Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Странджа – зелената врата на Европа" от Румяна Иванова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

        Далече, далече, в края на Европа, почти забравена от хората, но не и от Бог, почти незабелижима, но безкрайно красива е Странджа планина. Тя е вълшебна и мистична. Това е едно славно, велико и прекрасно място. Място, раждало и приютявало герои. Диво, все още непознато и екзотично, неизследвано, но великолепно. Много хора са минали оттам, живели са и са умирали, градили и разрушавали. Красотата и магията на тази планина е запечатала от всичко и от всеки по малко.

        В никое друго място няма толкова много светилища, тайнствени, запазени и до днес езически ритуали, разкази за лековити извори, легенди за съкровища и за магии както в Странджа. Странджа планина и до днес си остава трудно достъпна, малко проучвана и поради това - почти непозната. В нея мистиката се преплита с реалността. Мистични параклиси, тракийски светилища, скални образувания от праисторическо време.

       Тук можем да видим ритуали, които не се срещат никъде другаде по българските земи – летните “панагири”, на които цяло село се отдава на веселие. Само тук може да се срещнат обичаи като “филек”, “Мара и Лишанка”. Но най-мистично е нетинарството -ритуал, който и до днес се изпълнява само тук в странджанското село Българи - ходене върху жива жарава от боси хора.

       Почти цялата планина е съставена от резервати и защитени местности. В Странджа се срещат хиляди видове растения, представляващи половината от растителното богатство на България. Тя е дом на множество растителни и животински видове, които не се срещат никъде другаде в България. Тук са се съхранили видове от преди няколко милиона години и станала единствен техен дом в Европа. Това се дължи на климата и уникалното географско положение - кръстопът между Европа, Средиземноморието и Азия. Тук можем да видим както вековна дъбова гора, така и типично средиземноморски пейзаж да достигнем до морския бряг през гъстата гора. Тук са най-старите дъбове в Европа – лъжниците, странджанската боровинка, пухесто горянче и особено интересна е вечнозелената, цъфтяща с големи виолетови цветове странджанска зеленика, която не може да бъде видяна никъде другаде в Европа. Тя е символът на Странджа планина. На изток  Странджа планина завършва в Черно море. Неповторима е Странджа планина и с това, че над нея преминава Виа Понтика - пътят на прелетните птици от север на юг. Хиляди птици преминават над планината и спират да си почиват, да се хранят и да гнездят.

       И не случайно една млада поетеса вдъхновена от планината е написала стиховете:

„Снагата си стройна тя гиздаво вие

и полите си в морето Черно мие.

Тайнствена,вълшебна, дива,

Странджа шепне приказка красива.”

       Защото сред песните на птичките, сред звука на поточетата и реките, и дори сред тишината на планината аз се чуствам свободна. Планината ме зарежда с енергия и живот, обгръща ме с чистота и любов, кара ме да съм добра и силна.


Автор: Румяна Иванова  – 11 г,

ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ – Бургас

Ръководител: Иванка Драгиева

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50