Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Чашата за мляко" от Борис Атанасов

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Илюстрация: Кайла Яшова

   Имало едно време една Чаша за Мляко. Тя си живеела прекрасно, защото непрекъснато ухаела на мляко с шоколад, но не харесвала собствениците си. Децата постоянно ѝ пиели млякото и това я дразнело. 
   Един ден, възрастните в семейството купили Чаша за Вино и я поставили до Чашата за Мляко. Тя станала много по-използвана, което предизвикало у нея чувство за превъзходство и гордост. Непрекъснато се перчела и се отнасяла високомерно с останалите обитатели на шкафа. 
Чашата за Мляко много се ядосала, но тайно вътре в себе си завиждала на съседката си. Веднъж дори си казала: 
   – Хм, не мога ли и аз да съм чаша за вино? 
   И тръгнала на път към фабриката за чаши. Влязла в цеха и започнала да се моли на един от работниците да я превърне в Чаша за Вино. 
   – Такова нещо не ми се беше случвало – учудил се човекът, но без много да му мисли, я хвърлил в една смес и я загрял на висока температура, докато стане течна. После започнал да оформя тялото ѝ. Чашата започнала да крещи от болка и вече съжалявала, че се е подложила на такова изтезание, но нямало що да стори. 
   Мъжът я направил тумбеста и сплескал долната част на тялото ѝ, за да направи дълга дръжка, от което Чашата за Мляко започнала да плаче от болка и ужас – тя изобщо не харесвала формата си! 
   Още преди да разбере какво се случва, един друг работник излял в нея вино, което страшно горчало и нямало вкус на мляко с шоколад, както преди. Мъжът много пъти наливал вино в нея и се държал ужасно грубо, понеже бил пияница. Дори в един момент залитнал и я изтървал в една кал – това вече било толкова ужасно, че направо било непоносимо. 
   Чашата изпаднала в истерия и започнала да умолява работника със сълзи на очи отново да я превърне в Чаша за Мляко. 
   – За нищо на света няма да остана Чаша за Вино! Това е толкова ужасно! Колко съм била глупава! 
   Мъжът повдигнал равнодушно рамене и отново я загрял на висока температура, докато стане течна, а после изваял от нея още по-прекрасна от преди Чаша за Мляко. Дори накрая сложил картинка върху нея и я направил истинска красавица. 
   Чашата благодарила и се затичала към къщи, при децата, които ахнали от удивление като я видели толкова хубава. Веднага я напълнили с мляко с шоколад и Чашата за Мляко изведнъж разбрала, че трябва да се радваш на това, което си, а не да искаш да бъдеш нещо друго, за което не си роден. Тя осъзнала, че обича собствениците си с цялото си сърце. И вече много се радвала, когато наливали в нея мляко, и не се дразнела, че непрекъснато го изпиват. 


Автор: Борис Атанасов - 8 г,                       
 Британско-български езиков и информационен център 
Илюстрация: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЕТЯ ЯНАКИЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2 - ри април

Събувайте пижамите, които са за спане и обувайте пижамите, които са за работа :) Добро утро, на всички, за които делникът е онлайн работа от вкъщи, както и на онези от вас, които вече пресичате опустелите улици и градинки с безхаберни към карантината подаващи се от земята, цветове на пролетта. Посрещаме с нова надежда 2-ри..

публикувано на 02.04.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 1 - ви април

Светът може и да е оцелял, защото се е смял, но само тази част от него, която има солидно чувство за хумор… Добро утро на първи април! Разтворете въображението си и се подгответе с голяма доза шеги! Кой знае, може и да надхитрим вируса…Какво още ни предлага сряда - всичко, което е нужно да знаете, както и най-актуалното от деня очаквайте от ефира на  БНР..

публикувано на 01.04.20 в 06:59

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАРТ!

Мерки за облекчаване на търговците и гражданите, засегнати от извънредното положение, ще обсъди днес местният парламент на Бургас.  Заседанието в 9 часа вместо в Морското казино  ще се състои в спортната зала „Бойчо Брънзов“, където на терена има достатъчно място, за да бъде спазена дистанция между общинските съветници. Какво се предвижда ще разберем в..

публикувано на 31.03.20 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 30 - ти март

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Понеделник на хоризонта! Започва още една седмица, в която можем да правим любимите си неща и да се радваме на живота…от вкъщи. Добро утро на всички, за които трафикът е без значение, защото работите от домашния офис, както и на всички, които давате най-доброто от себе си за благото на всички! Между..

публикувано на 30.03.20 в 06:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 27 - ми март

Слагайте маските, петъкът е пред нас! Животът продължава по новия сценарий, но със старите актьори. Добро утро на 27-ми март – световния ден на театъра! Ако животът е сцена и всички ние сме актьорите, както твърди великият Шекспир, то сюжетът на днешната пиеса зависи от нашите решения. Да ви е ползотворно отварянето на очите, не зависимо дали..

публикувано на 27.03.20 в 06:49

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС 26 МАРТ!

Коранавирус и човещина: Бизнес и частни лица активно помагат на здравните заведения с пари и апаратура. Даренията в борбата срещу заболяването са темата на фокус в ефира днес. Първите, помогнали на здравните заведения в града, ще чуете след 8 часа.  Онлайн награди: Големият победител от националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев е Цвета..

публикувано на 26.03.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 МАРТ!

Как възрастните хора успяват да се справят с ежедневните си задължения,  под натиска на предизвикателството корона вирус  проверяваме в темата на деня. Общините реагираха безпрецедентно бързо и създадоха организация-как помага тя ще ви разкажем след новините в 8 часа. До края на тази седмица в Бургас ще започне да работи кабинет за бързи..

публикувано на 25.03.20 в 06:56