Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пътят на хляба" от Тихомир Коев

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

   Ооо, колко е синьо небето! Колко е ярко слънцето! И колко сладки са гласовете на птиците! – възкликна Зрънцето, което току- що разпука зеления житен клас. За всичко това то беше само слушало и сънувало в зелената му пазва. 
И докато не спираше да се възхищава на света около себе си и други зрънца разкъсваха зелените си ризки и се раждаха за новия  живот. На Зрънцето му беше тясно, то се напрягаше, за да избута своите братчета, докато накрая се озова най- високо от всички, на самия връх на житния клас. Оттук всичко се виждаше много по- добре. Ширналата се безкрайна житна нива като зелено море, синият простор, осеян тук- там с пухкави бели облачета, близкият път, по който се движеха непознати машини и в далечината – висока синя планина. Гледката беше прекрасна! Толкова прекрасна, че на Зрънцето му се зави свят, да се оглежда на всички страни.
   - Светът е прекрасен, мамо! - извика възторжено то. - Добре, че си ме родила!
   - Да, светът е прекрасен, детето ми! - зашепна със зелените си стръкове растението - майка. - Това, което виждаш, е много малка част от него. Предстои ти да се радваш още на много неща. И добре , че съм те родила, защото ти ще се превърнеш един ден в хляб, а той е най- важният за хората.
   - А какво е хляб, мамо? Кои са хората, за които ще бъда важен, като порасна?- Зрънцето любопитно протягаше шия надолу, за да получи по- бързо отговор на въпросите си.
   - Ще научиш, детето ми, когато дойде времето , всичко ще научиш. Сега е важно бързо да пораснеш, да се налееш със сила и живот. А когато стане време, хората сами ще дойдат да те вземат.
   Зрънцето послуша майчиния съвет, защото нямаше търпение да разбере какво интересно ще се случи в живота му. Пиеше лакомо земните сокове и растеше.Танцуваше с вятъра в ритъма на зелените вълни. „ От теб ще стане чудесен хляб“- шепнеше му той, докато го галеше с невидими пръсти. Сутрин росата миеше очичките му и те заблестяваха позлатени от радост с първите слънчеви лъчи. „О, какво едро жито! Ще има чудесен хляб тази година!“- възхищаваше му се дъждът и го заливаше с топли шепи живителна влага. Зрънцето питаше всички да му разкажат какво е хляб, но те се усмихваха и всеки път му казваха, че е още рано за това.
   Така минаваха щастливите му дни в игри с росата, вятъра и слънцето, с чуруликането на прелитащи птички и облачета и песните на щурците в топлите летни нощи. Докато най-накрая житният клас пожълтя, зрънцата в него  се наляха и той натежал сведе глава. Растението - майка се прегърби и вече нямаше сила да храни толкова много деца. По законите на природата, те трябваше да поемат своя път сами. Затова една много ранна сутрин, майката със сетни сили зашепна на децата си:
   - Време е, рожби мои! Време е да поемете Пътя на хляба! Скоро ще дойдат хората и ще ви отнесат там, за където сте се родили. Вие сте благословени да бъдете най-важното нещо за хората - техният хляб!
   - А какво е хляб, най-после ще научим ли?- нетърпеливо прекъсна майка си Зрънцето.
   - Хлябът, деца мои, е миналото, настоящето и бъдещето. Това, без което хората не могат. Те цял живот се трудят, за да имат децата им хляб всеки ден на трапезата, за да могат да пораснат сити и щастливи. Всички хора му служат и безкрайно го уважават. Той е пръв на трапезата им в делниците. А на празниците винаги е специален, богато украсен, споделен от раждането на човека, през най- щастливите му дни, та чак до смъртта му. Затова човекът се грижи за нас и ние се грижим за него. Стараем се да даваме богата реколта, за да е доволен от нас.
   Един ден в огромната нива забумтяха големи, железни чудовища. Те покосяваха зрелите житни класове, които изчезваха в огромния им търбух, а след тях кретаха камиони, препълнили ремаркетата със златни житни зърна. Сърцето на Зрънцето биеше лудо, докато чакаше с часове огромната машина да стигне до него. Комбайнерът, облечен в син гащеризон и бяла фланелка си свирукаше весела мелодия, доволен от богатата жътва. 
     Зрънцето огледа за последно синия простор, опустялата половина на родната нива и сведе глава пред комбайна. Силен удар и неговите братя и сестри от житния клас се посипаха при милионите други зърна, които се смееха, пееха, викаха възторжено и се търкаляха по нагорещените метални тунели на машината. И само след няколко мига Зрънцето беше в каросерията на камиона под палещите лъчи на жаркото, лятно слънце. Шофьорът на камиона беше зачервен, изпотен, но много усмихнат. 
   - Гледай, гледай, какво е чудо! - каза той и награби пълна шепа от зърното. - То не е жито, а злато! Ще има хляб тази година! - после махна с ръка на комбайнера, който му отвърна с помахване на шапката и се метна в камиона. 
   Машината се движеше по пътя край родната нива и чудното пътешествие на Зрънцето по пътя на хляба започна. То не можеше да се нарадва на свободата си, на дърветата по пътя, на горещия вятър, който гъделичкаше зрънцата и ги караше да се заливат в смях. Сърцето му пееше от радост, защото знаеше, че това е неговата съдба и то върви по нея. Чувстваше се свободно и щастливо.
   След часове пристигнаха в един голям двор, в който имаше високи сребристи резервоари. Камионите изсипваха зърното в тях и се връщаха за още и още жито. Зрънцето гледаше работниците с оранжеви дрехи, които прибираха житото и си мислеше колко много хората приличат на мравките, които беше гледало в родната нива. И те така трудолюбиво събираха и трупаха прехраната си някъде под земята.
   След големия камион, който ги докара, зрънцето попадна в един от тези грамадни сиви балони, в които зърното се сушеше. Беше невероятно преживяване в огромната сушилня, в която то и другите зрънца трябваше да станат още по- твърди и здрави. Хората приготвяха житото, от което щяха да направят хляба си.
   Минаха много дни. Едрото жито се избистри от горещия въздух, опъна златната си кожа и зачака търпеливо. Дотогава, докогато  дойдоха отново същите камиони, които го откараха в мелницата и там то  се превърна в пухкаво, бяло брашно. Зрънцето се изненадваше от всичко, което му се случваше в това чудно пътешествие. Дори не го заболя, когато едрите камъни  го притиснаха така, че то се превърна в бял прах. Дори напротив, беше щастливо, че е част това необикновено пътуване.
   После го затвориха в един бял пакет. Светлина не проникваше от никъде и то дълго чака в тъмното следващата си стъпка. Един ден тъничко гласче го събуди от сладката дрямка: 
   - Бабо, бабо, този ли пакет с брашното да отворя?
   Едни малки пръстчета разкъсаха пакета и надникнаха вътре. Зрънцето видя  надвесени руси коси  и в тях две сини оченца, толкова сини, като лятното небе, под което беше пораснало. Стана му мило, свидно, развълнува се, зарадва се.  Дали не беше дошъл мигът, в който да се  превърне в хляб?
   Детето и бабата омесиха чудна питка. Украсиха я с фигурки на цветя и листа. Пъхнаха я в горещата фурна и се заприказваха. Зрънцето  трепереше от вълнение, от страх и от радост едновременно. Щеше да се превърне в така дългоочакваното свое превъплъщение и да изпълни дълга на живота си. 
   - Хайде,  Миме! Всички се прибраха. Скоро ще седнат на масата. Донеси да сложим на трапезата и нашата питка!
   Мимето отметна бялата кърпа, с която бе завит обредния хляб. Той беше бухнал, бял, със златна коричка и празнична украса. От него се носеше сладък, вкусен аромат на дом, на празник и уют. Преди да го разчупи и подаде на всеки парченце любов, баба и го погали и прошепна молитва: 
   - Благодаря ти, Боже, за насъщния хляб и всички радости, и благословения!
   Докато вечеряха и разговаряха, всички от семейството не спираха да хвалят вкусните ястия на трапезата, но най- много харесаха питката. Хапваха си вкусно от нея, докато не остана и трохичка. 
   А зрънцето? Какво стана с него ли? След празничната трапеза то се усмихваше с очите на Мимето, докато баба му разказваше за лека нощ приказката за Пътят на хляба.


Автор: Тихомир Коев - 10 г,
ОУ „ Хр. Смирненски” - гр. Карнобат, Литературно ателие „ Компас” 
Ръководител: Виолета Терзииванова
Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 19 април

Темите в предаването днес: На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи позицията до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят..

публикувано на 19.04.24 в 14:23

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 19 АПРИЛ:

Всеки ден единствената ни среща е тази с Живота. Всичко друго може да почака. Добро утро в петък! Делникът идва с очакване за прекрасни мигове и среща с приятели. Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 19.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 18 април

Темите в предаването днес: По-строги правила за електрически тротинетки в Бургас предлагат група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът на този път пада върху намаляване на скоростта и санкции за неправилно паркирани. Репортаж на Елена Димитрова. В Бургас вече се прилага отдалечено предоставяне на здравна..

публикувано на 18.04.24 в 14:24

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 АПРИЛ:

Здравейте в четвъртък! Без действие, всяка мечта си остава просто хубава мисъл, затова днес бъде активни и сбъдвайте желанията си! Добро утро, да започнем делника с усмивка и добро настроение, нищо че прогнозата е, че ще вали. Екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новини представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в..

публикувано на 18.04.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 17-ти април

За едни изненадваща, а за други очаквана е оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Как реагират зърнопроизводителите, какъв трябва да е наследника му и как се отразяват климатичните аномалии на посевите. С тази тема стартираме предаването, а събеседник е председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Ще продължим във..

публикувано на 17.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ! Тази пролет, такова прекрасно лято никога не сме имали. Но палачинката се обръща и сряда идва с жълт код. Добро утро на 17-ти април! Следим най-важното и освежаваме делника в ефира на БНР – Бургас. Ето какво ви предлагаме във времето до 10.00 ч. Избори 2 в 1 за Европейски парламент и Народно..

публикувано на 17.04.24 в 07:00

Булевард Демокрация на 16-ти април

Оказва се успехът и на този летен сезон е под въпрос, сега заради липсата на достатъчно кадри, които да го обезпечат. Темата е водеща в предаването ни и започваме с нея. Ще продължим с режима за платеното паркиране в Бургас. Предложението на общината е зелената зона да стане целогодишна, а да отпадне така наречената хибридна зона . В Поморие се проведе..

публикувано на 16.04.24 в 14:50