Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Чашата за мляко" от Борис Атанасов

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Илюстрация: Кайла Яшова

   Имало едно време една Чаша за Мляко. Тя си живеела прекрасно, защото непрекъснато ухаела на мляко с шоколад, но не харесвала собствениците си. Децата постоянно ѝ пиели млякото и това я дразнело. 
   Един ден, възрастните в семейството купили Чаша за Вино и я поставили до Чашата за Мляко. Тя станала много по-използвана, което предизвикало у нея чувство за превъзходство и гордост. Непрекъснато се перчела и се отнасяла високомерно с останалите обитатели на шкафа. 
Чашата за Мляко много се ядосала, но тайно вътре в себе си завиждала на съседката си. Веднъж дори си казала: 
   – Хм, не мога ли и аз да съм чаша за вино? 
   И тръгнала на път към фабриката за чаши. Влязла в цеха и започнала да се моли на един от работниците да я превърне в Чаша за Вино. 
   – Такова нещо не ми се беше случвало – учудил се човекът, но без много да му мисли, я хвърлил в една смес и я загрял на висока температура, докато стане течна. После започнал да оформя тялото ѝ. Чашата започнала да крещи от болка и вече съжалявала, че се е подложила на такова изтезание, но нямало що да стори. 
   Мъжът я направил тумбеста и сплескал долната част на тялото ѝ, за да направи дълга дръжка, от което Чашата за Мляко започнала да плаче от болка и ужас – тя изобщо не харесвала формата си! 
   Още преди да разбере какво се случва, един друг работник излял в нея вино, което страшно горчало и нямало вкус на мляко с шоколад, както преди. Мъжът много пъти наливал вино в нея и се държал ужасно грубо, понеже бил пияница. Дори в един момент залитнал и я изтървал в една кал – това вече било толкова ужасно, че направо било непоносимо. 
   Чашата изпаднала в истерия и започнала да умолява работника със сълзи на очи отново да я превърне в Чаша за Мляко. 
   – За нищо на света няма да остана Чаша за Вино! Това е толкова ужасно! Колко съм била глупава! 
   Мъжът повдигнал равнодушно рамене и отново я загрял на висока температура, докато стане течна, а после изваял от нея още по-прекрасна от преди Чаша за Мляко. Дори накрая сложил картинка върху нея и я направил истинска красавица. 
   Чашата благодарила и се затичала към къщи, при децата, които ахнали от удивление като я видели толкова хубава. Веднага я напълнили с мляко с шоколад и Чашата за Мляко изведнъж разбрала, че трябва да се радваш на това, което си, а не да искаш да бъдеш нещо друго, за което не си роден. Тя осъзнала, че обича собствениците си с цялото си сърце. И вече много се радвала, когато наливали в нея мляко, и не се дразнела, че непрекъснато го изпиват. 


Автор: Борис Атанасов - 8 г,                       
 Британско-български езиков и информационен център 
Илюстрация: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЕТЯ ЯНАКИЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ОКТОМВРИ!

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и студенти ще учат онлайн, няма да се провеждат екскурзии, кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна. Какво се..

публикувано на 28.10.20 в 00:06

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 27 ОКТОМВРИ:

"Богатството няма да ви направи щастливи, но щастието може да ви направи богати." Добро утро! Нека денят ви да бъде богат на положителни емоции и приятни изненади. Делникът започнете с усмивка, добро настроение и целувка за любимия човек! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   Един инфраструктурен казус от..

публикувано на 27.10.20 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ОКТОМВРИ!

Димитровден е! „Георги носи лято, Димитър –зима“-гласи народната поговорка. Димитровден се чества като официален празник на строителните работници. А в народния календар след като свърши стопанската работа, започват годежите и сватбите. Както бихме казали днес, Димитровден е повод човек да си преосмисли приоритетите и да си подреди къщичката и..

публикувано на 26.10.20 в 06:46

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ОКТОМВРИ!

Петъчното утро идва с нови заповеди и забрани. Всички близки контактни лица на потвърден случай на Covid-19 вече подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице. Това гласи последната заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. С друга параф се регламентират посещенията в дискотеки, пиано барове,..

публикувано на 23.10.20 в 07:04
Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев

Пандемия от Стелияна Желязова

Светът е изтръпнал, притихнал и ням хората свити, крият усмивките си, затворници на постъпките си от страх  жадуват за слънце и за мечтите си. Пандемия, вирус-животът е спрял в окопи са превърнати къщите ни небето високо е, Земята в печал къде ли се скриха чувствата ни? Народът е силен, и пляска нощес, надига глас в подкрепа на тия,  от..

публикувано на 22.10.20 в 15:34
Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев

Падаща звезда от Стелияна Желязова

Л уната днес ми се разсърди зад облака нацупено се скри. Защо ли? Дали не я обидих, с моите объркани мечти. Нощем с нея обичам да говоря, да шепна думи в тишина, да потъваме в забрава, аз и тя, Луната предобра. Тих съдник ми е в лошите моменти, приспива ме, когато ми е зле разсмива ме и осветява ярко чупливото ми щастие-мечта. Но..

публикувано на 22.10.20 в 15:28
Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев

Възкресение Господне от Ани Стоянова

Ехтят великденски камбани блести окъпан храма в светлина нощта притихнала е, ясна небето – пълно със звезди. Народът с вяра в сърцата в ръцете му свещи горят и пази ги да не угаснат в нощта, изпълнена със мир. Христос Воскресе!-мълвят се словата Во истина Воскресе!-подема и градът. Великден е, с вяра в сърцата Пеят всички и камбаните..

публикувано на 22.10.20 в 15:21