Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балът на буквите"

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Илюстрация: Кайла Яшова

   В един прекрасен летен ден българските букви поканили английските букви на бал в своя мраморен дворец. Английските букви тъкмо се разхождали с корабче по Темза, когато един пощенски гълъб пуснал отвисоко телеграма с поканата за бала. Английските букви не знаели да четат на кирилица и не можели да разберат какво пише в телеграмата. Добре че наблизо минал катер, на който работел един български моряк, и криво-ляво им превел поканата. 
   Английските букви истински се развълнували. Разпитали моряка надълго и нашироко къде се намира България и какви дрехи е подходящо да си облекат, дали има тигри и слонове в българските савани, или да си вземат ските, с които ходели на Алпите. „Не, нищо такова – казал морякът. – Вземете си фотоапаратите, обаче, понеже България е много красива страна“. Английските букви си отишли вкъщи и трескаво започнали да се подготвят за пътешествие. 
   В уречения ден и час те се качили в разкошната си лимузина и пристигнали в град Фолкстоун, откъдето щели да пътуват с влака през подводния тунел под Ла Манша. Когато пристигнали във френския град Кале, ги очаквала изключително приятна изненада – българските букви ги чакали с каляската на Мария Антоанета, която била подарена на българския княз Фердинанд по случай неговата сватба… Но още по-изумени останали английските букви, когато българските букви ги заговорили на английски. Това била чудесна работа, понеже английските букви не знаели български и щяло да бъде голям проблем да си ръкомахат и играят пантомима по време на цялото си гостуване в България. 
   „О, нямайте грижа за това! – казали българските букви. – Сега в България и малките деца знаят английски, понеже започват да го учат още от детската градина“. 
   Пътуването било изключително приятно. Всички много се смяли по пътя и си разказвали различни анекдоти. Английските букви научили няколко много интересни български думи като „здравей“, „обичам“, „гладен съм“, „жаден съм“… Най-накрая стигнали мраморния дворец. Като в същинска викторианска Англия, английските букви били посрещнати от мъже с черни фракове, които ги настанили в стаите им. Следвал шумен обяд и почивка, понеже вечерта щял да се състои балът. 
   Щом настъпил часът, всички се събрали в балната огледална зала. Английските и българските букви си намерили другарчетата, а тези, които нямали двойник от другата азбука, грабнали инструментите и започнали да свирят. Цялата зала се изпълнила с танцуващи валс и танго. Българските букви се справили чудесно и решили да научат английските букви да играят българско хоро. Буквата Ъ и Ь хванали тъпаните, Ю и Я гайдите и тамбурите и цялата зала се завихрила в кръшно хоро. 
   После музикантите засвирили ръченица. Английските букви истински се стъписали, понеже им било много трудно да научат неравноделните тактове. Уроците продължили и на другия ден, но все пак, след един месец английските букви играели ръченица перфектно. После българските букви разходили своите гости из България, показали им манастирите и китните планински селца, стигнали до Копривщица и Жеравна. Някои от английските букви толкова харесали България, че позаговорили да се заселят тук. 
   „Няма лошо – отговорили българските букви. – Нашите деца отидоха да учат в Лондон, дали ще се върнат, не знаем. Те идват при вас, вие идвате при нас, такъв е днешният свят“… 
   Един ден английските букви решили, че е време да се завърнат в родината си. Качили се отново на каляската на Мария Антоанета и стигнали до френския град Кале. После пропътували разстоянието до английския град Фолкстоун с подводния влак под Ла Манша и щом излезли от другата страна, изсвирили три пъти с клаксона на великолепната си лимузина. Българските букви махали с две ръце – дали за довиждане на английските букви, или за да поздравят децата си… Не се знае и до днес.


Автори: Сияна, Дари, Ема, Ивомир, Александър, Пламен, Митко, Крис, Йоан, Румен, Дара, Ивета, Аделина, Боян (7-8 г.), 
Образователен център МЕДИА, офис „Отец Паисий“
Илюстрация: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21