Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Като птица" от Антония Станева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

   Всяка пролет, когато се завръщат птиците, аз заминавам на юг. И се връщам в родния дом в късната есен, когато те отдавна са отлетели. Повече от всеки друг ги разбирам, защото съм една от тях, макар, че се движа по обратния маршрут. Знам по-добре от всички какво дава сила на крилата  и желание  на полета им. Онова чувство, заело мястото отляво в гърдите, което гори, боли и те изпълва с щастие, когато се завърнеш у дома. Чувството за принадлежност към тази земя, към родното място и  любимите хора, които всеки път оставяш тук.

     Вече съм на десет години и почти от толкова живея по този начин. Моите родители работят шест месеца от годината в един хотел на остров Крит. Собствениците са много доволни от тях и им плащат добре. Осигуряват всичко, за цялото ни семейство, по време на престоя. Докато мама и татко работят на смени, аз и малкото ми братче играем и си търсим забавления. Но е ужасно скучно, защото там почти нямам приятели. Чета книги, рисувам, пиша си по скайп с приятелките в България. Липсват ми много игрите  и разговорите с тях, разходките в парка, закачките с момчетата. Липсват ми и останалите близки от семейството - баба, чичо, братовчедите. Липсва ми училището, уроците, развлеченията. Чувствам се самотна, макар, че с родителите и брат ми сме заедно, и имаме нужните удобства. Тук всичко ми е чуждо - хората, езика, улиците, плажа. Дните ми са празни и безсмислени, а нощите - дълги и пълни със сънища, които ме натъжават. Дали и птиците се чувстват така в далечните гнезда край Нил?

     Но колко е хубаво, ах, колко е хубаво, когато завалят есенните дъждове и хотелът полека се освобождава стая след стая! Последните дни прекарвам на прозореца, с очи вперени в морето. Пътят към дома ме зове. Сезонът се закрива, хотелът се затваря, а ние поемаме обратния път - ферибота, автомобила, песните, които всички пеем с пълно гърло през последните километри до България. Минем ли границата, ми се иска да имам криле, да полетя по-бързо към дома, където е сърцето ми, където ме чакат скъпи хора, приятелите ми и родният дом. Пак там, отляво в гърдите, на мястото на празнотата и болката, се изпълвам с щастие и радост. Любовта ми възкръсва и аз отново обичам. Обичам гората край пътя, селата, през които минаваме, сивите облаци, които ни следват по пътя, полето край града ми, табелата с името му, която съм сънувала много пъти, вратата на дома ми, моята стая, вещите ми…обичам всичко, всичко, всичко, което е моят истински живот.

     Още на следващия ден съм в училище. Там всички ме чакат с нетърпение и ме посрещат с любов. Моята мила учителка, бъбривите ми приятелки, палавите момчета и всички деца от училището, които ме познават. Прегръщат ме, поздравяват ме:”Добре дошла, Тони! Кога се върна?” В този миг усещам, че наистина ми растат крила. Имам чувството, че летя от щастие. Като птица съм.

     Птица, която се завръща у дома, водена от любовта към родното място. Любовта, която я има в сърцата ни, още преди да се родим.


Антония Станева - 10 г,
ОУ „Хр. Смирненски” - Карнобат 
Литературно ателие „Компас” 
ръководител: Виолета Терзииванова


Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕЛЕНА ДИМИТРОВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 2 ДЕКЕМВРИ:

Някой беше казал, че животът е това, което ни се случва, до като си правим други планове. Добро утро в петък, това е най – хубавият ден от седмицата! Да го започнем с усмивка и приятно настроение! Ето и екипът ни днес: звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и акцентите в сутрешната ни..

публикувано на 02.12.22 в 06:30

Булевард Демокрация на 1-ви декември

Въпросителните около бюджета за догодина остават немалко, като основните са дали ще има пари за актуализиране на пенсии, заплати и надбавки. Синдикатите вече протестираха, според тях трябва да бъде приета единна методика при инфлация заплатите да се индексират автоматично, повече по темата след малко в първия час на предаването. Също тогава ще отидем до..

публикувано на 01.12.22 в 14:46

ОЧАКВАЙТЕ ВЪВ "ВИА ПОНТИКА" ОТ 11 ДО 12 Ч.:

В предаването за туризъм „Виа Понтика“ коментираме със специалисти и представители на бранша проблемите в сектора и възможните им решения; задаваме въпроси и търсим отговори; представяме проекти и дестинации, които популяризират възможностите за туризъм у нас.  Ето и темите в днешното издание на предаването ни: - ще говорим за възможността..

публикувано на 01.12.22 в 10:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ДЕКЕМВРИ!

Влизаме в най-вълшебния месец, изпълнен с коледно очакване, аромат на елхи, чай и джинджифилови сладки. Зареден с добри намерения. И още месецът на годишните равносметки в личен и обществен план за желано/свършено/несъвършено. Добро утро на 1 декември, четвъртък! Ето и акцентите в ефира до 10 часа: Промените в Изборния кодекс се очаква днес да..

публикувано на 01.12.22 в 07:05

Булевард Демокрация на 30-ти ноември

Какво е да си приемен родител, а с един такъв ще ви срещнем след малко като продължение на днешната ни тема за приемната грижа. Вече трети ден продължава спасителната акция за издиране на двамата рибари в яз "Мандра". Също в първия час ще ви разкажем за основните случаи, по които работят инспекторите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури..

публикувано на 30.11.22 в 14:37

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 30 НОЕМВРИ:

Будете се всяка сутрин с мисълта, че нещо прекрасно е на път да се случи. Добро утро  в сряда, 30 ноември. Започнете делника с любимо кафе и приятна компания . Екипът ни днес: звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще научавате от Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -в..

публикувано на 30.11.22 в 06:30

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 29 НОЕМВРИ:

Животът ни учи на това, че най-хубавите неща идват с времето. Добро утро във вторник !☕  Да започнем деня с добри очаквания и положителни мисли! Поздрави от екипа ни днес – звукорижисьор е Алекс Пенев, новините ще научавате  от Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма  от 7 до 10 ч.: -   В рубриката..

публикувано на 29.11.22 в 06:30