Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Пътуване" от Румяна Иванова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

        Три… две… едно… Старт!

       Силен гръм разтърси космодрума. Огнено кълбо се появи под кораба. Отделихме се от земята и бавно започнахме да набираме скорост. Лежах по гръб пристегната с коланите, наблюдавах апаратурата. Всичко се тресеше ужасяващо силно. Нищо не можеше да се прави. Притворих очи и се опитах да си събера мислите.

       Всичко започна преди десет години, когато за първи път човешки крак стъпи на Марс. Това беше революция в космонавтиката. Мисията на екипа бе да изгради колония на червенатаа планета, в която ще могат да живеят хора, ще се отглеждат растения, ще се правят проучвания. Веднага след това на Земята започна събиране на екип от учени, които трябваше да се подготвят за втората мисия до Марс. От хилядите кандидати избраха само сто учени. Аз бях една от тях. Моята мисия бе да изследвам скалите и камъните на Марс, както и тунелите, които скоро бяха открили под повърхността на планетата. И сега, пет години след това, мечтата ми бе на път да се сбъдне.

       Полетът ще трае по-малко от шеста месеца. През това време ще поддържаме връзка с екипажа от Марс, ще правим проучвания, ще анализираме всички данни, които те ще ни изпращат. Ще отделим време за изучаване на звездите, галактиките, планетите. Ще се научим да използваме скафандри и различни видове техники, които ще ни помогнат да живеем нормално и безопасно на Марс. И след шест месеца ще достигнем дългоочакваната цел – планетата Марс - нашият бъдещ дом. Когато приближим  планетата ще видим двете луни на Марс – Фобос и Деймос. След това ще се прикачим към спътника, който обикаля около Марс и от там ще се прехвърлим в космическия апарат, с който ще се приземим на планетата. Там ще ни очаква екипът, ще видим докъде са стигнали с изграждането на колонията, ще започнем проучване на планетата.

       Изведнъж настъпи тишина, вичко замря. Отворих очи и пред мен се показа космосът – спокоен и безкраен. Откопчах коланите. Понесох се плавно във въздуха. Приближих се до страничния люк и погледнах. Тя бе там. Разкри се с целия си блясък и величие. Земята. Гледката бе просто невероятна. Запечатах този миг в съзнанието си и знаех, че ще го нося дълбоко в душата си до края на живота си.

       Сбогом! Не ще те забравя!


Автор: Румяна Иванова  – 11 г,

ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ – Бургас

Ръководител: Иванка Драгиева

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти ноември

Окончателно, от утре затварят молове, ресторанти, училищата, животът отново минава дистанционно, а може би и дядо Коледа ще дойде онлайн....   Но покрай всичко това, не забравяйте и дребните радости, а както се казва, рано сутрин, всичко изглежда по-добре след кафето… Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми и от..

публикувано на 26.11.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50