Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Мечтата на едно дете"

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Малкият Спас имаше голяма мечта – да стане водолаз и да изследва моретата и океаните в света.

     Той живееше в град, разположен на морския бряг.

     Варна се наричаше градът, а морето му бе любовта.

     Спас често се катереше нависоко по един баир и с часове се взираше в морската шир.

     Веднъж през лятото горещо се случи много странно нещо.

     Както си плуваше с пояса в морето,  и о…..чудо! 

     За миг слънцето го заслепи, появи се странно същество, което го повлече в морските дълбини.

     Попадна той в чуден свят, на големи красоти богат – чудни водорасли, рибки разни и всякакви ракообразни.

     Гледаше ги той в захлас и забрави всичко в този час.

     Потъваше все по-надълбоко и изведнъж чу подводен глас:

       - Здравей, малък Спас! Ние обитателите на Черно Море, имаме нужда от помощ, дете!

       - Човеците от години замърсяват морето, в дълбините се появи капан и водата стана черна като катран. Пластмаси и торбички, всякакви отпадъци- застрашават живота на всички.

       - Хората не разбират, че унищожавайки водата, ще завещаят много злини на децата. Светът ще се промени и никой няма да си спомня за тези красоти!

     Спас се стресна и бързо отвори очи, носеше се плавно по повърхността на водата, а пояса здраво стискаше в ръката.

     Мина време и порасна Спас, сбъдна своята мечта и стана водолаз.

     Никога съня си не забрави и със своите другари почистваше и пазеше нашето море, за да завещае красиво бъдеще на своето дете.Автори: 

Алекси Балев, Борис Антонов, Вивиан Върбанова, Давид Шпаков, Давина-Никол Робинсон, Елица Балабанова, Мартина Николова, Никол Константинова, Петър Русев, Сабрина-Изабел Робинсон, Симеон Подбалкански (6-7 г)  - подготвителна група, ЧСУ „Юрий Гагарин“ – к.к. „Камчия“ - Варна

Учители: Паолина Маркова, Румяна Колева,

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 4 ЮНИ!

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера и се стягат за втори протест, ако не бъдат предприети реални стъпки по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. След новините в 8 часа ще чуем бургаския координатор Добромир Симов. Подробности и за ремонта на пътя Ямбол- Сливен в ямболския участък, който започва от днес...

публикувано на 03.06.20 в 23:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти юни

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Чадърите са подредени, спасителите са на постовете, а плажовете дезинфектирани – чакаме само лятото… Добро утро на 3-ти юни, с порция дъжд и гръмотевици следобед, но затова пък с градус по-топъл! А докато все още чакаме, да отшуми пандемията, да дойде лятото и да ни се случат всички онези прекрасни..

публикувано на 03.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 2 ЮНИ!

144 години от подвига на Ботевата чета се навършват днес. Коя е жената, на която Христо Ботев пише: „Знай, че после отечеството обичам най-много тебе!“, ще разберем от писателката Неда Антонова, която посвети книга на любовта на революционера. За историята и съмненията при романизирането й чуйте повече в минутите за култура и изкуство след 9..

публикувано на 02.06.20 в 00:22

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 1 ЮНИ!

Кои противоепидемични мерки отпадат от днес проверяваме в темата на деня. За следващите стъпки към връщането в нормалния ритъм на живот ще говорим след новините в 8 часа. За зрелостниците днес е първата матура по български език и литература, а тази по предмет по избор на 3-ти юни. На 2-ри и 4-ти юни са датите за матурите по желание. В..

публикувано на 01.06.20 в 00:51

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 29 МАЙ:

Най – прекрасното на новия ден е шансът за прекрасно ново начало! Добро утро в любимия ден – петък, който си заслужава да започнем с положителни мисли, добро настроение и чаша любимо кафе с бита сметана! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. - Какъв сезон очакват в морските общини на юг и как върви подготовката -..

публикувано на 29.05.20 в 06:47

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 МАЙ:

Какво ще кажете в четвъртък сутрин да се събудим с увереност, че ни очаква прекрасен ден. Най – добре ще е да я започнем с аромат на кафе и прекрасни мисли. Добро утро ☕ ! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ - Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете..

публикувано на 28.05.20 в 06:46

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 27 МАЙ:

Правете това, в което вярвате и вярвайте в това, което правите. Всичко останало е загуба на време и енергия. Добро утро в сряда! Денят си заслужава да започнете с поздрав към непознат човек, усмивка и добро настроение! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ ще ви разкажем за предстоящото..

публикувано на 27.05.20 в 06:49