Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Добрият дракон" от Павлета Илиева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Павлета ни изпрати книжката си „Истории за деца с големи сърца“. Тя е на 9 години, едно щастливо дете от Бургас, със 7 букви в името, родено на 07.07 – в деня на шоколада. Обича да чете и да прави хиляди неща, и мечтае да направи света по-добър.

/от редактора/


     Някога много, много отдавна един свещен дракон избягал от родната си Дракития. И естествено трябвало да пратят човек да го търси. Само най-смелият можел да отиде в гората.

      - Нека аз да отида – казало едно дребно зеленобрадато човече.

     - Как се казваш? - попитал главният организатор.

      - Аз съм Зеленко и съм драконотърсач.

     - Добре тогава! Само ти се осмели, затова ще отидеш ти. – решил царят на Дракития.

     Тръгнало момчето, вървяло дълго с песен на уста и най-накрая стигнало гората. Седнало да си почине до един храст.

     - Оле, оле! - викнал изведнъж Зеленко, защото едно малко зайче се шмугнало в брадата му.

      - Защо бягаш?

      - Моля те, скрий ме! Бягам от вълка, че ще ме изяде! – казало зайчето - А ти какво правиш тук?

      - Тук съм, за да търся Свещения дракон.

     Човечето скочило в храста. Заради зелената брада успяло да се скрие и се спасили. Щом вълкът отминал, Зеленко казал:

      - Хайде сега да намерим Дракона!

      - Да вървим! - отвърнало зайчето – Ще ти се отблагодаря за твоята добрина. Знам едно място на два дни път оттук. Наричат го Слънчевата скала. Там ходят самотните дракони.

     Докато вървели натам, ги нападнали горските разбойници, но нямало какво да им вземат и решили да им отнемат свободата.

     Държали ги в тъмница три месеца. Минала зимата. Когато разбойниците тръгнали на лов, зайчето прегризало въжетата, Зеленко разбил дървената врата и избягали. Не след дълго стигнали до Слънчевата скала. Там намерили Свещеният дракон да стои замислен. Зеленко му подхвърлил една ябълка. Драконът погледнал натам и се стреснал, че ще го заловят.

     Тогава Зеленко казал:

      - Не се бой! Няма да те нараня.

     - Кажи ми кой си и защо си дошъл! - извикал Драконът.

     - Казвам се Зеленко! Кралят искаше някой да те намери. Аз се страхувах, че друг може да те убие и се представих за драконотърсач, за да пратят мен.

     Драконът споделил:

       - Избягах, заради това, че дълги години помагах на хората, а те не оцениха вълшебните ми сили. Използваха ме да сбъдвам личните им желания за богатство, а не мислеха за общото благо. Когато помъдрях и отказах молбите им, започнаха да ме смятат за безполезен. Тук съм щастлив и свободен.

     - Разбирам те – казало брадатото човече - Аз бях пленен от разбойници и знам колко е скъпа свободата. Затова няма да те издам.

     Така Драконът, Зеленко и зайчето станали другари, заживели заедно и си помагали.Автори: Павлета Илиева, 9 г,

ОУ „Антон Страшимиров“ Бургас 

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 МАЙ:

Какво ще кажете в четвъртък сутрин да се събудим с увереност, че ни очаква прекрасен ден. Най – добре ще е да я започнем с аромат на кафе и прекрасни мисли. Добро утро ☕ ! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ - Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете..

публикувано на 28.05.20 в 06:46

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 27 МАЙ:

Правете това, в което вярвате и вярвайте в това, което правите. Всичко останало е загуба на време и енергия. Добро утро в сряда! Денят си заслужава да започнете с поздрав към непознат човек, усмивка и добро настроение! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ ще ви разкажем за предстоящото..

публикувано на 27.05.20 в 06:49

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 МАЙ:

Какво ще кажете да започнем делника - ПОЗИТИВНО! Вземете всеки шанс , който ви предлага животът, защото някои неща се случват само веднъж. Вторник е! Началото на деня има нужда от свеж въздух, ароматна закуска и любимо кафе! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: - В рубриката ни „Тема на деня“ – детските градини отварят..

публикувано на 26.05.20 в 06:45

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС на 25- ти май

В Гърция днес отварят кафенета и ресторанти. Свободен е и достъпът до всички острови. А ние заведенията в България отдавна вече са пълни с хора, които се радват на социално общуване, в опит да забравят за изолацията. Такива опити могат да бъдат направени и днес в слънчевия следобед, който ни обещават синоптиците. Въпреки, че е начало на седмицата,..

публикувано на 25.05.20 в 07:54

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 14 Ч:

Днес е 24 май, най - българският празник! В деня на буквите, азбуката, писмеността и светите братя Кирил и Методий, време е за национална гордост, за историческа памет и поздрав към учителите, учениците, културните дейци! В срещата ни днес "Ева в неделя" ще ни гостува абитуриентката Теодора Мудева, Мис България 2018. Тя завърши с отличие..

публикувано на 24.05.20 в 11:58

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 22- ри май

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Петъкът не е като другите дни. И кафето е по –сладко и светофарът свети зелено, а щастието на човек се крие в малките неща! Най-сладкото е за онези от вас, които работихте усилено през цялата седмица и сега напълно оправдано очаквате лекия мързел през задаващия се дълъг уикенд. Предпразнично и свежо..

публикувано на 22.05.20 в 06:44

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 21- ви май

Какво по-хубаво от това празнично начало на четвъртък… Днес православната църква почита паметта на Св. Константин и Елена. Честито на имениците! 21 май е свързан и с Дионисиевите мистерии, които почитат възраждането на природата, огнените танци на нестинарите, магическите пророчества и лечебна сила. А докато ние търсим магични начини за..

публикувано на 21.05.20 в 06:50