Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Кокошката с пломбирания зъб" от Петя Иванова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Когато мама е била малка и е искала да ѝ разкажат приказка, нейният татко - моят дядо Митко се е шегувал, че ще ѝ разкаже за кокошката с пломбирания зъб. Сега мама и на мен така казва, а аз се ядосвам и викам „Няма такава приказка!“.

     Един ден, прибирайки се у дома, попитах мама не може ли ние да си измислим приказка. Ето как се започна.

     Вече има приказка за кокошката с пломбирания зъб – моята приказка!       Имало едно време една баба, която имала много, много кокошки. Една от тях била необикновена, защото имала четири зъба – два отгоре и два отдолу. Десният зъб отгоре бил пломбиран. Но защо ли? Сега ще ви разкажа цялата история как станало така.

       Един ден кокошката видяла едно камъче, помислила го за семенце и започнала с горния си десен зъб да го търка. Търк – търк – търк. И станала белята. Зъбчето се счупило и започнало да я боли.

       Кокошката спряла да се храни. Бабата забелязала това и решила да я заведе на доктор за зъби – стоматолог или зъболекар.

     Отишли на стоматолог. Зъболекарят се учудил като видял кокошката, прегледал я и пломбирал счупения зъб.

       Стоматологът бил и репортер. Той като видял тази кокошка с четирите зъба, решил да напише статия, за да могат всички в целия свят, дори в Китай и Япония да научат за нея.

     Написал статия, в която разказал, че тя снася златни яйца. За да стане богата бабата, тя я държи заключена в клетка. Кокошката не може да напусне клетката.

     Статията излязла във всички вестници.

       Един човек решил да отиде на гости на онази баба, да си открадне няколко яйца и да стане богат.

     Отишъл при бабата, където се били събрали още стотици хора. Някои от тях отишли, за да видят тази необикновена кокошка, а други също като него искали богатство.

     Бабата им обяснявала, че няма никакво богатство и че тя е една бедна жена. Но никой не ѝ вярвал. Всички решили, че тя иска богатството само за себе си.

     Извикали полиция, за да арестува бабата.

       Дошли полицаите, които също били чели статията, разпитали хората и бабата. Решили и те да видят тази чудна кокошка. Бабата завела полицаите в кокошарника. Те разгледали и разбрали, че жената е права, а репортерът не е написал истината. Намерили репортера – зъболекар /зъбортера/ и го глобили със сто глоби за лъжата, която е написал и суматохата, която е създал.

       И днес бабата си живее на село със своята необикновена кокошчица, която показва на всички, които искат да видят това чудо. И аз бях там и видях тази странна, зъбата кокошка. Тя е бяла, с оранжеви крачета и щастлива при своята стопанка.Автор: Петя Иванова - 7 г,

ДГ „Изгрев“ - Бургас

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 4 ЮНИ!

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера и се стягат за втори протест, ако не бъдат предприети реални стъпки по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. След новините в 8 часа ще чуем бургаския координатор Добромир Симов. Подробности и за ремонта на пътя Ямбол- Сливен в ямболския участък, който започва от днес...

публикувано на 03.06.20 в 23:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти юни

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Чадърите са подредени, спасителите са на постовете, а плажовете дезинфектирани – чакаме само лятото… Добро утро на 3-ти юни, с порция дъжд и гръмотевици следобед, но затова пък с градус по-топъл! А докато все още чакаме, да отшуми пандемията, да дойде лятото и да ни се случат всички онези прекрасни..

публикувано на 03.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 2 ЮНИ!

144 години от подвига на Ботевата чета се навършват днес. Коя е жената, на която Христо Ботев пише: „Знай, че после отечеството обичам най-много тебе!“, ще разберем от писателката Неда Антонова, която посвети книга на любовта на революционера. За историята и съмненията при романизирането й чуйте повече в минутите за култура и изкуство след 9..

публикувано на 02.06.20 в 00:22

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 1 ЮНИ!

Кои противоепидемични мерки отпадат от днес проверяваме в темата на деня. За следващите стъпки към връщането в нормалния ритъм на живот ще говорим след новините в 8 часа. За зрелостниците днес е първата матура по български език и литература, а тази по предмет по избор на 3-ти юни. На 2-ри и 4-ти юни са датите за матурите по желание. В..

публикувано на 01.06.20 в 00:51

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 29 МАЙ:

Най – прекрасното на новия ден е шансът за прекрасно ново начало! Добро утро в любимия ден – петък, който си заслужава да започнем с положителни мисли, добро настроение и чаша любимо кафе с бита сметана! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. - Какъв сезон очакват в морските общини на юг и как върви подготовката -..

публикувано на 29.05.20 в 06:47

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 МАЙ:

Какво ще кажете в четвъртък сутрин да се събудим с увереност, че ни очаква прекрасен ден. Най – добре ще е да я започнем с аромат на кафе и прекрасни мисли. Добро утро ☕ ! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ - Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете..

публикувано на 28.05.20 в 06:46

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 27 МАЙ:

Правете това, в което вярвате и вярвайте в това, което правите. Всичко останало е загуба на време и енергия. Добро утро в сряда! Денят си заслужава да започнете с поздрав към непознат човек, усмивка и добро настроение! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ ще ви разкажем за предстоящото..

публикувано на 27.05.20 в 06:49