Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Защо на щъркела са му дълги краката" от Дойчин Добрев

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Илюстрация: Кайла Яшова

   За вас шега, за мене – истина, веднъж на прозореца ми кацна един щъркел. Той ми каза да ида на Северния полюс, да се кача на най-високия връх и точно там, на небето, ще открия едно копче. Не какво да е, а вълшебно копче – щом го натисна, отгоре ще ми падне всичко, което поискам. Щъркелът имаше къси крака и мъничка човка, защото в прастари времена щъркелите са изглеждали именно така. 
   Отидох аз на Северния полюс с моята шейна – моторница. Изведнъж чух писъци на много хора. Самият „Титаник” плуваше с бясна скорост срещу най-близкия айсберг и само след минути щеше да се блъсне в него. Без много да му мисля, извадих прашката, сложих един карамелов бонбон и със страшна сила го изпратих към айсберга. Той тутакси се разцепи на две, а „Титаник” мина победоносно между двете половини. В знак на признателност пътниците от кораба ми хвърлиха цяла каса с „Кока-кола”. 
   Тъкмо щях да си отворя една бутилка, когато всичките бели ледове около мене започнаха да се движат и аз с ужас видях сто хиляди бели мечки, които прииждаха като лавини към касата с „Кока-кола”. Скочих бързо в шейната и потеглих, а зад мен се вихреше такава свирепа война! Ами да, как ще разделите моля ви се, една каса „Кока-кола” на сто хиляди бели мечки? Ето ти задача за следващото математическо „Кенгуру”. 
   Изведнъж почувствах странна топлина, а шейната под мен се залюля наляво-надясно. Леле, бях седнал върху един огромен бял мечок, който ме гледаше враждебно и ръмжеше под мустак. Аз, обаче, не се уплаших, повозих го малко с шейната, доста време се забавлявахме чудесно и накрая мечокът приятелски ми подари лампата на Аладин. Като я потърках, от нея изскочи огромен сив и сърдит дух, който клатеше главата си тъй, сякаш риба пада от водопад. Той така се ядоса, че го бях събудил, зашлеви ми жесток шамар и аз полетях. 
   Така летях три дни и три нощи, а на четвъртия ден пред мен изневиделица се показа Ледената планина. Точно пред мен се извисяваше едно високо дърво, едва успях да се хвана за клоните му и увиснах на него като ледена шушулка. От хралупата излезе Леденият кълвач, клъвна ме по носа и той така се поду, че заприлича на портокал. 
   С всички сили се протегнах нагоре и натиснах копчето на небето. Преди да изрека и дума, отгоре скочи Слънчо, който приличаше на рошаво русокосо момче. Ледовете тутакси започнаха да се топят и под нас се появи тялото на замръзнал от векове мамут. Изведнъж Слънчо се разтревожи, че ако се разтопят ледовете, ще настъпи световен потоп, затова си отлетя обратно на небето. 
   Качих се върху мамута и тръгнахме да се разхождаме. Не щеш ли земята се затресе, отвори се и от недрата ѝ изригна вулкан от шоколадов шейк. Понеже беше много студено след като Слънчо си отиде, шейкът веднага замръзна и стана на сладолед. Така аз без да искам се оказах на върха на сладоледа, заедно с мамута. Не знаех как да сляза – беше много хлъзгаво и затова реших да изям всичкия сладолед. Ядох сладолед, ядох, станах по-тежък от мамута и той потъна в сладоледа. Уплаших се, че и аз ще потъна заедно с него, но изведнъж над мен прелетя оня щъркел и аз, с последни сили се хванах за краката му. 
   И сега, ако ме питате защо на щъркела са му толкова дълги краката, ще ви кажа: защото висях на него седемдесет и седем дни и нощи с тежестта на мамут и от това краката му се издължиха толкова, че съвсем спокойно може да прецапа морето. А клюнът му е дълъг, защото всъщност щъркелът си е един голям мързеливец. Когато стъпи по средата на океана, само се завърта около себе си, за да излови всички жълти и червени жаби, без да си направи труда поне малко да мръдне от мястото си. За вас лъжа, за мен – истина, но това е цялата история.


Автор: Дойчин Добрев - 10 г, София
Илюстрация: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София


Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 5-ти юни

Вече е юни, а още не се сме прибрали връхните дрехи… Но и на това ще му дойде времето, защото лятото идва днес! Слънцето и високите температури със сигурност ще усмихнат петъка ни, да ни е честит! Свежо събуждане предлагаме и тази сутрин в ефира на БНР – Бургас. Ето акцентите ни до 10.00 ч. В темата ни днес – Ще почиват ли българите в така..

публикувано на 05.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 4 ЮНИ!

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера и се стягат за втори протест, ако не бъдат предприети реални стъпки по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. След новините в 8 часа ще чуем бургаския координатор Добромир Симов. Подробности и за ремонта на пътя Ямбол- Сливен в ямболския участък, който започва от днес...

публикувано на 03.06.20 в 23:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти юни

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Чадърите са подредени, спасителите са на постовете, а плажовете дезинфектирани – чакаме само лятото… Добро утро на 3-ти юни, с порция дъжд и гръмотевици следобед, но затова пък с градус по-топъл! А докато все още чакаме, да отшуми пандемията, да дойде лятото и да ни се случат всички онези прекрасни..

публикувано на 03.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 2 ЮНИ!

144 години от подвига на Ботевата чета се навършват днес. Коя е жената, на която Христо Ботев пише: „Знай, че после отечеството обичам най-много тебе!“, ще разберем от писателката Неда Антонова, която посвети книга на любовта на революционера. За историята и съмненията при романизирането й чуйте повече в минутите за култура и изкуство след 9..

публикувано на 02.06.20 в 00:22

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 1 ЮНИ!

Кои противоепидемични мерки отпадат от днес проверяваме в темата на деня. За следващите стъпки към връщането в нормалния ритъм на живот ще говорим след новините в 8 часа. За зрелостниците днес е първата матура по български език и литература, а тази по предмет по избор на 3-ти юни. На 2-ри и 4-ти юни са датите за матурите по желание. В..

публикувано на 01.06.20 в 00:51

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 29 МАЙ:

Най – прекрасното на новия ден е шансът за прекрасно ново начало! Добро утро в любимия ден – петък, който си заслужава да започнем с положителни мисли, добро настроение и чаша любимо кафе с бита сметана! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. - Какъв сезон очакват в морските общини на юг и как върви подготовката -..

публикувано на 29.05.20 в 06:47

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 МАЙ:

Какво ще кажете в четвъртък сутрин да се събудим с увереност, че ни очаква прекрасен ден. Най – добре ще е да я започнем с аромат на кафе и прекрасни мисли. Добро утро ☕ ! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ - Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете..

публикувано на 28.05.20 в 06:46