Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дрехите и Иванчо" от Симона Гагарова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Илюстрация: Кайла Яшова

   Имало едно време едно момченце, което се казвало Иванчо. То не било обикновено момче, защото непрекъснато му се случвали странни неща. 
   Една нощ Иванчо затворил очи за миг. Когато ги отворил, се оказал на необичайно място – на една малка уличка в непознат град. Изведнъж чул пред себе си шум – срещу него вървели купища дрехи – ризи, хванати за ръкавите, клинове, вързани един за друг за крачолите. Те се движели като живи, били модерни рок и джаз дрехи, на които били нарисувани електрически китари, саксофони и всякакви музикални инструменти. Дрехите спрели при Иванчо и го попитали с човешки глас: 
   – Кой си ти? И какво правиш в нашия град? 
   Иванчо отворил уста, за да отговори, но в този миг дошла кметицата Метърка и веднага извикала стотина нейни дрехи-помощници, които му взели двеста мерки. После облекли слисаното момче с живи дрехи. Иванчо онемял от учудване и нищо не можел да каже. Дрехите приятно шумолели по тялото му и непрекъснато го гъделичкали, поради което той започнал неудържимо да се смее. Помощниците на кметицата повели момчето към двореца, съставен от шкафове за дрехи, гардероби, перални, закачалки, дъски за гладене и прочие. Най-важното занимание в този град било прането, гладенето и подреждането на дрехите, като всички тези дейности били извършвани от неизброими слуги. 
   Кметицата Метърка избрала на Иванчо шкаф за преспиване. Слугите го сгънали прилежно на 8 ката и го сложили в шкафа при другите дрехи. Ръкавите непрекъснато бъркали в носа на Иванчо и той започнал да киха. Кихал той без да спира цялата нощ, поради което дрехите станали мокри и се наложило слугите на сутринта да ги пуснат в пералнята. 
   Иванчо се уплашил, че и него ще вкарат в пералнята, затова с последни сили се изтръгнал от ръцете на слугите и побягнал навън. Но Слънцето протегнало ръкавите си и го хванало за ухото. Иванчо извикал и отчаяно започнал да се бори със слънчевите ръкави, но неуспешно. Слънцето го дръпнало нагоре към себе си и станало много горещо, от което дрехите на Иванчо започнали да се топят и се спасили с бягство. Слънчевите ръкави обаче здраво държали ухото на момчето и той си помислил, че загива. Започнал да вика колкото му глас държи. Около него летели странни птици, които досущ приличали на блузи, и вместо    ръкави, имали крилца. 
   Кметицата Метърка излязла от двореца, за да види откъде идва този невъобразим шум. Погледнала нагоре и видяла каква е работата, затова веднага повикала своя съпруг – Километърко, който се протегнал и издърпал Иванчо на земята. Момчето паднало в несвяст и лежало така няколко минути, докато не чуло трополене на много крака по паважа. Надигнало се на лакти и видяло срещу него купища дрехи, които бягали по улицата срещу него към главната пералня на двореца. Те приближили Иванчо, били вече много близо и малко преди да го стъпчат с крачолите си, той се събудил… 
   Огледал се наоколо, отдъхнал си и тъкмо да си помисли, че всичко е дошло на мястото си, когато пижамата му съучастнически му намигнала. 
   – О, не! – извикал ужасен Иванчо и с писък изтичал към кухнята. 
   От пералнята се показали ръкавите на дрехите му и момчето побягнало назад. В този миг две силни ръце го хванали за раменете – това били ръцете на баща му, който го взел в прегръдките си и го отвел в голямата спалня. Таткото успокоил Иванчо и двамата заспали сладък сън, понеже било 5 часа сутринта.


Автор: Симона Гагарова - 10 г,                         
Образователен център МЕДИА, офис „Отец Паисий“ 
Илюстрация: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 7 МАЙ!

Изтичат последните часове, в които партиите и коалициите могат да регистрират кандидатските си листи за изборите 2 в 1 на 9 юни. Някои от участниците изчакват до последно. Финалният срок за регистрация е днес в 17:00 часа. Навръх Гергьовден няколко формации избраха да се регистрират и представят кандидатите си за депутати от Бургаски..

публикувано на 07.05.24 в 07:13

"Булевард Демокрация" на 6 май

"Хубав ден Великден,  още по-хубав – Гергьовден”.  Това е част от българска народна песен, съвпадат тази година празниците – така че денят е по и най-хубав. Добавяме слънцето, морето и нашата програма към тях.  Днес ще ви разкажем за миналото и настоящето на село Лозенец. То отбелязва на Гергьовден 100 години от основаването си...

публикувано на 06.05.24 в 14:00

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ НА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Честит Великден! Христос воскресе! И в този ден отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева.    В предаването ни днес: -  В рубриката "Мисия Добро" ще ви отведем на Великденското..

публикувано на 05.05.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

Честит Великден! Христос Воскресе! Днес е най-сияйният християнски празник - Възкресението на Исус Христос , символ на победата над смъртта и обещанието за вечен живот. Не забравяйте истинската радост е в простите неща, които нямат цена. Каним ви на релакс и сладки приказки в следващите два часа. Звукорежисьор е Стефан Генчев, водещ е Стефка..

публикувано на 05.05.24 в 11:00

Ден до пладне на 4-ти май

Акценти в Ден до пладне: Ще си припомним някои политически моменти с регионален акцент. Жечо Станков отново ще води листата на ГЕРБ-Бургас, какви са очакванията им за 9ти юни -  в първия час.  Ще проверим и какви са нагласите за предстоящия вот в Сливен и Ямбол. Едно важно за региона събитие е изграждането на новия резервоар за питейна вода от..

публикувано на 04.05.24 в 08:45

"Булевард Демокрация" на Разпети петък

Днес се счита като най-тъжния ден за християните, тъй като е разпнат Божият син Исус Христос. Ден на душевно пречистване и ден, в който не се работи. Вярващите ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. Постът днес е изключително тежък, но ако сте от хората, които не го спазват можете да си направите едно..

обновено на 03.05.24 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 8 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 МАЙ!

Разпети петък е най-строгият ден от Великия пост по отношение на забрани. Това се дължи на факта, че на този ден Христос е бил разпънат на кръста. В знак на състрадание към него вярващите се опитват да отказват храна. В краен случай на този ден православните имат право да ядат само постни хлябове и да пият само вода след изнасянето на..

публикувано на 03.05.24 в 07:33