Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Дрехите и Иванчо" от Симона Гагарова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Илюстрация: Кайла Яшова

   Имало едно време едно момченце, което се казвало Иванчо. То не било обикновено момче, защото непрекъснато му се случвали странни неща. 
   Една нощ Иванчо затворил очи за миг. Когато ги отворил, се оказал на необичайно място – на една малка уличка в непознат град. Изведнъж чул пред себе си шум – срещу него вървели купища дрехи – ризи, хванати за ръкавите, клинове, вързани един за друг за крачолите. Те се движели като живи, били модерни рок и джаз дрехи, на които били нарисувани електрически китари, саксофони и всякакви музикални инструменти. Дрехите спрели при Иванчо и го попитали с човешки глас: 
   – Кой си ти? И какво правиш в нашия град? 
   Иванчо отворил уста, за да отговори, но в този миг дошла кметицата Метърка и веднага извикала стотина нейни дрехи-помощници, които му взели двеста мерки. После облекли слисаното момче с живи дрехи. Иванчо онемял от учудване и нищо не можел да каже. Дрехите приятно шумолели по тялото му и непрекъснато го гъделичкали, поради което той започнал неудържимо да се смее. Помощниците на кметицата повели момчето към двореца, съставен от шкафове за дрехи, гардероби, перални, закачалки, дъски за гладене и прочие. Най-важното занимание в този град било прането, гладенето и подреждането на дрехите, като всички тези дейности били извършвани от неизброими слуги. 
   Кметицата Метърка избрала на Иванчо шкаф за преспиване. Слугите го сгънали прилежно на 8 ката и го сложили в шкафа при другите дрехи. Ръкавите непрекъснато бъркали в носа на Иванчо и той започнал да киха. Кихал той без да спира цялата нощ, поради което дрехите станали мокри и се наложило слугите на сутринта да ги пуснат в пералнята. 
   Иванчо се уплашил, че и него ще вкарат в пералнята, затова с последни сили се изтръгнал от ръцете на слугите и побягнал навън. Но Слънцето протегнало ръкавите си и го хванало за ухото. Иванчо извикал и отчаяно започнал да се бори със слънчевите ръкави, но неуспешно. Слънцето го дръпнало нагоре към себе си и станало много горещо, от което дрехите на Иванчо започнали да се топят и се спасили с бягство. Слънчевите ръкави обаче здраво държали ухото на момчето и той си помислил, че загива. Започнал да вика колкото му глас държи. Около него летели странни птици, които досущ приличали на блузи, и вместо    ръкави, имали крилца. 
   Кметицата Метърка излязла от двореца, за да види откъде идва този невъобразим шум. Погледнала нагоре и видяла каква е работата, затова веднага повикала своя съпруг – Километърко, който се протегнал и издърпал Иванчо на земята. Момчето паднало в несвяст и лежало така няколко минути, докато не чуло трополене на много крака по паважа. Надигнало се на лакти и видяло срещу него купища дрехи, които бягали по улицата срещу него към главната пералня на двореца. Те приближили Иванчо, били вече много близо и малко преди да го стъпчат с крачолите си, той се събудил… 
   Огледал се наоколо, отдъхнал си и тъкмо да си помисли, че всичко е дошло на мястото си, когато пижамата му съучастнически му намигнала. 
   – О, не! – извикал ужасен Иванчо и с писък изтичал към кухнята. 
   От пералнята се показали ръкавите на дрехите му и момчето побягнало назад. В този миг две силни ръце го хванали за раменете – това били ръцете на баща му, който го взел в прегръдките си и го отвел в голямата спалня. Таткото успокоил Иванчо и двамата заспали сладък сън, понеже било 5 часа сутринта.


Автор: Симона Гагарова - 10 г,                         
Образователен център МЕДИА, офис „Отец Паисий“ 
Илюстрация: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 5-ти юни

Вече е юни, а още не се сме прибрали връхните дрехи… Но и на това ще му дойде времето, защото лятото идва днес! Слънцето и високите температури със сигурност ще усмихнат петъка ни, да ни е честит! Свежо събуждане предлагаме и тази сутрин в ефира на БНР – Бургас. Ето акцентите ни до 10.00 ч. В темата ни днес – Ще почиват ли българите в така..

публикувано на 05.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 4 ЮНИ!

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера и се стягат за втори протест, ако не бъдат предприети реални стъпки по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. След новините в 8 часа ще чуем бургаския координатор Добромир Симов. Подробности и за ремонта на пътя Ямбол- Сливен в ямболския участък, който започва от днес...

публикувано на 03.06.20 в 23:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти юни

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Чадърите са подредени, спасителите са на постовете, а плажовете дезинфектирани – чакаме само лятото… Добро утро на 3-ти юни, с порция дъжд и гръмотевици следобед, но затова пък с градус по-топъл! А докато все още чакаме, да отшуми пандемията, да дойде лятото и да ни се случат всички онези прекрасни..

публикувано на 03.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 2 ЮНИ!

144 години от подвига на Ботевата чета се навършват днес. Коя е жената, на която Христо Ботев пише: „Знай, че после отечеството обичам най-много тебе!“, ще разберем от писателката Неда Антонова, която посвети книга на любовта на революционера. За историята и съмненията при романизирането й чуйте повече в минутите за култура и изкуство след 9..

публикувано на 02.06.20 в 00:22

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 1 ЮНИ!

Кои противоепидемични мерки отпадат от днес проверяваме в темата на деня. За следващите стъпки към връщането в нормалния ритъм на живот ще говорим след новините в 8 часа. За зрелостниците днес е първата матура по български език и литература, а тази по предмет по избор на 3-ти юни. На 2-ри и 4-ти юни са датите за матурите по желание. В..

публикувано на 01.06.20 в 00:51

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 29 МАЙ:

Най – прекрасното на новия ден е шансът за прекрасно ново начало! Добро утро в любимия ден – петък, който си заслужава да започнем с положителни мисли, добро настроение и чаша любимо кафе с бита сметана! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. - Какъв сезон очакват в морските общини на юг и как върви подготовката -..

публикувано на 29.05.20 в 06:47

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 МАЙ:

Какво ще кажете в четвъртък сутрин да се събудим с увереност, че ни очаква прекрасен ден. Най – добре ще е да я започнем с аромат на кафе и прекрасни мисли. Добро утро ☕ ! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ - Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете..

публикувано на 28.05.20 в 06:46