Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Приключението на щъркелчето Роко" от Деметра Карагьозова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

        В един прекрасен пролетен ден, в гнездото, което се намираше на една улична лампа, се излюпи щъркелче. То беше толкова мъничко, че можеше да се побере в шепичка. Майка му се притесни, че няма да оцелее, понеже беше най-малкото сред братята си. По-големите му братя вече се бяха изправили на дългите си крака, а то все още не можеше.

       Мама щъркел кръсти своите дечица Боко, Коко, а най-малкото Роко. Мина време и Роко порасна голям и красив. Дойде лятото и тримата братя тръгнаха да опознаят ливадата, която беше наоколо. Тя беше едно непознато за тях място и Роко малко се страхуваше да отиде там, но Боко каза:

         - Роко, не се страхувай! Ние ще сме с теб.

       Коко, който беше най-смелият от всички отсече:

         - Хайде, малък Роко, бъди смел!

         Така малкият Роко, заедно с Коко и Боко тръгна на пътешествие в един непознат за тях свят. Но се случи така, че по пътя те се изгубиха и Роко остана сам. Той реши да се върне, но понеже не знаеше пътя, все пак продължи напред, а и не искаше Коко и Боко да му се смеят и да го наричат страхливец.

         Денят беше прекрасен, слънцето весело се усмихваше от небето, птичките пееха, а наоколо всичко беше зелено. Роко крачеше с дългите си крака и си мислеше колко е смел. Но внезапно от рекичката изкочи нещо зелено, квакна един-два пъти и пак цопна в реката. Роко толкова се стресна, че хукна да бяга, но чу, че някой му вика и се спря. Това беше малката жабка – Габи, която толкова стресна смелия Роко.

         - Не се страхувай! – каза му тя. - Аз няма да ти сторя нищо лошо. Казвам се Габи, а ти?

         - Роко.

         - Искаш ли да станем приятели?

         - Да, защо не! – отвърна Роко.

         Габи показа на Роко всичко, дори и най-потайните кътчета в цялата ливада. Разхождаха се, подскачаха, смяха се, запознаха се с всички обитатели на ливадата, а на края на деня, Габи му показа пътя до дома. Когато Роко се върна в гнездото, там вече го чакаха мама, Боко и Коко. Роко с нетърпение разказа на всички за своето вълнуващо приключение.


Автор: Деметра Карагьозова  – 11 г,

ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ – Бургас

Ръководител: Иванка Драгиева

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 ЧАСА НА 29 НОЕМВРИ:

44 българки разказват своите истински истории, в които главен герой е булчинската рокля, в сборника „Моята булчинска рокля“. Дантели, бухнали ръкави, тюл, перли, но и много надежди, спомени, разочарования, любови, оказали се измамни или вечни събира съставителят Жанина Драгостинова. Нея, както и част от дамите, споделили съкровените си преживявания,..

публикувано на 29.11.20 в 09:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти ноември

Окончателно, от утре затварят молове, ресторанти, училищата, животът отново минава дистанционно, а може би и дядо Коледа ще дойде онлайн....   Но покрай всичко това, не забравяйте и дребните радости, а както се казва, рано сутрин, всичко изглежда по-добре след кафето… Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми и от..

публикувано на 26.11.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47