Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Магьосникът Росан" от Антония Митева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

        Имало едно време един магьосник на име Росан. Той живеел в една малка къщичка, близо до едно море. Владеел всякакви езици – слонски, човешки, рибешки и други най-различни. Много искал по света да има мир и всички да са щастливи, затова помагал както на хората, така и на животните!

       Един ден, докато е разхождал покрай брега, видял безброй боклуци, а сред тях и морски обитатели. В този момент той се втурнал към любимата му костенурка Бети, която била оплетена в рибарска мрежа. Цялото ѝ тяло било в кръв. Росан я попитал:

       - Скъпа моя, Бети, добре ли си? Кой ти стори това?

       С последния си дъх тя му отвърнала:

       - Росане, човекът беше! Това лицемерно създание! То малко по малко разрушава нашата планета! Ти си ни нужен! Трябва да ни спасиш!

       След тези думи костенурката издъхнала. На очите на Росан се появили сълзи, а сърцето му се изпълнило с много мъка. Чувствал, че е настъпил краят на света и няма кой да застане до него. Толкова страдал, че усетил как силите му го напускали. Но изведнъж магическа сила го повдигнала. Това била Бети, която си обещала винаги да го пази, но той не я виждал, само чувствал надежда. Надежда да помогне на всички! Росан станал и отново се огледал. Първо направил магия, с която събрал всички боклуци на едно място и ги изпарил. Тогава останали само кървавите тела на вече мъртвите животни. Магьосникът се опитал да ги съживи, но напразно. Никой не помръднал, освен горната перка на делфина Момо, заради подухващия вятър. Освен да ги разгради, на клетият Росан не му оставало нищо друго. С голяма мъка, той изрекъл едно заклинание и животните му приятели изчезнали. Той останал сам. Нямало ни птичка, ни растение около него. Само отново отхвърлените от морето боклуци и човешката немарливост. Росан се прибрал в къщичката си и потънал в дълбок размисъл, какво да направи на хората.

       На другата сутрин, когато магьосникът се събудил, в стаята бил непрогледен мрак. Не защото било рано или тъмно, а защото имало смог. Тогава Росан още повече се ядосал на човека. Когато се сетил за Бети и останалите животни, му дошла идея. Щял да превърне хората в животинки и да ги постави на тяхно място.

       Той се облякъл, като човек и отишъл в големия мръсен град. Там видял едно момиченце, което молело собствениците на нефтопреработващи заводи да спрат да замърсяват околната среда, но те и отвърнали:

       - Ох! Не се научи! Няма да стане на твоята! – а един от тях понечил да я удари, но Росан го спрял и го превърнал в птица, както и останалите работници.

       Момиченцето било изненадано от случващото се, но отишло при магьосника и го прегърнало. То му обяснило, че е сираче, но въпреки това искало по света да има мир и всички да са щастливи. Росан припознал думите ѝ и я попитал как се казва.

        - Роси! – отвърнала тя.

       - Роси, много хубаво име!

       - Благодаря! – отговорило плахо момиченцето.

        - Роси, искаш ли да ми помогнеш да спасим света? – попитал магьосникът.

         - Разбира се!

         Тогава Росан направил магия и превърнал замърсяващите хора в безпомощни животни. А с добрите, каквато била и Роси, се събрали и започнали да мислят как да спасят света.

       На следващия ден били оцелели много малко от превърнатите в животни хора. Като видял как се мъчат, Росан им върнал човешкия облик. Всички му благодарили и му обещали да не замърсяват природата, а точно обратното, да я почистват. В този момент долетял един дявол. Той ми извикал:

         - Хора, как смеете да помагате на магьосника Росан? Аз ви дадох власт и сила, а вие ме предадохте! Сега ще ви прокълна!

       Росан му отговорил:

         - Дяволе, не виждаш ли? Всички ще умрем, ако не предприемем някакви мерки за опазването на околната среда!

         Лошото създание се огледало. Очите му се насълзили от гледката. Той продумал:

         - Прав си, магьоснико! Ще ви помогна!

       Дяволът слязъл при хората. Всички се хванали в кръг за ръцете и казали заклинание:

         - Искаме чиста природа, без боклуци, навсякъде да има живи същества и най-важното - да са здрави и щастливи!

         В този момент всичко се променило. Хората станали добри и започнали да се грижат за опазването на планетата Земя. Така разбрали, че няма невъзможни неща и заживели задружно.


Автор: Антония Митева – 11 г,

ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ – Бургас

Ръководител: Иванка Драгиева

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 5-ти юни

Вече е юни, а още не се сме прибрали връхните дрехи… Но и на това ще му дойде времето, защото лятото идва днес! Слънцето и високите температури със сигурност ще усмихнат петъка ни, да ни е честит! Свежо събуждане предлагаме и тази сутрин в ефира на БНР – Бургас. Ето акцентите ни до 10.00 ч. В темата ни днес – Ще почиват ли българите в така..

публикувано на 05.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 4 ЮНИ!

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера и се стягат за втори протест, ако не бъдат предприети реални стъпки по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. След новините в 8 часа ще чуем бургаския координатор Добромир Симов. Подробности и за ремонта на пътя Ямбол- Сливен в ямболския участък, който започва от днес...

публикувано на 03.06.20 в 23:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти юни

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Чадърите са подредени, спасителите са на постовете, а плажовете дезинфектирани – чакаме само лятото… Добро утро на 3-ти юни, с порция дъжд и гръмотевици следобед, но затова пък с градус по-топъл! А докато все още чакаме, да отшуми пандемията, да дойде лятото и да ни се случат всички онези прекрасни..

публикувано на 03.06.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 2 ЮНИ!

144 години от подвига на Ботевата чета се навършват днес. Коя е жената, на която Христо Ботев пише: „Знай, че после отечеството обичам най-много тебе!“, ще разберем от писателката Неда Антонова, която посвети книга на любовта на революционера. За историята и съмненията при романизирането й чуйте повече в минутите за култура и изкуство след 9..

публикувано на 02.06.20 в 00:22

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 1 ЮНИ!

Кои противоепидемични мерки отпадат от днес проверяваме в темата на деня. За следващите стъпки към връщането в нормалния ритъм на живот ще говорим след новините в 8 часа. За зрелостниците днес е първата матура по български език и литература, а тази по предмет по избор на 3-ти юни. На 2-ри и 4-ти юни са датите за матурите по желание. В..

публикувано на 01.06.20 в 00:51

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 29 МАЙ:

Най – прекрасното на новия ден е шансът за прекрасно ново начало! Добро утро в любимия ден – петък, който си заслужава да започнем с положителни мисли, добро настроение и чаша любимо кафе с бита сметана! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. - Какъв сезон очакват в морските общини на юг и как върви подготовката -..

публикувано на 29.05.20 в 06:47

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 МАЙ:

Какво ще кажете в четвъртък сутрин да се събудим с увереност, че ни очаква прекрасен ден. Най – добре ще е да я започнем с аромат на кафе и прекрасни мисли. Добро утро ☕ ! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ - Министерството на туризма предлага нова организация на спасителите по плажовете..

публикувано на 28.05.20 в 06:46