Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Случка рано сутрин"

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Илюстрация: Кайли Яшова

   Една сутрин прилепът Дончо се събудил, погледнал се в огледалото и доволно възкликнал: 
   - Ах, колко съм добър! 
   И както всяка сутрин, отворил сейфа, за да се наслади на колекцията си от стари монети, които имал от доста време. Дончо решил да се обади на съседа си Бончо, който бил антиквар и голям ценител на старинните монети, хамбургерите и фентъзи романите. Набрал номера, но изведнъж някой от другата страна започнал зловещо да се смее. 
   Дончо извикал от ужас и тряснал слушалката на телефона. Кръвта му се смразила от усещането за близкото присъствие на сериен убиец. Без да мисли много, грабнал раницата си и с бясна скорост изхвърчал към полицията. 
   В полицейското управление царели мир и радост – полицаите учели вкупом математика. 
   - Три триона плюс пет триона – колко правят общо? 
   - Един сериен убиец! – изкрещял над главите им Дончо и нарушил мира в полицейското управление. 
   - Грозно е така да прекъсваш полицаи, които решават задачи! – извикали вкупом те и се нахвърлили върху Дончо. 
   Прилепът хвръкнал към тавана, кацнал на полилея и извикал: 
   - Нещо да не сте превъртели?! Навън има сериен убиец, а вие си решавате задачки! Плюс, минус, корен квадратен... – закривил се той и тупнал в средата на масата. 
   - Хванете този Чичо Пей! – извикал един полицай. – Много ни досажда вече! 
   - Не съм никакъв Чичо Пей! Я не обиждай! Аз съм господарят на пещерата, владетелят на нощната тишина! Това изявление на г-н Прилеп кой знае защо страшно ядосало полицаите и те вкупом се нахвърлили върху него на масата, удряйки главите си със страшна сила. Прилепът излетял нагоре и кацнал на полилея. 
   - Е, човек да не ви каже и дума – възмутил се Дончо. И тъкмо отворил устата си да каже нещо дълбокосмислено, когато в стаята отново прозвучал зловещият смях. 
   - О, началникът на полицията пак играе на Fortnite в интернет с антикваря Бончо...


Автори: Йоана, Косьо, Никола, Хриси (11 – 12 г.) 
Образователен център МЕДИА, офис „Отец Паисий“
Илюстрация: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София


Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 5-ти юни

Вече е юни, а още не се сме прибрали връхните дрехи… Но и на това ще му дойде времето, защото лятото идва днес! Слънцето и високите температури със сигурност ще усмихнат петъка ни, да ни е честит! Свежо събуждане предлагаме и тази сутрин в ефира на БНР – Бургас. Ето акцентите ни до 10.00 ч. В темата ни днес – Ще почиват ли българите в така..

публикувано на 05.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 4 ЮНИ!

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера и се стягат за втори протест, ако не бъдат предприети реални стъпки по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. След новините в 8 часа ще чуем бургаския координатор Добромир Симов. Подробности и за ремонта на пътя Ямбол- Сливен в ямболския участък, който започва от днес...

публикувано на 03.06.20 в 23:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти юни

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Чадърите са подредени, спасителите са на постовете, а плажовете дезинфектирани – чакаме само лятото… Добро утро на 3-ти юни, с порция дъжд и гръмотевици следобед, но затова пък с градус по-топъл! А докато все още чакаме, да отшуми пандемията, да дойде лятото и да ни се случат всички онези прекрасни..

публикувано на 03.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 2 ЮНИ!

144 години от подвига на Ботевата чета се навършват днес. Коя е жената, на която Христо Ботев пише: „Знай, че после отечеството обичам най-много тебе!“, ще разберем от писателката Неда Антонова, която посвети книга на любовта на революционера. За историята и съмненията при романизирането й чуйте повече в минутите за култура и изкуство след 9..

публикувано на 02.06.20 в 00:22

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 1 ЮНИ!

Кои противоепидемични мерки отпадат от днес проверяваме в темата на деня. За следващите стъпки към връщането в нормалния ритъм на живот ще говорим след новините в 8 часа. За зрелостниците днес е първата матура по български език и литература, а тази по предмет по избор на 3-ти юни. На 2-ри и 4-ти юни са датите за матурите по желание. В..

публикувано на 01.06.20 в 00:51

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 29 МАЙ:

Най – прекрасното на новия ден е шансът за прекрасно ново начало! Добро утро в любимия ден – петък, който си заслужава да започнем с положителни мисли, добро настроение и чаша любимо кафе с бита сметана! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. - Какъв сезон очакват в морските общини на юг и как върви подготовката -..

публикувано на 29.05.20 в 06:47

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 МАЙ:

Какво ще кажете в четвъртък сутрин да се събудим с увереност, че ни очаква прекрасен ден. Най – добре ще е да я започнем с аромат на кафе и прекрасни мисли. Добро утро ☕ ! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ - Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете..

публикувано на 28.05.20 в 06:46