Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ритъмът на душата" от Ивайла Димитрова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

   Всичко започна с едно събитие, от обявяването на което всички бяха доволни - грипната ваканция. Единствено аз от целия клас изпаднах в ужас, тъй като се налагаше да я прекарам при баба и дядо. Представяте ли си какво означава тийнейджър да отиде на село и да разполага с 1-2 чертички обхват на телефона, никаква кабелна телевизия  и още по–страшно  -  без интернет? Там дори асфалтов път няма, нито тоалетна в къщата. Най-голямото развлечение би било да разговарям с дългокосместия козел на баба ми – Дявола. 
   Пристигнах в това забравено от Бога скучно място. Първите два дни постоянно притичвах до близкия хълм, за да имам обхват на телефона си, да говоря с приятелките си и да им се оплаквам колко съм нещастна.
   Баба ми всячески се опитваше да ме накара да харесам това място. Но аз харесвах  единствено  вкусните ѝ  гозби. А дядо ми, се беше покрил от света в градинската барака. Излизаше само, за да вечеря с нас, но не очаквах този момент с радост, защото, когато се появеше, той  миришеше странно. Не исках да си представям какво има в тази негова  бърлога.
   На третия ден ми дотегна много, ама наистина много. След поредния неуспешен опит да се свържа с приятелка наприказвах на баба ми много лоши думи заради насъбралите се отрицателни емоции. Обясних ѝ, че за нищо на света не бих живяла в това забутано село, че не бих отглеждала никакви животни, особено този Дявол, който не само светка с очи, а и мирише ужасно. Накрая ѝ изкрещях, че ми липсват удобствата и че повече никога няма да дойда. Тогава тя спря да меси тестото, погледна ме над рамките на очилата си, сбръчкала чело, и ми каза:
   - Всеки човек може да лъже. Но най -трудно е да застане пред душата си -там казваш само истината. Душата на човек е коренът му, отрежеш ли го, ще изсъхне, грижиш ли се за него, един ден ще разцъфне и плод ще даде. А ти недей да  идваш !
   След това паяжината от бръчки се отпусна и тя продължи да меси. Стана ми мъчно за нея, въпреки че не разбрах и дума от казаното.
   Следващите два дни избягвах разговорите си с баба, докато на петия ден тя не ме извика и не ми каза: 
   - Занеси на дядо си вечерята в бараката, че утре е Сурва и тази вечер няма да ляга.
   Стигнах до бараката и както предполагах, отвътре ме лъхна миризма на животни, кожа и боя. Учудих се как търпи това. Открехнах леко вратата и надникнах. Дядо беше ушил нещо от кожи, които приличаха на козината на нашия Дявол. В момента правеше маска и я боядисваше с червена боя. Попитах го какво е това, а той ми отвърна:
   - Това е традиция в нашето семейство, която очевидно ще си умре с мен. Чудя се само,  после кой ще ви гони злото и кой ще носи паметта.
   Думите му бяха странни.
   На другия ден станах рано и забързах към хълма да проведа поредните разговори. В къщата се върнах чак след час - два и се учудих, че не ме посреща ароматът на топла закуска. Баба  лежеше на леглото, а дядо  беше седнал на стол до нея с покрити от дланите си очи. Попитах го какво се е случило и той ми каза:
   - Лошотията друга работа си няма. Не успях да надяна кукерския костюм и да уплаша Злото по Сурва... Заспал съм. Лошотията влязла в Дявола и той блъснал баба ти. Впрочем, теб какво те интересува това? Ти имаш нужда само от тая шарена кутийка, дето ти води живота и те кара да стоиш на хълма по цял ден!
   Сърцето ми се сви. От една страна се чудех на дядо  как може да вярва, че този кукерски костюм би предпазил някого от зло, но от друга страна ... се почувствах виновна и длъжна да направя нещо.
   Влязох в бараката и с нечовешки усилия  вдигнах огромния кожен костюм, сигурно тежеше повече от 100 кг и вероятно беше изработен от кожите на поне три козела. Така и миришеше. Веднага ми стана ясно, защо преди тези костюми не са били носени от жени.
   Тръгнах по тясната  калдъръмена улица към селския мегдан, а  всяка моя крачка се озвучаваше от медните чанове около кръста ми. Скоро дочух музиката. През двата процепа на голямата маска виждах как отвсякъде се стичат  и други като мен. Те подскачаха в ритъма, а звънците по тях създаваха чудна музика. Зурната  свиреше пискливо и като че ли завихряше цялата магия от мелодия и цветове. Музиката беше опияняваща, сърцето ми биеше силно в ритъма на чановете. Отдавна бях спряла да усещам  миризмата на  кожите, усещах забравени доскоро детски спомени -  аромата на бабината закуска,  отъпканата след игра зелена трева на хълма, разцъфналата липа в ранна лятна утрин. С мен стана магия, вече не чувствах тежестта, а краката ми сами се движеха в ритъма. Спомних си думите на баба  за корена и тогава срещнах с поглед пребледнялото лице на дядо.
   Следващите два дни бяха най-невероятното преживяване в живота ми. Аз бях кукер, аз бях силният български корен, който устоява на времето, като носи традицията. Разбрах, че магията на  Сурва ни пази по един митичен начин, прогонвайки злото  - баба оздравя.
   Бабо, ще дойда отново ... за да усетя ритъма на душата си!
Снимка

Автор: Ивайла Димитрова, VII клас
III ОУ „Ангел Кънчев“ - Варна
Илюстрация: Тимур Нургюн
Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София


Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 5-ти юни

Вече е юни, а още не се сме прибрали връхните дрехи… Но и на това ще му дойде времето, защото лятото идва днес! Слънцето и високите температури със сигурност ще усмихнат петъка ни, да ни е честит! Свежо събуждане предлагаме и тази сутрин в ефира на БНР – Бургас. Ето акцентите ни до 10.00 ч. В темата ни днес – Ще почиват ли българите в така..

публикувано на 05.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 4 ЮНИ!

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера и се стягат за втори протест, ако не бъдат предприети реални стъпки по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. След новините в 8 часа ще чуем бургаския координатор Добромир Симов. Подробности и за ремонта на пътя Ямбол- Сливен в ямболския участък, който започва от днес...

публикувано на 03.06.20 в 23:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти юни

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Чадърите са подредени, спасителите са на постовете, а плажовете дезинфектирани – чакаме само лятото… Добро утро на 3-ти юни, с порция дъжд и гръмотевици следобед, но затова пък с градус по-топъл! А докато все още чакаме, да отшуми пандемията, да дойде лятото и да ни се случат всички онези прекрасни..

публикувано на 03.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 2 ЮНИ!

144 години от подвига на Ботевата чета се навършват днес. Коя е жената, на която Христо Ботев пише: „Знай, че после отечеството обичам най-много тебе!“, ще разберем от писателката Неда Антонова, която посвети книга на любовта на революционера. За историята и съмненията при романизирането й чуйте повече в минутите за култура и изкуство след 9..

публикувано на 02.06.20 в 00:22

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 1 ЮНИ!

Кои противоепидемични мерки отпадат от днес проверяваме в темата на деня. За следващите стъпки към връщането в нормалния ритъм на живот ще говорим след новините в 8 часа. За зрелостниците днес е първата матура по български език и литература, а тази по предмет по избор на 3-ти юни. На 2-ри и 4-ти юни са датите за матурите по желание. В..

публикувано на 01.06.20 в 00:51

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 29 МАЙ:

Най – прекрасното на новия ден е шансът за прекрасно ново начало! Добро утро в любимия ден – петък, който си заслужава да започнем с положителни мисли, добро настроение и чаша любимо кафе с бита сметана! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. - Какъв сезон очакват в морските общини на юг и как върви подготовката -..

публикувано на 29.05.20 в 06:47

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 МАЙ:

Какво ще кажете в четвъртък сутрин да се събудим с увереност, че ни очаква прекрасен ден. Най – добре ще е да я започнем с аромат на кафе и прекрасни мисли. Добро утро ☕ ! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ - Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете..

публикувано на 28.05.20 в 06:46