Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лили" от Дилек Ферхан

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

    Няма нищо, спокойно, не плачи! Само си се охлузила, не е страшно! - дочух непознат глас до себе си, докато стисках разбитото коляно през сълзи.
   Тя стоеше до мен, с ръка на рамото ми и се усмихваше. Беше красиво момиче, с бяла кожа, дълга руса коса, кристално сини очи и огромна усмивка. Досрамя ме, че рева като бебе, но ужасно ме болеше. През пръстите на ръката ми течеше алена кръв, а това ме плашеше още повече и аз треперех от ужас. Огледах се наоколо. Паркът беше почти пуст в ранния следобед на горещия летен ден.
   -Ела, ще ти помогна да станеш. Да отидем на онази пейка под сянката и ще се погрижа за теб. Но първо, да свалим тези ролери. - продължаваше да говори непознатата ми спасителка.
   Свалихме ролерите и аз, куцукайки, подпряна на нейната ръка, някак се довлякох до пейката. Сълзите не спираха да текат по лицето ми и все още ме болеше много. Кръвта вече течеше по целия ми крак.
   -Трябва да се обадя на мама. Тя ще дойде да ме вземе и да ме заведе на болницата.- казах аз с треперещ глас, който излизаше сякаш от свития ми на топка стомах.
   - Ще се обадиш, но след малко, нека първо да се успокоиш. Не бива да плашиш майка си. Аз ще се погрижа за теб.- каза момичето с равен и спокоен глас.
   Бръкна в чантичката си и извади мокри кърпички. Докато почистваше окървавения ми крак без страх, тя не спираше да ми говори приятелски и с усмивка. Когато стигна до раната, много внимателно, едва докосвайки я, тя попиваше кръвта и след всяко докосване се навеждаше и духаше. Сякаш знаеше, колко много боли и пари това. Това духане на раните е вълшебно. Мама го правеше винаги, когато падах и се наранявах и болката и зверското щипане на мига минаваха. 
   Гледах  я, грижовно клекнала до мен, как сменя кърпичка след кърпичка и почиства раните ми. Думите, с които ме успокояваше, ми подействаха като лекарство. Вече не болеше толкова много и аз намерих сили да се усмихна и да ѝ благодаря.
   - О, недей да ми благодариш! Ако аз бях паднала, ти щеше да направиш същото за мен, сигурна съм. А и аз още не съм свършила. Та- та- та- тааааа! – каза с усмивка тя и измъкна от чантичката си няколко лепенки. - Имате късмет, млада госпожице! Доктор Лили е на разположение днес и ще се погрижи за вас!
   Двете избухнахме в смях, сякаш сме най-близки приятелки. Лили, това беше първото, което научих за нея, залепи няколко лепенки върху коляното ми и от кървавата рана нямаше и следа.
   - Сега ще поседим малко така, да позасъхне раната и тогава можеш да се обадиш на майка си. - каза тя и седна до мен. - Гледай, каква красива превръзка имаш. Знаеш ли, колко ти отива! Много съм доволна от себе си. - продължи с шегите си Лили.
- Аз съм Дилек. - казах с благодарност и си подадох ръката. - Какво щях да правя без теб?
- А, ами същото. Щеше да поревеш малко повече и да изкараш акъла на майка си. Но такава превръзка никой нямаше да ти направи в болницата, нали?- пак ме разсмя Лили.
   Седяхме сигурно около час на пейката. Аз се успокоих и се започна едно момичешко бъбрене - за ролерите, за телефоните, за приятелите, за ваканцията. Споделихме си много неща. Научих, че Лили е в малкия ни град всяко лято, на гости на баба си. Тя беше с една година по-голяма от мен. От две години живее в Германия със семейството си, където баща ѝ е лекар. Разказах ѝ за моето семейство. Поканих я на гости и се уговорихме на другия ден отново да се видим.
   Видяхме се само четири пъти, преди тя да замине. Но какви дни бяха само! Лили беше много весела и щура. Измисляше какви ли не лудории. Играхме веднъж у нас и веднъж у тях. У нас правихме мъфини, да изненадаме семейството ми. Голямо цапане и смях падна. Лили изцапа носът ми с тесто, после, разбира се и аз нейният. С малко от тестото направихме фигурки на Спонджбоб и ги изпекохме. Не ставаха за ядене, но пък беше много весело. При баба ѝ играхме на двора, люляхме се на хамака под ореха им и си направихме театър. И още куп други забавни момичешки игри. С Лили и минута не можеше да скучаеш. Повечето време с другите ми приятелки минаваше в чудене какво да правим и в цъкане на телефоните, а Лили не спираше да ражда щури и весели идеи.
   Разделихме се със сълзи. Още преди да си тръгне, знаех, че ужасно ще ми липсва. Но знаех и това, че вече имам нова първа приятелка. Знаех, че няма да се разделим заради това, че тя е далече. И че другото лято пак ще сме заедно.
   Почти всяка вечер се виждаме по скайп и си говорим. Тя си е подстригала косата. Станала е още по- хубава. И още по-бъбрива и весела. Разказва ми за живота си там, за училището, за приятелите си. Разпитва ме за моите, вече знае имената на целия ми клас. Дава ми идеи за проектите в училище и безценни съвети за дребните ми проблеми. Заспивам усмихната след разговорите с нея. Обичам я. Не е ли странно, че едно съвсем чуждо момиче, което духаше на раната ми и не се уплаши от шуртящата ми кръв, стана най-близкия човек в живота ми внезапно и изведнъж. И изпълни живота ми с щастие. 


Автор: Дилек Ферхан-  4 клас, 10г                                           
ОУ „ Хр. Смирненски” - гр. Карнобат, Литературно ателие „ Компас” 
Ръководител: Виолета Терзииванова
Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София


Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21