Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Урок по родолюбие"

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

   Шепот на изненада и въодушевление се понесе в класната стая още щом учителката се появи на вратата с наръч лозови пръчки под мишница. Очичките на третокласниците светнаха и те с несигурни  усмивки  предвкусваха вълнението на нещо интересно, различно и ново. Тя не носеше лаптоп, мултимедия, работни листи, нито дори дневник.  Само сноп от най-обикновени лозови пръчки. Децата предчувстваха, че беше измислила пак нещо забавно. Обичаха нейните различни изненади и винаги много се забавляваха в часовете ѝ. Още преди да седнат на чиновете, няколко нетърпеливи гласчета  питаха какво ще правят. 
   - Тези пръчки са много специални, деца. - каза тя със загадъчен глас. Всички притаиха дъх и в  стаята се възцари гробна тишина.
   - Праща ви ги един ваш близък родственик. Той е много  стар и мъдър човек и иска да ви постави една задача, над която заедно да помислим днес. Нека всеки да вземе по една пръчка и да я сложи на чина пред себе си.
   Децата бързо разграбиха пръчките и седнаха по местата си, горейки от нетърпение да научат какво ще правят с тях. Учителката им предложи добре да ги разгледат и да разкажат за своята пръчка това, което ги е впечатлило. Първите бяха плахи, несигурни описания на белезите, после под окуражителните ѝ реплики, ги наричаха усмихнати, щастливи, жилави, палави, закачливи, издържливи и какво ли още не. Попита ги, те приличат ли на своята пръчка и по какво, и децата бързо намериха аналог и с това. 
   Тогава тя помоли Иван, най-коравото момче в класа, да вземе нейната пръчка и да я счупи на две. Той се поколеба за миг, пита несигурно дали наистина иска да я счупи и с усмивка, почти само с два пръста бързо прекърши  тънкото и стъбълце. Тогава учителката събра пръчките от всички деца в сноп и го помоли да направи същото с него.
   - Ееее, госпожо, няма да мога, не е възможно! Много са! - каза Иван категорично.
   Въпреки това, по нейно настояване, все пак се съгласи да опита. Въртя снопа, прикляква, дори го опря на чина си, но не успя даже да го огъне. Усетил непреодолимото предизвикателство пред неговата безспорна сила и авторитет, той бързо се отказа и седна. Никой друг не пожела да опита да счупи снопа.
   Учителката предложи заедно да помислят какъв е изводът от видяното. Децата бързо го формулираха единодушно, че когато са заедно, са по-силни. Дадоха примери за това от ежедневието- ако помагаме на по-слабите ученици в учението, ще сa първи по успех в училище, ако на предстоящия училищен поход помагат на по-слабите с раниците, ще стигнат първи до целта, ако знаят, че не са сами и има кой да ги подкрепя, ще имат самочувствието, смелостта и силата да се справят със всичко. Записаха го с големи букви на дъската „Заедно сме по-силни”, „Заедно можем повече” .Потърсиха същия смисъл и в народната мъдрост „Сговорна дружина планина повдига.” Съпоставиха го с надписа на герба на Републиката и на сградата на Народното събрание „Съединението прави силата”.
   - Сега искате ли да научите кой е този наш близък роднина, който ни е завещал този завет?- попита учителката, предвкусвайки  огромното любопитство и интерес, който събуди у децата. Те целите бяха се превърнали в слух и нямаха търпение да научат нещо от живата, и вдъхновена учителска емоция.
   Разказа им, че този завет е на един  много, много стар мъдрец, който управлявал ханството Велика  България преди повече от 1300 години. Че той е от първите ни  най-велики деди, чиято кръв тече днес в нашите вени. Попита ги искат ли да научат още интересни неща за него и за неговия велик съвет, който се предава от бащи на синове от векове. Децата подскачаха на чиновете си от нетърпение.
   Тогава тя извади и подаде на всяко дете малки, илюстровани книжки „Заветът на кан Кубрат”. Остави ги  сами да разлистят страниците, което още повече разпали любопитството и нетърпението им. Те не знаеха нищо за тези герои, тепърва им предстоеше да ги изучават. После заедно зачетоха текста. На всяка страница спираха, за да отговаря тя на следващите един след друг въпроси: какво значи ювиги хан, защо хан Кубрат гледа сърдито, къде  е това ханство Велика България, кой е Тангра. Тя бавно, търпеливо и с усмивка обясняваше на децата, все едно разказваше приказка от стари времена, а те попиваха всяка нейна дума с огромен интерес. Когато затвориха и последната страница на малката книжка, вече без да вдигат ръце, заваляха един през друг въпросите: 
   - Какво е станало с голямото царство?
   - Къде са отишли българите?
   - Дали са се върнали обратно, за да се обединят срещу враговете?
   - Само хан Аспарух ли е създал нова държава?
   - Обединили ли са се някои от братята?
   Тя ги изчака усмихната и доволна от пожара, който беше запалила и когато страстите утихнаха, заговори отново тихо и спокойно: 
   - Отговорът на всички тези въпроси, деца, ще научите в часовете по българската история. Ще преминем заедно с вас през вековете от създаването на българската държава до наши дни. Ще научим за нейните велики владетели, събития и личности, за върховете и победите, както и за тъмните векове на робството. Това е нашата история, историята на българите, които са живели преди нас и са успели за опазят държавата ни от всички врагове и заплахи. Трябва добре да познаваме миналото си, защото ние сме наследниците на тази история и държава, и трябва достойно да продължим нейното съществуване. Днес научихме първия урок от тази история. А той беше, че ключът за успеха и благоденствието на всеки народ е в неговото единство. Когато пораснете и станете родители, научете и своите деца на завета на хан Кубрат, за да бъдат силни и да успяват във всичко с подкрепата на своите  близки и приятели. 
   Всички погледи бяха вперени в нея и усещаше, как думите и стигат до всяко малко сърчице.  От предпоследния чин плахо вдигна ръка Рабие и развълнувано се изправи с книжката в ръце.
   - Г-жо, аз може ли да изпратя книжката на татко  и на чичо в Германия. Ако я прочетат, те сигурно ще разберат, че може да се върнат тук и да работят заедно. И ние ще им помагаме да работят. Всички като работим, ще се справим  и ще бъдем пак заедно цялото семейство…
   Учителката отиде при нея. Думите бяха спрели в гърлото и и не искаха да излязат от там. Добре, че удари звънецът и нейното пъстро ято полетя навън  въодушевено и крилато. Тя прегърна безмълвна Рабие. Беше докоснала болката ѝ, беше събудила тъгата от липсата на бащата. В очите на момичето  имаше сълзи. В очите на нейната учителка също. Тя беше развълнувана и удовлетворена. Чувството, което познава само щастливият  учител от успешния урок.


Автор: Колективна творба
ОУ „ Хр. Смирненски” - гр. Карнобат, Литературно ателие „ Компас” 
Ръководител: Виолета Терзииванова
Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 9 МАЙ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 9 МАЙ! Празници на хоризонта! Всички обичаме месец май. Пролет, свежо, зелено, слънце през облаците и най-вече месец на празници и повече почивни дни. Добро утро на 9-ти май! На този ден отбелязваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. През 2008 година 9 май става и..

публикувано на 09.05.24 в 06:54

"Булевард Демокрация" на 8 май

Темите в предаването днес: Какво е състоянието на общинската болница в Средец? Нина Рангелова търси отговори от кмета на общината Иван Кичев и от управителя й Росица Великова. Евродепутатът Андрей Новаков в рубриката ни"Европа-ново поколение". Изработиха специално видео с послание към шофьорите. В него се акцентира на това..

публикувано на 08.05.24 в 14:14

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 8 МАЙ:

Един ден ще погледнете назад във времето и ще осъзнаете, че сте се тревожили твърде много за неща, които са без значение! Затова давайте го по – спокойно в делника, а той е сряда и ще е пълен с изненади. Добро утро от екипа ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в..

публикувано на 08.05.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 7 май

Темите в предаването: Продължават регистрациите на партийните листи за парламентарния вот. Крайният срок е днес до 17 часа.Кой се кандидатира от БСП и ДПС в Бургас? В последните часове това  се очаква да направят и " Зелено движение", и от "Продължаваме промяната", кой влиза в листите? Обобщение на репортерите ни. Какви са очакванията..

публикувано на 07.05.24 в 13:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 7 МАЙ!

Изтичат последните часове, в които партиите и коалициите могат да регистрират кандидатските си листи за изборите 2 в 1 на 9 юни. Някои от участниците изчакват до последно. Финалният срок за регистрация е днес в 17:00 часа. Навръх Гергьовден няколко формации избраха да се регистрират и представят кандидатите си за депутати от Бургаски..

публикувано на 07.05.24 в 07:13

"Булевард Демокрация" на 6 май

"Хубав ден Великден,  още по-хубав – Гергьовден”.  Това е част от българска народна песен, съвпадат тази година празниците – така че денят е по и най-хубав. Добавяме слънцето, морето и нашата програма към тях.  Днес ще ви разкажем за миналото и настоящето на село Лозенец. То отбелязва на Гергьовден 100 години от основаването си...

публикувано на 06.05.24 в 14:00

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ НА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Честит Великден! Христос воскресе! И в този ден отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева.    В предаването ни днес: -  В рубриката "Мисия Добро" ще ви отведем на Великденското..

публикувано на 05.05.24 в 15:00