Компас” 
ръководител: Виолета Терзииванова


Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 27 - ми март

Слагайте маските, петъкът е пред нас! Животът продължава по новия сценарий, но със старите актьори. Добро утро на 27-ми март – световния ден на театъра! Ако животът е сцена и всички ние сме актьорите, както твърди великият Шекспир, то сюжетът на днешната пиеса зависи от нашите решения. Да ви е ползотворно отварянето на очите, не зависимо дали..

публикувано на 27.03.20 в 06:49

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС 26 МАРТ!

Коранавирус и човещина: Бизнес и частни лица активно помагат на здравните заведения с пари и апаратура. Даренията в борбата срещу заболяването са темата на фокус в ефира днес. Първите, помогнали на здравните заведения в града, ще чуете след 8 часа.  Онлайн награди: Големият победител от националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев е Цвета..

публикувано на 26.03.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 МАРТ!

Как възрастните хора успяват да се справят с ежедневните си задължения,  под натиска на предизвикателството корона вирус  проверяваме в темата на деня. Общините реагираха безпрецедентно бързо и създадоха организация-как помага тя ще ви разкажем след новините в 8 часа. До края на тази седмица в Бургас ще започне да работи кабинет за бързи..

публикувано на 25.03.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24 - ти март

Куче разхожда човек… Добро утро с новата нормалност във вторник 24-ти март! Животът продължава, но дори и да не можете да излезете на вън, не съжалявайте – и слънцето е под карантина. За сега пролетта ни предлага само облаци и дъжд. А още за времето и всичко, което е необходимо да знаете, както и най-актуалното от деня очаквайте от ефира на..

публикувано на 24.03.20 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 НА 23 МАРТ!

Ситуацията в ромските махали в Бургас, Ямбол и Сливен-какви мерки се предприемат, за да не бъде разпространена заразата коронавирус проверяваме в темата на деня след новините в 8 часа. Очаквайте и актуална информация за COVID-19 у нас. Още един аспект на престоя у дома-пазаруването онлайн. За какво да внимаваме-своите съвети през ефира на..

публикувано на 23.03.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 20 - ти март

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Петък е, но за много от нас не е последен делник, а поредният от карантината. Сутрешно, навсякъде вече ухае на дезинфектант, а където не са смогнали да открият навреме в складовете – на първак ракия… Вече всичко влиза в употреба, дори и мързелът, който се оказа незаменимо качество в борбата с..

публикувано на 20.03.20 в 06:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 19 МАРТ!

От сърцето на Европа ще чуем евродепутата Андрей Ковачев за реакцията на европейските институции  при кризата коронавирус и каква помощ ще бъде оказвана на страните членки. След 8 часа очаквайте и актуална информация за разпространението на вируса у нас. Изграждането на две рампи за хора в неравностойно положение като подходи към..

публикувано на 19.03.20 в 06:58