Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Лилавото море" от Мария Пенева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Илюстрация: Кайла Яшова

   Имало едно време едно лилаво море. То било омагьосано от зла вещица и всички риби станали лилави и зли като нея. Непрекъснато се карали помежду си, биели се и се изяждали помежду си. 
   Едно лято някакъв човек отишъл на почивка именно на това лилаво море, понеже лилавият цвят му бил любимият. Взел със себе си и своето любимо коте. Не щеш ли, котето паднало в зловещото море и станало лилаво. В същия миг хиляди риби се устремили към него и му показали острите си зъби. Искали да го ухапят и наранят, а някои искали да го схрускат. 
   Човекът не мислил много и скочил в морето да спаси котето си. Веднага и той станал лилав и страшно се ядосал на хищните риби, понеже много обичал своя приятел. Човекът бил каратист и не се поколебал да приложи някои хватки към лошите риби. Те обаче били хиляди и той не можел да стигне до котето. Борил се отчаяно срещу тях и силите му започнали да го напускат. В отчаяние, той започнал да плаче. 
   Толкова много плакал човекът, че сълзите му напълнили половината море и то променило цвета си, станало отново синьо. Магията на злата вещица започнала да губи силата си, а рибите престанали да нападат котето. Даже започнали да си играят с него и го возели като автомобили на гърбовете си. Злата вещица много се ядосала, но тъкмо щяла да направи някоя нова поразия, дошла полиция и тя била арестувана. Вкарали я в затвора, където лежала ден и нощ окована, върху остри камъни. 
   Историята щяла да свърши дотук, но имало и още нещо. Човекът всъщност бил добър вълк, омагьосан от добрата вълшебница в човек, който работел като рекламен агент под прикритие, но задачата му била да залови злата магьосница. И отишъл на почивка точно при лилавото море с тази цел, а не защото лилавото му бил любим цвят. Той като вълк никога не би се сприятелил с коте, колкото и да е добър, но като човек, страшно се привързал към своя домашен любимец. И когато лилавото море станало отново синьо и магията била развалена, той се превърнал пак в добър вълк, който качил котето на гърба си и отпрашил за гората.


Автор: Мария Пенева - 6 г, 
Образователен център „Яника“, София
 Илюстрация: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 5-ти юни

Вече е юни, а още не се сме прибрали връхните дрехи… Но и на това ще му дойде времето, защото лятото идва днес! Слънцето и високите температури със сигурност ще усмихнат петъка ни, да ни е честит! Свежо събуждане предлагаме и тази сутрин в ефира на БНР – Бургас. Ето акцентите ни до 10.00 ч. В темата ни днес – Ще почиват ли българите в така..

публикувано на 05.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 4 ЮНИ!

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера и се стягат за втори протест, ако не бъдат предприети реални стъпки по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. След новините в 8 часа ще чуем бургаския координатор Добромир Симов. Подробности и за ремонта на пътя Ямбол- Сливен в ямболския участък, който започва от днес...

публикувано на 03.06.20 в 23:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти юни

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Чадърите са подредени, спасителите са на постовете, а плажовете дезинфектирани – чакаме само лятото… Добро утро на 3-ти юни, с порция дъжд и гръмотевици следобед, но затова пък с градус по-топъл! А докато все още чакаме, да отшуми пандемията, да дойде лятото и да ни се случат всички онези прекрасни..

публикувано на 03.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 2 ЮНИ!

144 години от подвига на Ботевата чета се навършват днес. Коя е жената, на която Христо Ботев пише: „Знай, че после отечеството обичам най-много тебе!“, ще разберем от писателката Неда Антонова, която посвети книга на любовта на революционера. За историята и съмненията при романизирането й чуйте повече в минутите за култура и изкуство след 9..

публикувано на 02.06.20 в 00:22

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 1 ЮНИ!

Кои противоепидемични мерки отпадат от днес проверяваме в темата на деня. За следващите стъпки към връщането в нормалния ритъм на живот ще говорим след новините в 8 часа. За зрелостниците днес е първата матура по български език и литература, а тази по предмет по избор на 3-ти юни. На 2-ри и 4-ти юни са датите за матурите по желание. В..

публикувано на 01.06.20 в 00:51

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 29 МАЙ:

Най – прекрасното на новия ден е шансът за прекрасно ново начало! Добро утро в любимия ден – петък, който си заслужава да започнем с положителни мисли, добро настроение и чаша любимо кафе с бита сметана! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. - Какъв сезон очакват в морските общини на юг и как върви подготовката -..

публикувано на 29.05.20 в 06:47

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 МАЙ:

Какво ще кажете в четвъртък сутрин да се събудим с увереност, че ни очаква прекрасен ден. Най – добре ще е да я започнем с аромат на кафе и прекрасни мисли. Добро утро ☕ ! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ - Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете..

публикувано на 28.05.20 в 06:46